Za naslednji val epidemije celjski bolnišnici kritično manjka osebja: Najbolj izkušene medicinske sestre z oddelkov še vedno odhajajo

19.08.2021 18:00
Tretja največja bolnišnica pri nas, ki je tudi ena največjih covid bolnišnic, je na izredni seji svetu zavoda predstavila načrte za morebitni četrti val epidemije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Covid paciente bodo namestili na infekcijskem oddelku. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Četrti val epidemije covida-19 je tukaj, število okuženih s tem virusom se povečuje. Včeraj je bilo v slovenskih bolnišnicah zaradi njega hospitaliziranih 56 bolnikov. Splošna bolnišnica Celje (SBC) kot ena največjih covid bolnišnic sicer od 8. julija nima hospitaliziranih covid pacientov, se pa že pripravlja oziroma je že pripravljena na četrti val, ki naj bi ob dosedanjem trendu vrh dosegel v prihajajočih jesenskih mesecih.

Skladno z navodilom zdravstvenega ministrstva je minuli teden v celjski bolnišnici potekala nujna seja sveta zavoda, kjer so svetniki skupaj z vodstvom in člani kriznega štaba obravnavali pripravljenost na napovedani četrti val epidemije. Načrt je posodobljen na osnovi podatkov in izkušenj iz drugega in tretjega vala epidemije ter napovedi stanja.

​Strateška zaloga varovalne opreme

V bolnišnico smo poslali nekaj vprašanj glede njihove pripravljenosti na četrti val. V odgovorih so nam med drugim zapisali, da imajo strateško obvezne zaloge osebne varovalne opreme v višini trimesečne najvišje porabe v drugem valu, ko so se soočali z izredno veliko porabo osebne varovalne opreme.

"V obdobju epidemije smo nabavili tudi veliko potrebne medicinske opreme. V drugem in tretjem valu je bila velik izziv zagotovitev ustreznega zdravstvenega kadra za obravnavo pacientov s covidom-19, predvsem na bolniških posteljah za intenzivno terapijo. Za delo z najbolj prizadetimi pacienti je bilo dodatno usposobljenih skoraj sto zaposlenih, tako zdravnikov kot diplomiranih medicinskih sester. Največja možna kritična točka pri obvladovanju organizacije dela je v trenutnem pomanjkanju medicinskih sester. Najbolj izkušene medicinske sestre z oddelkov žal še vedno odhajajo iz bolnišnice, predvsem na vodilna mesta v zdravstvene domove in domove starejših ter v ostale zunanje ambulante v regiji. Dodatno kadrovsko situacijo na tem področju poslabšujejo številne bolniške in porodniške odsotnosti. Trenutno imamo nenadomeščenih približno 40 medicinskih sester," pojasnjujejo v bolnišnici, kjer imajo v času epidemije težave zaradi preobremenjenosti zdravnikov, zlasti zdravnikov internističnih strok.

Celjska bolnišnica je po besedah vodilnih pripravljena na nov val epidemije. Foto: SBC
Arhiv Sbc

V bolnišnici poudarjajo, da so jim v dragoceno pomoč pri obvladovanju epidemije ter potrebni ločeni obravnavi covid in ostalih pacientov v tem času tudi njihovi specializanti. Za delovanje bolnišnice v času epidemije je zato po njihovem mnenju pomembno navodilo ministrstva za zdravje o začasni vrnitvi specializantov v matične ustanove. Trenutno imajo v SBC zaposlenih 124 specializantov, od tega jih je 62 na kroženju izven matične ustanove.

Paciente premeščajo v Maribor

​Celjska bolnišnica trenutno ni covid bolnišnica. V sivi coni imajo za paciente s sumom na covid-19 namenjenih pet postelj, paciente s covidom-19 pa premeščajo v Univerzitetni klinični center Maribor. "Če oziroma ko bo naša bolnišnica v skladu z nacionalnim načrtom ponovno postala covid bolnišnica, bo odpiranje bolnišničnih oddelkov za paciente s covidom-19 potekalo po opredeljenih fazah. Najprej bomo zanje namenili eno nadstropje oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, nato pa bomo kapacitete glede na potrebe v skladu z načrtom širili. Upamo, da se bo z vedno višjo precepljenostjo prebivalstva zmanjšal pritisk na bolnišnice in da ne bomo dosegli ne vrha iz drugega vala, ko smo dnevno zdravili 141 navadnih in 20 intenzivnih pacientov, ne vrha iz tretjega vala, ko je bilo v bolnišnici hospitaliziranih 94 pacientov na navadnih in 22 na intenzivnih covid bolniških posteljah," predstavljajo svoja pričakovanja v bolnišnici, kjer so v prvih treh valovih epidemije zdravili 3407 bolnikov s covidom-19, od tega so bili 403 obravnavani na oddelku za intenzivno terapijo. Žal so od začetka epidemije 16. marca lani do 8. julija letos, ko so iz bolnišnice odpustili zadnjega pacienta s covidom-19, zaradi te bolezni v bolnišnici umrli 504 pacienti.

Ob koncu velja dodati, da so tako vodstvo SBC, krizni štab kot tudi člani sveta zavoda izrazili zaskrbljenost zaradi napovedanih razmer, saj bi ponovno aktiviranje statusa bolnišnic v covidne ustavilo izvajanje številnih rednih programov, ogrozilo skrajševanje čakalnih vrst s pomočjo nacionalnega razpisa in povzročilo njihovo ponovno podaljševanje. Zato za lažje obvladovanje razmer vsi skupaj ponovno pozivajo k čimprejšnjemu cepljenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta