Župani potujejo zlasti v pobratena mesta

Tina Murko Gajšek
30.07.2019 16:04

V občinah Celje, Velenje, Žalec, Slovenske Konjice in Laško smo preverili, na koliko službenih poteh v tujino so bili župani v novih mandatih, kje in zakaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poti celjskega župana Bojana Šrota so stale dobrih 7000 evrov.
Igor Napast

Župan mestne občine Celje Bojan Šrot ima v tem mandatu za sabo štiri službena potovanja v tujino. Konec januarja je za tri dni s službenim avtomobilom odpotoval v srbsko Ćuprijo, kjer je bilo srečanje pobratenih mest in predstavnikov komunalnih podjetij. Konec februarja se je z dvema sodelavkama v Jeruzalemu in Tel Avivu udeležil 33. mednarodne konference županov. V Izrael, kjer so prenočili šestkrat, so potovali z letalom. Pet dni v aprilu je Šrot s še dvema sodelavkama preživel v Šivici, kjer je bil Dan mest. Potovali so s službenim avtomobilom. Junija pa je bil celjski župan, prav tako s službenim avtomobilom, na Eko konferenci v hrvaškem Poreču, od koder se je vrnil naslednji dan. "Stroški prenočitev, prevozov in prehrane za vse štiri službene poti in za vse udeležence so znašali 7181 evrov. Mestna občina jih je pokrila iz občinskega proračuna, v katerem ima zagotovljena sredstva za službene poti," ob tem pravijo na celjski občini in dodajajo, da so takšne poti dobrodošle. Celje ima kar dvanajst pobratenih mest. "Z nekaterimi sodelujemo na področju kulture, z drugimi na področju izobraževanja, društev, krepitve prijateljskih vezi med mladimi. Še posebej spodbujamo izmenjave med mladimi, saj tako širijo obzorja, hkrati pa so zagotovilo, da se bo partnerstvo med mesti razvijalo tudi v prihodnje," menijo na občini in ob tem poudarjajo, da je koristna tudi udeležba na konferencah, seminarjih in strokovnih srečanjih. "Tam spoznamo razvojne načrte mest, novosti in rešitve, ki jih uvajajo v različnih mestih, hkrati pa imamo priložnost, da predstavimo naše mesto in projekte," poudarjajo na celjski občini.

Žalski župan največ na poti

Največ službenih poti v tem mandatu ima od vključenih županov Janko Kos, ki je na čelu žalske občine. Tam so zabeležili pet službenih poti. "Potovanj se je župan udeležil s sodelavci, predstavniki gospodarstva ali turizma, odvisno od vsebin in programa gostitelja," pravi vodja županovega kabineta Tina Lorger. Tri dni v januarju se je Kos mudil v Biogradu na Moru, ki je takrat obeležil občinski praznik, februarja pa je prav tako za tri dni in prav tako ob občinskem prazniku obiskal občino Aleksandrovac v Srbiji. Tri dni je marca preživel tudi v irski občini Westport, kjer se je udeležil 60. festivala St. Patrick's Day. Žalski župan je nato aprila še enkrat obiskal Biograd na Moru. Tridnevni obisk je bil posvečen promociji žalske fontane piv Zeleno zlato na prireditvi Slovenski vikend 2019. Maja pa je župan odpotoval na krajši obisk občine Stara Pazova v Srbiji.

Največkrat je bil na službeni poti župan občine Žalec Janko Kos.
Rozmari Petek

Konjiški župan je potoval trikrat

Župan občine Slovenske Konjice Darko Ratajc je potoval trikrat, a je občina stroške poti krila le dvakrat. S podžupanom se je 11. januarja udeležil svečane seje mesta Biograd na Moru. Potovala sta s službenim avtomobilom, dnevnice so za oba znašale 41,60 evra. Konec aprila pa je Ratajc z vodjo svojega kabineta obiskal občino Gornja Stubica. Na Hrvaško sta potovala s službenim avtomobilom. "Ostalih stroškov, kot so dnevnice, ni bilo," ob tem pravijo v uradu župana. Nobenih stroškov pa občina ni imela s potjo 29. aprila, ko je Ratajc obiskal Slovenski vikend v pobratenem Biogradu na Moru. Mesto je namreč obiskal v času svojega dopusta. V začetku meseca je konjiška občina z Biogradom podpisala listino prijateljstva in tako potrdila 40-letno sodelovanje. Obetajo si še trdnejše poslovne in prijateljske vezi.

Konjiški župan je potoval v pobratena mesta. 
R. Petek

Laški župan le v Novigrad

Pred kratkim, 19. julija, je laški župan Franc Zdolšek odpotoval na doslej edino službeno pot v tem mandatu. Do 21. julija je tako ostal v Novigradu. Tamkajšnja občina je z laško pobratena in v tem času pripravlja prireditev Slovenska noč. Z županom je potovalo tudi nekaj sodelavcev, 20. julija pa se jim je pridružila še delegacija občine, ki so jo sestavljali Laška pihalna godba, Mažorete Laško, Ljudski pevci Šentlenartčani, člani Likovnega društva Laško.
"Župan je v Novigrad potoval s službenim vozilom, za katerega plačuje mesečno boniteto, medtem ko so sodelavci odšli z lastnim prevozom, razširjena delegacija pa je tja odpotovala z avtobusom. Avtobusni prevoz je krila Občina Laško, kar sicer ni v neposredni povezavi z županom, nastanitev in prehrano pa je krila Občina Novigrad," ob tem pravijo na občini in dodajajo, da razen sestankov po Sloveniji na druge poti Zdolšek ni odšel. "Župan uporablja službeni avto, za katerega plačuje mesečno boniteto, to pa Občini Laško ne povzroča posebnih dodatnih stroškov," še pravijo na laški občini. Velenjski župan Bojan Kontič v času od začetka tega mandata službeno ni potoval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta