(VOLITVE) V Velenju kot v Celju SDS nima županskega kandidata, ima pa v Žalcu kar dva

Rozmari Petek
09.11.2022 16:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari PETEK

Medtem ko v obeh mestnih občinah v savinjski statistični regiji, tako v Velenju kot v Celju, SDS na tokratnih lokalnih volitvah nima županskega kandidata, ima v Žalcu kar dva. Vsaj tako je slišati med ljudmi, pravijo v štabu Srečka Lednika, županskega kandidata, ki ga podpira občinski odbor SDS. "Pojavljajo se mnenja, da je Matjaž Krk prav tako član SDS. To ni res. Gospod Krk se je odločil za svojo pot. Odločil se je, da bo ustanovil svojo listo in kandidiral na občinskih volitvah kot Lista in s podporo volivcev," je opisal Lednik. "To je vse okej, vsak ima pravico odločiti se, kje bo kandidiral. Njegov naslednji korak pa ni bil pravi: on bi moral pridobiti soglasje naše stranke za to početje, a zanj ni zaprosil. Zato smo bili primorani v skladu s statutom stranke sprožiti postopek, da bomo Matjaža Krka in ostale, ki so člani naše stranke, pa so na njegovi listi, izključili iz stranke. Da ne bo dvoma, ali sta v Žalcu dve SDS-stranki, temveč da je le ena, in to smo mi," je poudaril Lednik in dodal, da imajo kljub odhodu nekaterih svetnikov SDS na Krkovo listo še vedno veliko kandidatov za svetnike, "ki so vredni zaupanja, imajo strokovno znanje in so moralno odgovorni".

Dvom o morali

Dvom, predvsem o morali, pa je kriv, da je Matjaž Krk, kot opisuje sam, sploh zapustil to stranko in šel po svoje. "Moja morala je drugačna kot njihova. O nekaterih, ki so v vrhu občinskega odbora, je veliko slišati. Tudi del njihovega premoženja je precej nepojasnjen, a ker ni nikoli bilo sodnih postopkov, ne morem o tem kaj več reči. Določeni so bili pa dejansko v zaporu zaradi prevar," opisuje Krk. "To sedaj pripovedujem, ker ste me konkretno vprašali, zakaj smo šli narazen. Ker se torej ne strinjam z ljudmi, ki so pri SDS na lokalni ravni. Zato sem šel, saj so bili slednji premočni. Nisem edini. Na naši Listi za mesto in podeželje nas je od sedmih svetnikov, ki smo bili v sedanjem sklicu občinskega sveta člani SDS, kar pet." Dodal je še, da podatek, da ga bodo morali izključiti iz stranke, ne drži. "Ne morejo me vreči iz stranke, ker nisem plačal članarine. Statut je jasen o tem, kdo plača članarino, kakšne so njegove obveznosti in dolžnosti in kaj lahko takšnim stranka naredi. Ne potrebujem soglasja. Ker nisem v stranki, ker nisem plačal članarine. S tem se zgodba konča," še pravi Krk, ki je bil pred štirimi leti sam na čelu lokalne SDS.

Zakaj brez Ferjanca?

Nesoglasja so več kot očitna tudi v celjskem odboru SDS. Na državnozborskih volitvah je stranko SDS iz Celja zastopal Marjan Ferjanc, aktualni svetnik SDS, ki je med ljudmi zelo priljubljen. Na zadnjih lokalnih volitvah je namreč med vsemi kandidati za svetnike in med vsemi strankami dobil daleč največ preferenčnih glasov - 285. Ugibalo se je, ali bodo tudi v boj na lokalnih volitvah za županski stolček poslali svojega najmočnejšega kandidata, a ga niso. Stranka namreč povsem podpira aktualnega župana Bojana Šrota. Vseeno pa je veliko presenečenje, da niti na seznamu kandidatov za svetnike SDS ni več Ferjanca. Podobno se je po zadnjih lokalnih volitvah zgodilo tudi v Velenje, kjer so nekdanjo vodjo občinskega odbora SDS Suzano Kavaš, ki je bila obenem kandidatka za županjo, odrezali od vseh pomembnih vlog v stranki. Tokrat Kavaševa, ki je bila v zadnjem sklicu občinskega sveta izvoljena kot svetnica SDS, na lokalnih volitvah nastopa s svojo listo.

 

Raje župan kot poslanec

Sta pa presenetljivo tokrat v igri za županski stolček kar dva poslanca SDS. Poleg Jelke Godec, ki kandidira v Šentjurju, se za župansko mesto poteguje tudi šoštanjski poslanec Franc Rosec. Zakaj? "Poslansko delo predstavlja bolj globalno razmišljanje. Samo županovanje pa je veliko bolj konkretno. Tu gre za konkretne probleme, odločitve in rešitve. Kot nekdo, ki je delal 25 let v gospodarstvu, vem, da so za konkretne rešitve potrebne hitre in pravilne odločitve. Takšna funkcija mi je mogoče bolj pisana na kožo," pravi. In še: "K županu hodijo vsi direktorji se pogovarjat, imaš nek vpliv. K poslancu pridejo samo takrat, ko potrebujejo kakšno uslugo, da kaj pomagaš, da gre kakšna zadeva v kakšno smer. Kot župan pa imaš večjo moč in več lahko ljudem pomagaš. Ljudje si zapomnijo, kaj si zanje dobrega naredil." So se pa nekateri sedaj spomnili, da prav poslancu Roscu mnogi iz Termoelektrarne Šoštanj, kjer je bil nekoč zaposlen, še dandanes zelo pomagajo. Menda celo, če obtiči z avtom na cesti. "To ni res. Mogoče to koga moti, ampak jaz sem še vedno zaposlen v elektrarni, tam imam zamrznjeno zaposlitev in sem predsednik športno-kulturnega društva TEŠ. V tej vlogi sem samo, da zagotavljamo finance, imam pa malo več vpliva na lastnika, da dajo več za šport in kulturo. Delavci me še vedno pozdravljajo in pravijo, naj pustim politiko in pridem nazaj v TEŠ," opisuje. To bi morda celo storil, gre razbrati iz njegovega opisovanja, vendar doda, da je težko stopiti iz politike. "Po eni strani težko, po drugi pa škoda. Včasih sem si želel nazaj v gospodarstvo, pa je šef rekel, ne, ne, ne, ti boš še počakal. Da me je škoda, je rekel."

Velika škoda pa je, da Šaleška dolina v času, ko je Rosec kot del opozicije že v vladi Marjana Šarca iztržil pet milijonov evrov za sanacijo odlagališča nevarnih odpadkov Ležen, ni storila ničesar. "Ni bilo volje v širši lokalni skupnosti. Pet milijonov evrov pridobiti, ko si v opoziciji, ni zanemarljivo. Da se ne izkoristi, je škoda. Odlagališče Ležen je v zaledju obeh jezer. Tam so strupeni nevarni odpadki Galvana Gorenje, Tovarne usnja Šoštanj in Veplasa. Notri je ogromno stvari, od težkih kovin naprej. Spredaj turizem, zadaj imaš pa spečo bombo! Celo življenje sem se ukvarjal z ekologijo in ekološko sanacijo TEŠ. Da kar tako pustimo, pa naj se nekdo drug ukvarja s tem, to je zame nesprejemljivo." Ker se dosedaj na tem območju ni nič premaknilo, na kar sicer tudi poslanec v vmesnem času ni posebej opozarjal, so v državnem proračunu zmanjšali omenjena sredstva na borih 10 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta