Zaposleni kradli v TEŠ: Koliko bakra so odtujili, nihče ne ve

Rozmari Petek Rozmari Petek
16.01.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Že nekaj mesecev se v Šaleški dolini šušlja, da so nekateri zaposleni v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) iz odsluženih blokov 1, 2, 3 in 4 kradli baker in preko preprodajalcev s prodajo dobro zaslužili. Uradno od TEŠ ali policije ni prišlo nič. Pa čeprav ni šlo za kraje, ki bi jih lahko delavci izvršili s skrivanjem službenega blaga v žepih ali pod suknjiči, temveč so si pomagali s prevozi. Šlo namreč ni le za posameznike, temveč za organizirano skupino zaposlenih, saj določenih stvari brez ustreznega dovoljenja in ukazov nadrejenih, denimo o primerni ozemljitvi objekta, ne moreš izvesti. Koliko bakra so odtujili, kako velika je bila skupina zaposlenih in koliko časa so to počeli, nihče ne razkriva. "Da nekaj ne 'štima', so ugotovili, ko so iz bloka 4 hoteli prečrpati sadro in so ugotovili, da 'pumpa' ne dela, ker nima več kabla. To je bil indic, da se je uprava zganila," je za Večer dejal vir, ki ne upa biti imenovan. "Že v tem primeru je jasno, da v tem poslu niso mogli biti le posamezniki, ker nekdo je moral odobriti, da so sistem izključili iz elektrike, da so nato sploh lahko pobrali kable."

Danijel Tajnik: "To so osebne stvari"

"Sindikat s krajami nima nič. To je vprašanje za poslovodstvo," je na vprašanje, kaj se je dogajalo v TEŠ, koliko ljudi je ostalo brez službe, koliko bakra so sploh odtujili, dejal predsednik podjetniškega sindikata Danijel Tajnik. "To so osebne stvari. Če se kdo obrne na nas, smo jim dolžni nuditi pravno pomoč, vse ostalo je stvar vsakega posameznika. Ne morem o tem govoriti, o tem lahko govori samo delodajalec." Tudi delodajalec je bil z odgovori sila skop. Koliko škode je bilo z odtujitvami povzročene podjetju? Koliko časa je trajalo? Koliko materiala so znosili iz podjetja (po podatkih našega vira naj bi šlo za okoli 100 ton) in na kakšen način? Kako boste ukrepali? Na vsa ta vprašanja so odgovorili zgolj naslednje: "Na podlagi notranjih kontrol in analize stanja smo ugotovili, da je v TEŠ prišlo do odtujitve bakra s trajno zaustavljenih blokov 1 do 4 s strani nekaterih zaposlenih v TEŠ. Ker je v teku tudi policijska preiskava, več informacij ne moremo posredovati."

Več posameznikov se je zaradi izgube službe obrnilo tudi na nov Zavod Solidar, ki ga je pred kratkim ustanovil Asmir Bećarević, nekdanji sindikalist v Premogovniku Velenje. Kot smo pred časom poročali, so ga odpustili, ker se je v času bolniške odsotnosti vseeno boril za dostojne knapovske malice (zaradi odpovedi je tožil delodajalca, postopek na delovnem sodišču še ni zaključen). "Drži, nekateri so pomoč iskali tudi pri meni, ampak glede na to, da gre za varovanje osebnih podatkov, kaj več ne morem povedati," je uvodoma dejal Bećarević. "Delavci so k meni prišli na posvet. Glede na to, da nudim brezplačno svetovanje, so spraševali, kako in kaj. Jaz sem jim povedal, da je najbolje, da se pač izpeljejo postopki. Ker ponudili so jim sporazumne odpovedi brez kakršnih koli dokazov - in kar nekaj delavcev je to podpisalo. Sam sem jim rekel, če nisi vpleten v to in si prepričan, da nimaš nič s tem, potem ne vem, zakaj bi podpisoval sporazumno odpoved. Z odpovedjo se pač sprijazniš, če si to počel. Če pa tega nisi počel, potem vztrajaš pri svojem in vztrajaš, da izpeljejo ustrezne postopke. Pri meni je bilo nekaj takšnih, ki so zatrdili, da s tem niso imeli nič. Pa so jim ponudili sporazumno odpoved," opisuje Bećarević in ob tem poudarja: "Ne zagovarjam, da človek kaj takega počne. Če pa veš, da nisi - in si povsem prepričan, da nimajo zoper tebe nobenih dokazov, da si kolateralna škoda, potem naj izpeljejo postopek v skladu z zakonodajo. Svetoval sem jim še, naj se v tem primeru obrnejo tudi na sindikat, katerega člani so. Tako so storili -  zahtevali so pomoč in jo dobili."

Eni pravijo, da gre za kilograme, drugi, da gre za tone

Koliko bakra je bilo na ta način odtujenega, ne ve. "Sem malo tipal in spraševal, a eni pravijo, da gre za kilograme, drugi, da gre za tone. Prav tako ne vem, kako so se zadeve potem odvile, ker gre za občutljive podatke in nočem spraševati," še pojasni. Koliko bakra in koliko delavcev je bilo vpletenih, tudi na policiji niso pojasnili. So pa za Večer potrdili, da velenjski policisti na škodo enega od podjetij z njihovega območja obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja velike tatvine po 205. členu Kazenskega zakonika. Ta za kraje predvideva do pet let zaporne kazni. "Po do zdaj zbranih podatkih je kaznivega dejanja osumljenih več oseb, ki so v sostorilstvu in v daljšem časovnem obdobju v podjetju izvrševale tatvine. Zbiranje obvestil še poteka," so še pojasnili na celjski policijski upravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta