Zdravstveni dom Velenje v rdečih številkah

Rozmari Petek Rozmari Petek
15.05.2019 15:21

Kriva sta ZZZS in ministrstvo, meni direktor doma Janko Šteharnik, večina velenjskih svetnikov se s tem strinja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za rdeče številke krivijo državo.
Rozmari Petek

Med 20 javnimi zavodi, kolikor jih deluje v mestni občini Velenje, jih je pet minulo leto končalo v rdečih številkah. Daleč največjo izgubo beleži Zdravstveni dom Velenje (ZD), ki je lani pridelal 381.511 evrov izgube, kar je sicer za skoraj 230 tisoč evrov manj kot leto poprej, celotna izguba pa je konec lanskega leta presegla milijon evrov. Kot pojasnjuje direktor Janko Šteharnik, ki mora do poletja občini predložiti sanacijski načrt, so za izgubo krivi drugi, država in ZZZS. In sicer zato, ker "nekdo nekaj spremeni, ZZZS pa tega potem ne financira, imamo določeni zavodi izgube", meni Šteharnik.

Janko Šteharnik, direktor Zdravstvenega doma Velenje 
Igor Napast

Ideja ukinitve specialističnih ambulant?

Izgubo gre pripisati tudi težavam, ki jih ima dom z organizacijo specialističnih ambulant. Ker delo v teh ambulantah ni v celoti plačano, niso organizirane vsak delovni dan. Posledično ne morejo zagotoviti, da bo nekdo, ki bo prišel z nujno napotnico k specialistu, v 24 urah ustrezno obravnavan. "Ker smo naše paciente na to opozorili tudi na naši spletni strani, so nam inšpektorji spisali 500 evrov kazni. Ampak kako naj imamo ambulante vsak dan, če zanje ne dobimo celotnega plačila. Veste, kako težko je sploh dobiti zdravnika specialista, če nimaš polnega delovnika? In potem ti delajo še drugje, mi pa smo še bolj odvisni, kdaj bodo imeli čas za nas," je svetnikom na zadnji občinski seji pojasnjeval direktor, ko je našteval razloge za rdeče številke. "Sprašujemo se, ali bomo specialistične ambulante sploh obdržali," je še dejal direktor.

Saga medicine dela še ni pozabljena

Znano je, da je vodstvo ZD Velenje pred časom poskušalo zapreti tudi ambulanto za medicino dela in športa. Natančneje, poskušalo jo je prodati z zaposlenimi vred, češ da dela izgubo. Po drugi strani je to ena rednih tržnih dejavnosti, s katerimi si nekateri zdravstveni domovi polnijo malho. Sedaj je iz pojasnil direktorja mogoče razbrati, da je bila rakava rana vsega izguba kontrole. "Dokler nismo formirali natančnega kontrolinga, nismo vedeli, kje curlja," je dejal Šteharnik in opisoval, kakšen način dela je imela ta enota. "Še pri frizerju se mora človek naročiti, tja pa si lahko prišel, kadar si hotel. Pa še najdražji tod okoli smo bili." Sedaj, ko je to urejeno, menda tudi izgube ne bo več.

Zdravstveni dom Velenje ima največ programov med vsemi slovenskimi zdravstvenimi domovi.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta