ZD Celje: Zobozdravstvene ambulante se odpirajo prihodnji teden

Gordana Possnig Gordana Possnig
11.05.2020 13:00

V celjskem zdravstvenem domu imajo obvezne varnostne opreme trenutno dovolj le za obstoječo dežurno ambulanto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom Celje bo svoje zobozdravstvene ambulante odprl prihodnji teden 
Igor Napast

Zobozdravstvene ambulante se, kot sporočajo iz Zdravstvenega doma Celje (ZD Celje), ta teden pri njih še ne bodo odprle. "Obvezne varnostne opreme imamo v ZD Celje dovolj samo za obstoječo dežurno ambulanto v sklopu vstopne točke, nikakor pa ne za vse ostale ambulante. To je tudi razlog, zakaj čakamo z odprtjem ambulant. Ko prejmemo zaščito, bo vsaka ambulanta naročala svoje bolnike, a v večjih razmakih, kot je bilo pred epidemijo," pojasnjuje strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček. V ZD Celje je sicer 18 redno zaposlenih zobozdravnikov, vključno s specialisti. Koncesionarji, ki imajo svoje prostore v ZD Celje, se bodo samo odločali, kdaj bodo začeli delati in kako bodo delali, ker so samostojne pravne osebe.
Odredba o posebnih pogojih dela glede kurative (zdravljenje) velja za celotno zobozdravstvo, tudi mladinsko zobozdravstvo. Zdravstveni in zobozdravstveni postopki, ki bi se izvajali v skupinah otrok in mladostnikov, pa bi v času epidemije COVID-19, predvsem v obdobju širjenja okužbe z virusom v skupnosti, predstavljajo tveganje za širjenje te okužbe v populaciji. Zato tudi izvajanje sistematičnih preventivnih zobozdravniških pregledov v skupinah otrok in mladostnikov v tem času ni izvedljivo. Odločitev, kdaj bi bilo mogoče izvajati sistematične preventivne zobozdravniške preglede v skupinah otrok in mladostnikov, bo odvisna od mnenja strokovnjakov s področja epidemiologije oziroma infektologije in javnega zdravja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta