Zdravniki napovedali kolektivni odhod

Gordana Possnig Gordana Possnig
20.03.2019 19:39

Šestnajst družinskih zdravnikov, ki delujejo v okviru celjskega zdravstvenega doma, je podpisanih pod napoved o odpovedi delovnega razmerja zaradi preobremenjenosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V celjskem zdravstvenem domu so čakalnice polne. Pacienti pravijo, da se stanje iz meseca v meseca poslabšuje. Zdravniki so preobremenjeni, vrstijo se odpovedi in bolniške odsotnosti.
Igor Napast

Celjskim družinskim zdravnikom je zaradi njihove preobremenjenosti prekipelo. Z grožnjo o kolektivni odpovedi s 1. majem so se tako pridružili kranjskim družinskim zdravnikom, ki so s tovrstnim ukrepom zagrozili s 1. aprilom. Trije družinski zdravniki so iz istih razlogov že dali odpoved v nazarskem zdravstvenem domu. Kaplja čez rob za takšno grožnjo je bil nedavno sprejet splošni dogovor, s katerim so število opredeljenih bolnikov z državnega povprečja ponovno vezali na regijsko povprečje.
Sprehod po hodnikih pred ambulantami družinskih zdravnikov sicer kaže na njihovo preobremenjenost. A se le redki pacienti, ki čakajo na obisk pri svojem osebnem zdravniku, dovolijo fotografirati. Pacienti, ki smo jih srečali pred ambulantami v celjskem zdravstvenem domu, povedo, da se stanje iz meseca v meseca poslabšuje, da čakajo tudi po več tednov, da pridejo do pregleda pri svojem osebnem zdravniku. Problem je tudi to, da se družinski zdravniki pogosto menjujejo.
Kljub temu da je celjski zdravstveni dom zapustilo kar nekaj družinskih zdravnikov, imajo trenutno zapolnjenih vseh 15 sistematiziranih delovnih mest. Trenutno dela v okviru ZD Celje, ki vključuje še zdravstvene postaje Štore, Vojnik in Dobrna, 26 družinskih zdravnikov.

Za pacienta sedem minut in pol

Zdravnik in sestra v celjskem zdravstvenem domu povprečno skrbita za dva tisoč pacientov, kar je enajst odstotkov nad predpisanimi normativi. Ob tem v rednem delovnem času pokrivajo še izpad dela v domu upokojencev. Koncesijo bo v kratkem vrnila še koncesionarka (tudi ona zaradi preobremenjenosti). Vse to pomeni povišanje regijskega povprečja in dodatnih 1405 bolnikov brez zdravnika, ki se bodo želeli vpisati v ZD Celje. Celjski družinski zdravniki so zaradi tega preobremenjeni, vrstijo se odpovedi in bolniške odsotnosti. Ob novem splošnem dogovoru je sodu izbila dno še informacija o odpovedi domske zdravnice. Zato so se odločili napisati dopis in ga poslali na vlado, zdravstveno ministrstvo, območno enoto zavoda za zdravstveno zavarovanje in celjsko mestno občino.

Katarina Skubec Moćić, vodja kolektiva družinskih zdravnikov ZD Celje, opozarja na resne posledice, ki jih prinaša pretirano nalaganje dela.
Igor Napast
Igor Napast

Vodstvo podpira zdravnike

Vodstvo celjskega zdravstvenega doma se je z dopisom zaradi preobremenjenosti v ambulantah družinske medicine, primarne pediatrije in šolske medicine že decembra lani obrnilo na pristojno ministrstvo, zdravstveno zavarovalnico, zdravniško zbornico in na širšo javnost. Tedaj so na isti problem v javnem pismu opozorili tudi v mariborskem zdravstvenem domu, kjer so svoje kolege podprli tudi zdaj. Odziva na prvo pismo niso dobili, razen od ZZZS, ki je podal stališče, da jih ta problematika ne zadeva. Splošni dogovor 2019 pa je položaj družinskih zdravnikov samo še poslabšal. Zdravniki, ki so decembra opozorili, da so na robu zmožnosti, morajo po novih pravilih ZZZS vpisati še dodatnih 200 bolnikov.
Strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček družinske zdravnike v njihovih zahtevah v celoti podpira. Zato kot strokovni vodja zdravnikom, tudi če bodo prisotni pritiski ZZZS, ne bo nalagal dodatnega opredeljevanja, ampak se bo držal kolektivne pogodbe zdravnikov in zobozdravnikov ter sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti, kjer je meja opredeljevanja za leto 2019 postavljena na 1895 količnikov. Ob tem upa, da bo to dovolj, da si zdravniki glede odpovedi premislijo. Nastale razmere bodo sicer skušali v Zdravstvenem domu Celje rešiti v dobro pacientov. Poudarjajo pa, da se brez sodelovanja pristojnih institucij žal situacija ne bo izboljšala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta