(FOTO) Lepa, odločna in samostojna plavalka: To je Tilka Paljk, ki bo v Tokiu nastopala za Zambijo

M.R.
23.07.2021 11:00
Na olimpijskih igrah v Tokiu bo nastopilo 54 slovenskih športnikov, poleg njih pa bo še ena zelo zanimiva "Slovenka", ki bo plavala za Zambijo. V Postojni rojena 24-letna Tilka Paljk bo nastopila v disciplini 50 metrov prosto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tilka Paljk praktično celo življenje živi v zambijski prestolnici Lusaka, ki leži na skoraj 1300 metrih nadmorske višine in ima 1,7 milijona prebivalcev. Leta 2018 se je iz ZDA, kjer je eno leto trenirala, vrnila v Zambijo in se nato zaradi boljših pogojev za treniranje preselila v Južno Afriko, poroča spletni portal Zambianobserver. V Zambiji namreč nimajo ogrevanega pokritega bazena, kar pomeni, da tam pozimi ne more trenirati, je pisal omenjeni portal.

Leta 2019 je na afriških igrah v Maroku v disciplini 50 metrov prsno osvojila tretje mesto. Na svetovnem prvenstvu leta 2018 na Kitajskem pa je bila 33. v disciplini 50 metrov prsno.

Pogreša očetovsko figuro

Tilka Paljk je kak mesec in pol pred olimpijskimi igrami spregovorila za spletni portal Fizambia in pojasnila, da se je rodila v Sloveniji, ker je njen biološki oče ocenil, da bi bilo iz zdravstvenih razlogov tako bolje. Oče in mama sta se namreč spoznala v bolnišnici Nangoma v Lusaki, kjer bila mama medicinska sestra, oče pa je tam delal kot misijonar. Kmalu po njenem rojstvu in vrnitvi v Zambijo sta se starša razšla, očeta pa je pozneje videla, šele ko je bila stara 16 let. Ko ji je v najstniških letih umrla mama, so jo preganjale samomorilske misli in večkrat si je tudi skušala vzeti življenje. Za pomoč je prosila terapevte in danes pravi, da naj si vsi, ki se počutijo osamljene, poiščejo pomoč. "Za to ni nikoli prepozno," je dodala.

 

Po materini smrti je bratu obljubila, da se ne bo zapustila, kot se to zgodi večini ljudem, ki ostanejo sami, in da se ne bo nikoli smilila sami sebi, temveč bo stremela k temu, da bo najboljša. Obljubila je tudi, da bo še naprej gojila veliko ljubezen do plavanja. 

Sicer je imela tudi očima, a ta se je od nje oddaljil, ko je zbolela mama, zato je ves čas odraščanja pogrešala očetovo figuro, je Tilka povedala za Fizambio. Svojo uteho je nato našla v plavanju in se popolnoma predala treningom. Pri 16 letih je postala tudi članica zambijske reprezentance in nastopila na svetovnem prvenstvu. V letih 2018 in 2019 je bila imenovana za športnico leta v Zambiji.

Poleg treningov tudi služba

Za razliko od njenih sotekmovalk z Zahoda sama ne prejema visoke finančne podpore za tekmovanja. Vsak dan vstane ob 4. uri, trenira več ur, nato pa se odpravi v službo, kjer ostane do večera. Z zaslužkom si plačuje življenjske stroške, stroške treningov, trenerjev in opreme, saj sponzorska sredstva niti približno za to ne zadostujejo. 

Čeprav ima v življenju veliko pravih prijateljev, ljubi tudi tiste, ki jo spremljajo na družbenih omrežjih. Na Twitterju, Facebooku in Instagramu ima skupno okoli 12 tisoč sledilcev. Zambijska tviteraška skupnosti (Zedtwitter) ji je zelo naklonjena, so pa tudi taki, ki jo zaradi njene odprtosti kritizirajo. "Če nekdo na spletu reče, da me sovraži, je to zame v redu. Ljubim svoje sovražnike," je dejala za Fizambio. Moški namreč pogosto kritizirajo njene fotografije, nekateri naj bi jo skušili tudi prijaviti. Vedno se zna postaviti zase in prepričana je, da bi se morale vse ženske postaviti za sebe, še piše omenjeni portal.

Njeno ime so leta 2018 omenili tudi v britanskem tabloidu Daily Mail. Poročali so o športnikih, ki so na igrah Commonwealtha iskali ljubezen na Tinderju. 

Sicer mlada Tilka ne velja za glavno favoritinjo v svoji disciplini. Po pričakovanjih je prva favoritinja Švedinja Sarah Sjöström, ker se na tekmovanje presenetljivo ni uvrstila Američanka Simone Manuel, pa je druga favoritinja zdaj Avstralka Cate Campbell

Švedinja Sarah Sjöström je glavna favoritinja za zmago v disciplini 50 metrov prosto.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta