Zakaj v Rogaški Slatini po glavnem dobitku Jackpot še ne odpirajo šampanjcev

Rozmari Petek Rozmari Petek
31.01.2022 10:30

Še nekaj dni bodo na trnih, ali je dobitnik Eurojackpota, ki je zmagovalni listek za 11 milijonov vplačal v Rogaški Slatini, njihov občan. Če je, je gradnja rekordnega stolpa "pod streho".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bo davek od 11-milijonskega dobitka Eurojackpota pobrala občina Rogaška Slatina, bo stolp najverjetneje zrasel prej, kot so pričakovali. 
Občina Rogaška Slatina

V Rogaški Slatini je te dni napeto – vsi, še posebej pa občinska uprava z županom Brankom Kidričem na čelu, čakajo dan, ko se bo srečnež, ki je zaradi v Rogaški Slatini vplačanega listka Eurojackpot sedaj bogatejši za 11 milijonov evrov, prikazal na Loteriji Slovenija, pokazal svoje osebne podatke in prejel plačilo. Občina, v kateri ima dobitnik stalno prebivališče, bo, ne glede na to, kje je bil listek vplačan, na njegov račun v hipu bogatejša za davek, ki v tem primeru znaša skoraj 1,7 milijona evrov. "Zato zaenkrat še ne odpiramo šampanjcev. Sem rekel ljudem, ki me že ustavljajo, da če mi garantirajo, da je dobitnik naš občan, potem dam takoj za šampanjec. A mi nihče ni upal garantirati," opisuje župan. Govoric, da gre vendarle za njihovega občana ali občanko, je sicer kar nekaj. "A, kot rečeno, dokler ne vemo, težko tudi rečem, kaj bomo z denarjem. Ljudem odgovarjam, da na hipotetična vprašanja ne morem odgovarjati. To je, kot da bi najprej skočil, potem rekel hop, kajne," se nasmeje župan.

Še nekaj dni negotovosti

V negotovosti bodo še kar nekaj dni. "Pravijo, da v desetih dneh po žrebanju lahko dobitnik dvigne dobitek in najkasneje do 5. aprila. Tako piše nekje. Samo, mi pričakujemo, da bo le prej kot 5. aprila dvignil znesek, da bomo videli, kje smo," doda župan. Če jim bo na račun srečneža nepričakovano v občinski proračun kanilo 1,7 milijona evrov, bodo znesek skoraj zagotovo namenili za gradnjo najvišjega stolpa v Sloveniji, stolpa Kristal. Gre za projekt, ki je sicer v preteklosti dvigoval veliko prahu, v občini so zavoljo njega pred dobrim letom imeli tudi referendum. Nazadnje so imeli zanj lani v proračunu že rezerviranih nekaj sredstev, a so jih nato ravno decembra lani morali dati državi – namreč, za gradnjo Podjetniškega inkubatorja Vrelec so morali del nepovratnih sredstev vrniti državi, saj so projekt večinoma zaključili še preden so za sredstva sploh zaprosili (očitanih jim je bilo še nekaj drugih nepravilnosti). Skratka, če bo sreča na njihovi strani, bodo približno štirikrat več sredstev, kot so jih morali vrniti, dobili nazaj.

Branko Kidrič
Franc Kramer

Znesek, ki je trenutno še hipotetičen, sicer ne bo zadostoval za gradnjo 106-metrskega razglednega stolpa. Njegova cena se je namreč od prvotnih in okvirno planiranih 2,1 milijona evrov zaradi podražitev cen materialov in konkretnejših izrisov stavbe, ki so pokazale realnejšo vrednost projekta, povzpela na 3,7 milijona evrov. Kidrič je vseskozi trdil, da bo občina za gradnjo prispevala tretjino, tretjino naj bi dodali donatorji (večinoma menda podjetja iz same Rogaške Slatine, ki menijo, da bo stolp pomagal pri dvigu števila turistov), zadnji del pa naj bi pridobili na kakšnem razpisu, saj se jih v prihodnje obeta precej. A ker so se z dvigom vrednosti projekta dvignili tudi deleži, je bilo župana že malo strah, kako bo svetnike prepričal, da bodo za gradnjo stolpa iz proračuna vendarle namenili skoraj dvakrat več. Če jim bo denar "padel" z neba, t.j. Eurojackpota, bodo s precej lažjim srcem takšen znesek namenili gradnji stolpa.

V Žalcu za fontano piva

Enako so pred leti z denarjem, ki so ga na povsem enak način prejeli, v Žalcu zgradili Fontano piva zeleno zlato. Le da je njihova sreča bila še večja, fontana pa precej cenejša. Njihov občan je pred osmimi leti na Eurojackpoti zadel kar 28,2 milijona evrov, občina pa je na njegov račun "pobrala" za 4,2 milijona evrov davka. V Žalcu so tako lahko denar porazdelili med različne naložbe po krajevnih skupnostih (večinoma, 1,1 milijon so porabili za ceste, večji naložbi sta bili še gradnja vodovoda, vredna 600 tisoč evrov, ter 550 tisoč evrov vredna prenova Doma II. Slovenskega tabora), del pa jih je ostal še za gradnjo znamenite fontane. Tudi v tej Spodnjesavinjski občini sicer fontane niso postavili izključno z loterijskim denarjem, temveč so tudi v tem primeru nekaj soprispevali donatorji oziroma domači podjetniki, ki so projekt videli kot dober turistični produkt. Pravzaprav so za samo fontano porabili "le" 170 tisoč evrov dobljenega davka od Jackpota, razliko do več kot 350 tisoč evrov vredne naložbe so dodali prav donatorji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta