Vonj po lignitu se deloma seli na deponijo

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.03.2024 17:00

Z novo ventilacijsko postajo naj bi prebivalci Pesja končno dočakali dan, ko značilen vonj po šaleškem energentu ne bo toliko motil ljudi, v Šoštanju pa večjih sprememb še ne občutijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova ventilacijska naprava na deponiji lignita bo omogočila varnejšo delo v jašku, manj bo vonj motil prebivalce. 
Slobodan Mrkonjić

Premogovnik Velenje je minuli teden uradno zagnal novo ventilacijsko postajo, ki je, kot poudarjajo, eden največjih inženirskih, tehničnih in gradbenih dosežkov te generacije. "Z novo ventilatorsko postajo bomo še dodatno zagotavljali varno proizvodnjo premoga v Premogovniku Velenje (PV) ter predvsem varnost zaposlenih v jami. Nova ventilatorska postaja bo razbremenila obstoječi ventilatorski postaji v Pesju in Šoštanju ter s tem znatno zmanjšala tudi vpliv na okolje obeh dozdajšnjih ventilatorskih postaj, ki sta v neposredni bližini urbanih mestnih središč," so sporočili v PV. Novo ventilatorsko postajo so namreč umestili na deponijo premoga, kjer v okolici ni stanovanjskih objektov. A to še ne pomeni, da so prezračevalna jaška v Pesjem in Šoštanju ukinili, bo pa nova ventilacijska naprava na deponiji nekoč nadomestila ventilacijsko napravo v Pesjem, so dodali.

Štirje rudarji so bili odpeljani v bolnišnico

"V optimizacijo prezračevalnega sistema nas sili razvoj jame. Prezračevanje se bo še naprej izvajalo preko ventilacijske postaje Šoštanj, objekt ventilacijske postaje Pesje z jaškom in s pripadajočimi navezovalnimi progami pa bo nadomestil sistem zračenja preko zračilnega jaška na deponiji lignita, ki omogoča krajše zračilne poti, izpust izrabljenega zraka na lokaciji, oddaljeni od urbanih okolij, s čimer bomo znižali emisije vonjav in precej zmanjšali neprijetne vonjave iz zračilnih jaškov, zračilni objekti pa bodo locirani zunaj območij, kjer se bodo odražali dinamični vplivi odkopavanja. Zaradi navedenega je tudi tveganje za izpad proizvodnje mnogo manjše," so dodali. Ravno povečane koncentracije plina so bile pred mesecem vzrok, da so za nekaj ur morali prekiniti proizvodnjo, štirje rudarji pa so bili odpeljani v bolnišnico.

Projektni tim, ki je po 40 letih postavil novo ventilacijsko postajo Premogovnika Velenje 
Slobodan Mrkonjić

"Upam, da bo ventilacijska naprava služila svojemu namenu ves čas delovanja Premogovnika Velenje in tudi kasneje v fazi njegovega zapiranja. Predvidevamo, da bo ta objekt predzadnji, ki ga bomo likvidirali v času zapiralnih del. Po naših okvirnih ocenah bo delovala še najmanj trideset let," je izpostavil vodja raziskav in projektiranja v PV dr. Gregor Jeromel. "Projekt izgradnje ventilatorske postaje je bil nedvomno izziv za našo generacijo, saj nihče od nas ni sodeloval pri prejšnjih tovrstnih projektih. Obe obstoječi ventilatorski postaji v Pesju in Šoštanju sta bili zgrajeni in dani v pogon pred več kot štiridesetimi leti. Vsem, ki so sodelovali na tem izjemnem projektu se v imenu poslovodstva Premogovnika Velenje iskreno zahvaljujem. Prvi zagon je stekel brezhibno in skladno s pričakovanji, prepričan sem, da bo tako tudi ves čas njenega delovanja," je dodal direktor PV dr. Janez Rošer.

Boris Goličnik: "Vonj se še zazna"

Edini, ki ob tem vseeno še niso povsem zadovoljni, so občani. "Vonj se še zazna, predvsem, ko je nizek pritisk. Je pa po moji oceni vseeno nekoliko manj pritožb," pravi šoštanjski župan Boris Goličnik, ki pa ob tem s strani PV pričakuje še nekoliko več pojasnil, kdaj bodo vonja po lignitu rešeni tudi v Šoštanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta