Želja po prestrukturiranju Velenja veliko, denarja (pre)malo

Rozmari Petek
24.11.2020 18:01
V desetih dneh spisali projekte, ki bi jih s sredstvi za prestrukturiranje premogovnih regij radi spravili v življenje. Obnova Stare elektrarne, vodikarna, alternativno ogrevanje ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S denarjem za prestrukturiranje regije želijo oživiti tudi Staro elektrarno. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

V Velenju se pripravljajo na obdobje, ko bodo lahko izkoristili evropska in državna sredstva za prestrukturiranje Šaleške doline, ki danes še v veliki meri temelji na energetiki. Na poziv družbe Deloitte, ki v imenu ministrstva za infrastrukturo izdeluje strategijo prestrukturiranja premogovnih regij, so v pičlih desetih dneh spisali kup projektov, za katere želijo, da bi se v tem okviru uresničili. Za katere projekte gre, je zanimalo svetnika Mateja Jenka, zato je direktor občinske uprave Iztok Mori obširneje predstavil v soboto oddane projekte.

Uvodoma je pojasnil, da sicer v tem trenutku še ni znano, koliko milijonov bo regija prejela (pred volitvami je župan Peter Dermol govoril o poldrugi milijardi in dodal, da imajo za 300 milijonov projektov že pripravljenih). "V tem trenutku je znano le to, da pride iz sklada 129 milijonov evrov, ki jih bo država razdelila med zasavsko in Šaleško dolino.Ampak ta denar ni samo za lokalne skupnosti, temveč tudi za gospodarstvo, podjetja, ostale organizacije, ki se lahko prav tako prijavljajo na ta razpis. Na kakšen način bo denar prišel, kako se bo financiralo, so še neznanke, na katere v tem trenutku nihče v naši državi ne zna dati odgovora," je poudaril Mori. So pa zgolj v velenjski občinski upravi v desetih dneh spisali za 200 milijonov evrov projektov.

In kateri so? Največji je Center prihodnosti, za katerim se skriva obnova Stare elektrarne. V njej bodo nato svoje mesto našli številni projekti, denimo Akademija prekvalifikacij, Industrijsko-izobraževalni park, Inštitut za vzorčenje prihodnosti, svoj novi prostor bi tam našli tudi Vzorčno mesto Inkubator nevladnih organizacij, laboratorij za reciklažo, stičišče za pravičen prehod, vodikove tehnologije, je med drugim naštel Mori. Ta projekt so ocenili na 90 milijonov evrov.

Drugi večji projekt je gradnja stanovanj za mlade družine, poimenovana Zlati grič. Ureditev klasirnice v poslovno cono bi jih stala okoli 6,5 milijona evrov, projekt vodikovih tehnologij ocenjujejo na deset milijonov, s komunalnim podjetjem bi našli nov alternativni vir proizvodnje toplotne energije za ogrevanje, ko Termoelektrarna Šoštanj enkrat ne bo več delovala.

Prijavili so tudi poseben projekt inkubator, s katerim želijo v poslovni coni postaviti moderno proizvodno halo, ki bi jo dajali v najem mladim zagonskim podjetjem. "V tem trenutku je naša želja, da postavimo temelje, da ko bo šel Premogovnik Velenje proti koncu svoje življenjske dobe, se ustrezno pripravimo in omogočimo pogoje za gospodarski razvoj z domačimi kadri," je poudaril Mori.

Dodal je, da so svoje projekte prijavila še nekatera podjetja, a vsa idej še ne razkrivajo. Lokalna skupnost pa ima še mnogo drugih želja, kot so projekt enotirne železnice na Grajski grič, olimpijski bazen, hokejska dvorana in podobno. Je pa treba najti tiste projekte, ki jih je mogoče čim prej realizirati, saj so apetiti po sredstvih, namenjenih prestrukturiranju, vedno večji, je opozoril Dermol. "Minister Černač je v petek dejal, da naj bi se porazdelila tudi na druge regije," je dejal Dermol.

Jenko je posledično pikro pripomnil, da ga vseeno skrbi, "da bodo milijoni šli v zrak, mi pa bomo dobili nekaj novih milijonarjev" - predvsem ob dejstvu, da je župan Peter Dermol uresničil napoved in reorganiziral občinsko upravo tako, da bo za iskanje nepovratnih sredstev ustanovljen nov občinski urad. Župan pa je poudaril, da je edini cilj takšnega urada dvig produktivnosti in s tem pridobitev več finančnih virov za različne naložbe. Novi urad naj bi z delom začel že s prihodnjim letom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta