Vse več toplih obrokov za učence v Celju

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.11.2020 16:26

Ne le da razdeljujejo obroke osnovnošolcem, poskrbeli so tudi za varstvo otrok od prvega do petega razreda, katerih starši so zaposleni v zdravstvu. Zatika se pri dijakih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostovoljci, ki pomagajo osnovnošolcem v času, ko njihovi starši pomagajo bolnikom
Mcc

V Celju so sredi tedna začeli akcijo, ki močno razbremeni medicinske delavce z mlajšimi šoloobveznimi otroki. Že tako je zaradi koronavirusa v Splošni bolnišnici Celje (SBC) in Zdravstvenem domu (ZD) Celje velika kadrovska stiska, zato bi vsakega, ki bi moral zavoljo varstva otroka ostati doma, toliko bolj pogrešali. Otroke staršev, ki so zaposleni v zdravstvu, tako sedaj med 7. uro in 15.30 varujejo in jim obenem ponujajo učno pomoč prostovoljci Mladinskega centra Celje (MCC), hrano za otroke pa pripeljejo iz kuhinje SBC. "V sredo, ko smo šele začeli, smo imeli tri otroke, v četrtek že šest. Pričakujemo, da jih bo vsak dan več. Ravno zato k sodelovanju vabimo dodatne prostovoljce," pravi tiskovna predstavnica MCC Petra Feldin. Prvošolčki so v posebni skupini, preostali v drugi. Prostovoljci jim pomagajo pri učenju in domačih nalogah, kasneje pa poskrbijo tudi za varstvo. "Trenutno jih več kot 20 ne moremo sprejeti," še dodaja.

Hrano tudi dostavijo

​Celjska mestna občina (MOC) se je, podobno kot spomladi ob prvem valu, zgledno organizirala tudi pri nekaterih drugih opravilih, izpostavlja ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko. "Tako smo denimo vse OŠ izpeljale skupno naročilo embalaže za hrano, kar je bilo veliko ceneje, kot da bi vsaka šola to naročala posebej. Hrano, ki jo sedaj kuhamo osnovnošolcem, ki so upravičeni do brezplačnega toplega obroka, moramo namreč zavoljo varnosti pakirati v posebno embalažo. Obenem je bila MOC zelo hitra pri sami organizaciji kuhanja obrokov za šolarje kot tudi pri dostavi hrane tistim, ki zaradi oddaljenosti ne morejo sami priti ponjo v šolo. Začeli so že s ponedeljkom," opisuje Kolenkova. Njihovi otroci ali starši večinoma sami pridejo po hrano, tako se hkrati še malo sprehodijo, za dostavo hrane bolj oddaljenim otrokom pa je poskrbela občina. "Z vrtčevskimi kombiji vozimo tople obroke na dogovorjene lokacije v posameznih šolskih okoliših. Vsak dan med 12. in 13. uro na tak način razdelimo nekaj več kot 20 toplih obrokov," opisujejo.

Paketi, ki jih prejmejo osnovnošolci, upravičeni do brezplačnih kosil
OŠ Lava
Paketi hrane za osnovnošolce v času pouka na daljavo
OŠ Lava

​Šepa pa prehrana dijakov, ki bi bili po enakih kriterijih kot osnovnošolci upravičeni do toplega obroka v času šolanja na daljavo. Že minuli teden je ravnatelj Gimnazije Celje - Center Gregor Deleja opozoril, da se zapleta s pridobivanjem podatkov povprečnih dohodkov družin, kar je pristojno ministrstvo potem le razrešilo. A še vedno je na tem področju velika zmeda. "Naši dijaki prihajajo iz 38 občin. Vsaki smo poslali podatke o dijakih, ki so do tega upravičeni, sedaj pa vsaka lokalna skupnost to rešuje po svoje. Ene hrano razdeljujejo tudi dijakom, ene čakajo navodila z vrha. Poteza razdeljevanja hrane je všečna, ni pa enotnega sistema," opaža Deleja.

Marijana Kolenko, ravnateljica OŠ Lava
Rozmari Petek

Celjska občina je ena tistih, kjer sistem razdeljevanja hrane dijakom še ne teče. Zato, pojasnjujejo, ker država ni postavila jasnih standardov in kriterijev kot pri osnovnošolcih. "Pričakujemo, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport še ta teden srednjim šolam posredovalo ustrezen dokument in da bodo tudi dijaki dobili tople obroke. Kuhinja v Dijaškem domu Celje, ki bo dijakom zagotavljala hrano, je namreč že pripravljena," pravijo na MOC, kjer pa so vseeno poskrbeli za tiste dijake, katerih starši so vključeni v program javne kuhinje. Tako so po novem poleg staršev do enega toplega obroka na dan upravičeni tudi njihovi otroci.

Tudi plačljiva kosila?

Nekoliko zmede je prav tako pri tem, ali naj osnovne šole kuhajo le za tiste otroke, ki so upravičeni do brezplačnega obroka, ali pa lahko hrano v šoli naročijo tudi drugi in jo pač plačajo, kot bi jo sicer v času šole. Na MOC pravijo, da kuhajo za vse učence, ki se izobražujejo na daljavo in so izrazili potrebo po zagotovitvi toplih obrokov v tem času. "V ponedeljek so celjske osnovne šole pripravile in razdelile več kot 500 toplih obrokov, od kateri je bilo več kot 400 brezplačnih. Število prijav za brezplačne in plačljive tople obroke narašča iz dneva v dan," dodajajo na občini.

Ravnateljica OŠ Lava pravi, da si za druge kot tiste, ki so upravičeni do brezplačnega obroka, ne upajo kuhati, saj s strani ministrstva (še) ni tovrstnih navodil. "Nočemo zlorabiti zaupanja. Če bi kuhali, bi radi kuhali legalno, ne da bi to skrivali," pojasnjuje. Na občini pa pravijo, da so šolam sami zagotovili pravno podlago za pripravo plačljivih obrokov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta