Vsaj sporno igrišče zaščiteno

Rozmari Petek Rozmari Petek
19.09.2019 18:05

Saga se nadaljuje. Starši otrok celjskega vrtca Ringa raja pritisnili na ravnateljico. Občina in ministrstvo v sredo pripravljata sestanek. Izvajalec sanacije uradno še ni znan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrtec Ringa raja ima od srede septembra zaščiten najbolj onesnaženi del.
Rozmari Petek

Celjski vrtci in njihova sanacija so v tem mesecu znova postali ena bolj razburkanih tem. Ko smo že mesece prej opisovali, da bo sanacijo tokrat izvajalo ministrstvo za okolje in da se - žal, tudi sedaj - sanacije venomer izmikajo, se v Celju s tem nihče ni pretirano ubadal. Ko pa smo v začetku meseca mediji objavili rezultate novih analiz in mnenja Biotehniške fakultete, ki so opozorile na precej kritično stanje pri vrtcu Ringa raja (svinec na šele leta 2012 razširjenem igrišču kar 30-krat presega kritične vrednosti glede na uredbo o mejnih, opozorilnih in kritičnih vrednostih nevarnih snovi v tleh), je zaradi pritiskov staršev Mateja Kobal, ravnateljica vrtca Zarja, v sklop katerega sodi vrtec Ringa raja, vendarle omejila igro na omenjenem igrišču, malčki pa namesto na igrišče zdaj večkrat gredo na sprehod.

Leta 2012 pripeljali še slabšo zemljo

Starši se zgolj s tem še niso pomirili. Želeli so sestanek s pristojnimi, saj jih med drugim zanima tudi, kdo je odgovoren za to, da so leta 2012 pri širitvi igrišča na območje vrtca pripeljali še bolj onesnaženo zemljino, kot je bila prej. Kot tudi, zakaj o novih analizah niso bili obveščeni in zakaj otrok zdaj raje ne prestavijo drugam.

Vrtec Ringa raja ima od srede septembra zaščiten najbolj onesnaženi del.
Rozmari Petek

Preveč obremenjeno za varno igro

V sredo sestanek vendarle bo. Organizirata ga celjska občina in okoljsko ministrstvo, na njem pa naj bi, kot so zapisali, starši bili seznanjeni s potekom aktivnosti predvidene sanacije v posameznih vrtčevskih enotah in dobili objektivne informacije o vplivih na zdravje otrok.

Odlaganje na gradbišče ni rešitev

Ravno zato tudi opozarja, da se zemlja, ki bo pri sanaciji izkopana, ne bi smela odlagati na gradbišču severne vezne ceste, kot je predvideno v projektni dokumentaciji. "Že pri sanaciji vrtca na Hudinji so zemljo sprva nameravali voziti tja, a smo na koncu dosegli, da smo jo začasno deponirali na območju stare cinkarne, kjer je območje že onesnaženo. Žal sicer potem vemo, kako in kje je končala (v pregradi med velenjskim in šoštanjskim jezerom, op. p.). Problem takšnega odlaganja, četudi bi bilo vgrajeno pod cesto, je, da se čez leta kar pozabi, kaj je tam. In ko bi čez nekaj let tam kaj sanirali, se lahko zgodi, da bi se zemlja spet nekontrolirano odložila kjerkoli," dodaja Grčmanova, ki na problem, da nimamo ustrezne deponije za takšne odpadke, že dalj časa javno opozarja.
​Vprašanje pa je, kdaj se bo konkretna sanacija sploh začela. Ministrstvo za okolje je prejšnji teden sporočilo, da bo odločitev o tem, katerega izvajalca od dveh prijavljenih bodo izbrali, znana v tem tednu. To pomeni, da bi, upoštevajoč pritožbene roke, do konkretnih del lahko prišlo šele čez dober mesec. Kdo je izvajalec, uradno še kar ni znano. Po naših informacijah zahtevanih dopolnitev do roka ni podalo podjetje Voc, kar pomeni, da je v igri domnevno ostalo le še podjetje Inkaing, čeravno naj bi bila med oddanima ponudbama kar 50-odstotna razlika v ceni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta