Žalec po slabši sezoni fontane piva časti pivo in izbira naj pivo Slovenije

Rozmari Petek
28.04.2021 15:15
Z novo akcijo želijo sicer pregovorno stiskaški Savinjčani pomagati turističnim ponudnikom v občini, z izborom naj piva pa praktično vsem pivovarjem, ki so v koronačasu utrpeli veliko škodo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razkuževanje, varnostna razdalja in največ trije v sami fontani so ukrepi, ki jih nadaljujejo tudi letos. 
Sašo Bizjak

Da dobiš kot tujec nekaj v Savinjski dolini zastonj, se sprva sliši kot zapoznela prvoaprilska šala. A Žalčani bodo obiskovalcem, ki si bodo prej natisnili zemljevid ogleda vrednih destinacij v občini Žalec ali ga vzeli pri ponudnikih, nato pa obiskali vsaj štiri mesta (dokaz za to bodo žigi), pri pivski fontani postregli s stekleničko žalskega piva Kukec. "Savinjčani, ki veljamo za podružnico škrtih Gorenjcev, želimo dokazati, da nismo takšni. Računamo pa na to, da si bo potem obiskovalec privoščil še kakšne dobrote pri nas," opisuje žalski župan Janko Kos. "Izračunali smo, da bo vsak drugi ali tretji obiskovalec ob tem, ko mu bomo podarili stekleničko piva, kupil tudi kakšen vrček za fontano. Hkrati s tem zemljevidom delamo javno dobro za celo regijo, za vse ljudi, ki so vpeti v turizem. Letos jih je deset, a to se bo skozi leta nadgrajevalo," je dodal direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec (ZKŠT) Boštjan Štrajhar.

Eni cerkve, Žalec hmelj

Sogovornika se zavedata, da je sedaj najprimernejši čas, da pomagajo pri promociji vseh drugih turističnih ponudnikov in znamenitosti v občini. "Eni imajo izjemno sakralno dediščino, mi imamo pa hmelj. In iz tega moramo izhajati. Vsak dvanajsti vrček popitega piva v svetu vsebuje slovenski hmelj; polovica slovenskega hmelja zraste v naši občini," opisuje Kos. Raziskava je pokazala, da je kar 94 odstotkov Slovencev, starih med 18 in 60 leti, že slišalo za fontano in vedo, kje je. Že zaradi razmer letos tako ali tako ciljajo predvsem na domače turiste. Večdnevne in tudi le nekajurne. "Morda si vsak ne more privoščiti daljšega ali bolj oddaljenega oddiha. A Žalec si lahko privošči vsak, ker smo ravno sredi Slovenije." Dodatno od letos (fontana od sobote že obratuje) omogočajo možnost "recikliranja", kar pomeni, da lahko obiskovalec prinese vrček in dobi zgolj kodo za ponovno polnjenje, kar ga stane dva evra manj kot redni nakup vrčka. Mimogrede, ta še vedno stane osem evrov; cen zaradi korone niso hoteli zvišati.

Žalec, fontana piva(foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Akcija Žalec časti ne bo edina v nizu promocije piva in pivovarn, ki so zaradi korone utrpele velike izgube. Mnogi pivovarji so morali zvarjeno pivo celo zavreči, opisuje Kos, zato so iskali različne načine, kako jim pomagati. Eden izmed teh je bil celo kopanje v pivu, a tudi tega ni bilo možno izvesti.

Naj piva Slovenije

Ideja, ki pa jo bodo izpeljali, je izbor Naj piva Slovenije. Pivo bodo ocenjevale tri kategorije žirantov: strokovnjaki s specifičnimi znanji, kaj mora pivo vsebovati, novinarji in "glas ljudstva", torej pivo po izboru obiskovalcev fontane. "Glavni razlog je nuja, da mikropivovarji v letu, ko se soočajo z najtežjo krizo v panogi, odkar ta obstaja, dobijo možnost za dodatno medijsko promocijo. ZKŠT bo z zmagovalcem sklenil terminsko pogodbo za odkup piva in njegovo točenje pri fontani v naslednji sezoni," opisuje Štrajhar. Želja pivovarjev po promociji na žalski fontani je velika; v petih letih, odkar je odprta, je to možnost dobila polovica slovenskih mikropivovarjev, letos se jih bo predstavilo 27, saj pivo pri pipicah redno menjujejo.

Je pa epidemija potlačila tudi žalsko pivsko zgodbo o uspehu. Medtem ko so običajno v sezoni (fontana ni odprta celo leto, temveč od pomladi do jeseni) prodali med 40 in 50 tisoč vrčki za točenje piva, so jih lani le 23.400. Glede na to, da tujcev skoraj ni bilo, predvsem pa ni bilo turističnih avtobusov, so bili s številko zadovoljni. "Če bomo letos dosegli to, kar smo lani, bo to zelo dobro," dodaja Štrajhar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta