Ameriški profesionalci nazaj v arene: Denar tekmovanj vladar

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.06.2020 10:01

Čeprav vsi detajli še niso dorečeni, naj bi se košarkarska liga NBA, hokejska NHL, bejzbolska MLB in nogometna NFL prej ali slej nadaljevale oziroma začele

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne zdravstvene dileme, kot so stiki med igralci, dotok denarja na koncu odloča o usodi tekmovanj.
Andrej Petelinšek

Kjer so milijoni, ni šale. In v ameriškem športu so. Nič zato, če v ZDA epidemije še ni konec. Košarkarska liga NBA se bo, kot kaže, nadaljevala. Tudi hokejska NHL. Pa zelo verjetno bejzbolska MLB. NFL, torej ameriški nogomet, sploh ni bil pod vprašanjem, saj se začne šele septembra. Vprašanje je le, kako bodo vsa ta tekmovanja videti.
Za hokejiste se že ve: prekinjena liga se bo nadaljevala s končnico, v kateri bo 24 moštev, tekme pa bodo odigrane v dveh mestih. Kraj in datum še nista določena, Slovenci pa predstavnika ne bomo imeli, saj se Anže Kopitar z Los Angeles Kingsi, predzadnjo ekipo zahoda, v končnico ni uvrstil.
Kot kaže, tudi nadaljevanje lige NBA ni pod vprašajem. "To vem stoodstotno, šefi na Turnerju (v televizijski hiši, op. p.) so mi zagotovili," je dejal Charles Barkley, nekdanji košarkar, danes pa televizijski analitik. Vprašanje ostaja le še format tekmovanja.

Disneyjev NBA-mehurček

Kot kaže, bo prevladala ideja, podobna NHL-ovi, le da bodo vse ekipe in predstavniki medijev zbrani na eni sami lokaciji, v t. i. mehurčku. Vedno bolj jasno je, da bo ta mehurček predstavljal ESPN-jev kompleks Wide World of Sports, ki je znotraj Disneylanda v Orlandu. Se pa ne ve, kdo bo imel v mehurček (navijači gotovo ne) dostop, kakšen bo format tekmovanja in kako bo s televizijskimi pravicami, ki so glavni razlog za nadaljevanje lige. Ameriški analitik Bill Simmons je v svojem zadnjem podcastu navedel nekaj datumov, ki naj bi mu jih bili prišepnili viri: 25. julija naj bi se začela končnica, 20. septembra naj bi se odigrala morebitna sedma tekma finala, v tem primeru pa naj bi se nova sezona začela za božič.
Ideja se zdi smiselna, saj bi se s tem spored lige NBA v večji meri izognil še bolj popularni NFL, ki bo večji del potekala jeseni in se s superbowlom končala 7. februarja. Nekaj podobnega se je zgodilo v sezoni 1998/99, ko je bil v ligi NBA "lockout" oz. prekinitev vseh dejavnosti. Kljub koncu kariere Michaela Jordana in razpadu ekstremno popularne skupine Chicago Bulls ter relativno slabši košarki (dotedanji zvezdnik lige Shawn Kemp naj bi se bil med pavzo zredil za kar 16 kilogramov) je gledanost lige NBA, ki se je v skrajšani obliki namesto novembra začela šele 5. februarja, eksplodirala. A če je bilo takrat treba skrčiti redni del (z 82 na 50 tekem), je zdaj treba tekmovanje ekspresno zaključiti. Kako? Ugibanj je nešteto: z vsemi ekipami, brez najslabših šestih, z vsemi, ki še imajo teoretične možnosti za končnico, ali pa, kot je tvitnil morda najbolje obveščeni novinar Adrian Wojnarovski, kar s končnico 16 najboljših moštev ne glede na konferenco. Kakršnakoli že opcija bo prevladala, Goranu Dragiću in Luki Dončiću bo najbrž vseeno, saj bi bili tudi v najbolj okrnjeni izvedbi njuni ekipi, Miami in Dallas, zraven.

Brez proslavljanja ali brez točk

Da sezona ne bi postala neobvladljiv cirkus in da se ob končnem zmagovalcu ne bi pojavljal večni vprašaj, pa se bejzbolska liga MLB v sezono, ki bi se morala začeti že konec marca, podaja s kar 65-stranskim dokumentom o pravilih obnašanja. Osnovno pravilo evropskega nogometa, da na stadionih ne sme biti gledalcev, bo v MLB le kaplja v morje zapovedi. Kakšne so te? Prhanja po tekmah ne bo, tudi ekipnih sestankov v garderobi ne. Moštvo se bo o taktiki dogovorilo preko interneta ali pa zunaj. Potem ko si bodo trikrat na dan izmerili temperaturo, igralci na stadion ne bodo smeli priti s taksijem, bo pa obvezna oprema maska. Ob prepevanju himne bodo morali stati narazen, točk pa ne bodo smeli proslavljati skupaj - ali pa bodo te izbrisane. Zapisnike bodo trenerji pošiljali prek aplikacije, žoge pa bodo, če končajo v rokah več kot dveh igralcev, šle v zgodovino.
A čeprav je vse dorečeno do najmanjšega detajla, bejzbolski stadioni še vedno samevajo. Razlog? Denar, itak. V nasprotju z NBA, kjer odstotek znaša 22, v MLB kar 40 odstotkov prihodkov klubov prinašajo vstopnice. Lani jih je bilo prodanih 68,5 milijona, povprečna je stala 30 evrov. Letošnji izpad tega prihodka bi lastniki klubov radi prevalili na igralce, ki se seveda ne strinjajo v celoti. Tudi tu naj bi bil zaključni dogovor znan te dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta