Nasvet za jesen: Koristno uporabite odpadlo listje

L. P. L.
29.08.2019 06:17

Kot bi mignil, bo pred vrati jesen, z njo pa tudi buče, kostanj in odpadlo listje. Pa veste, da slednjega lahko zelo koristno uporabite?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jesensko listje uporabite za gnojilo.
Profimedia

V jesenskem času se listje na drevesih obarva v najlepše pisane in tople barve. Listje prične odpadati in zato so jesenski sprehodi po gozdu odlična protistresna terapija za marsikoga. Šumenje listov pod našimi koraki pomirja.
Na dvoriščih in pred hišo je odpadlo listje potrebno še pred zimo pograbiti. Listje lahko nato koristno uporabite.

Gnojilo

Če je na vašem dvorišču veliko listja, ga lahko grabite na eno mesto. Z lesenih desk lahko zbijete tudi večjo ogrado, kamor boste stresali nagrabljeno listje. Čez mesec ali dva se bo listje spremenilo v odlično gnojilo za vaš vrt.
Z nagrabljenim listjem pa lahko zaščitite tudi svoje rastline. Listje razprostrite okrog rastline v debelejšem sloju. Tako bo rastlino ščitilo pred zmrzaljo in pozebo. Tudi okrog rastlin bo listje počasi pričelo gniti in se spremenilo v odlično naravno gnojilo.
Če pa bi naslednje leto radi imeli lepo trato okoli hiše, listje razgrnite po njej, nato pa nastavite kosilnico na nekoliko višjo točko košenja trave in kosite po listju. Kosilnica bo listje zmlela in ga hitreje pretvorila v gnojilo.

Otroci obožujejo listje.
Profimedia

Gretje

Listje lahko uporabite tudi za gretje. Nagrabljeno listje shranite v velike vreče iz jute in jih shranite na suho mesto. Ko boste pozimi želeli, da se stanovanje ogreje hitro, v peč vrzite vrečo listja. Takoj bo zagorelo in hitro se bo povišala temperatura v vašem stanovanju.

Igra in dekoracija

Otroci obožujejo listje. Če imate majhne otroke ali vnuke, jim nagrabite kup listja in jim dovolite, da skačejo po njem in se igrajo. Zabava bo zagotovljena.
Jesensko listje, ki se bohoti s toplimi barvami narave, pa je lahko tudi odlično za jesensko dekoracijo. Vreče iz jute lahko napolnite z listjem, postavite pred vhodna vrata, nanje pa položite okrasne buče ali divji kostanj.
Liste lahko uporabite tudi kot dekoracijo za praznično pogrnjeno mizo. Uporabite domišljijo.

Jesensko listje je lahko lepa dekoracija.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta