(INTERVJU) Tamara Zidanšek po (novem) uspehu kariere: "Metuljčki ne bodo nikoli odleteli"

Aleš Mišič
08.06.2021 21:20
Konjičanka še naprej premika slovenske teniške mejnike na pariškem pesku. Pravi, da je četrtfinalni dvoboj proti Španki Pauli Badosa odločila njena odločnost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štajerkina pariška misija še ni končana.
Reuters

Španka Paula Badosa je peta žrtev Tamare Zidanšek na odprtem prvenstvu Francije. Konjičanka jo je izločila v dramatičnem dvoboju v treh nizih (7:5, 4:6 in 8:6) za polfinale na Roland Garrosu, v katerem se bo v četrtek pomerila z Rusinjo Anastazijo Pavljučenkovo. Tamara Zidanšek je na največjem turnirju na pesku, enem od štirih za grand slam, pokazala takšno formo, da tudi uvrstitev v finale ne bi bila več senzacija. Pozno popoldne je po vseh opravljenih obveznostih našla nekaj časa za telefonski pogovor za Večer.

Četrtfinalni dvoboj ste začeli nekoliko slabše, kot smo pričakovali. Vedeli ste, da je Španka odlična igralka, po številu zmag najboljša na pesku v letošnji sezoni. Je bil ta pritisk premočan?

"Šla sem v tekmo tako, kot smo se dogovorili. Rezultatsko sem malo slabše začela, ampak sem se vseeno počutila okej in sem vedela, da bom z vsako točko boljše stala, kar se je tudi potem odrazilo v igri. Mislim, da sva odigrali tisti prvi niz res na nivoju. Ona je letos odigrala največ tekem na pesku in bila v dobri formi. Že pred tekmo sem vedela, da bo zelo zahtevno."

Povedla je s 3:0, potem pa vam je uspel re-break in se je vse spremenilo. Kako ste prišli po slabšem začetku do povsem drugačne igre? Se je kaj premaknilo v glavi?

"Ves čas poskušam slediti svojemu dobremu občutku in poskušam čim boljše izkoriščati priložnosti, ki se mi ponudijo. Poskušam ostati agresivna in v svoji igri, kako pa se to odraža, ni povsem odvisno od mene. Od mene je odvisno, da lahko oddelam najboljše, kar lahko."

Če bi tokrat izgubili prvi niz, bi bil razplet verjetno drugačen kot v osmini finala proti Katerini Siniakovi, ko ste prvi niz izgubili z 0:6, potem pa vseeno uspeli?

"Ne vem, igrata se dva seta in ne glede na to, kdo dobi prvi niz, mora dobiti tudi drugega. Ne vem, kako bi se končalo, ampak definitivno bi zaostajala in bi poskušala na vse pretege."

Ko sva se pred časom pogovarjala pri vas na Ptuju, ste rekli, da imate na tekmah proti top igralkam metuljčke v trebuhu. Da jih ni več, ste dokazali v igri proti Bianci Andreescu v prvem krogu.

"Metuljčki so vedno prisotni. Ne samo proti top igralkam, vedno je prisoten ta občutek, kar pomeni, da ti ni vseeno, da si želiš. Mislim, da to ne bo nikoli izginilo."

Reuters

Naša nekdanja šampionka Mima Jaušovec vas je pohvalila. Izpostavila je predvsem vašo psihično pripravljenost in čvrstost. Od kod kar naenkrat te kvalitete? Se že pozna delo novega trenerja?

"Te kvalitete so bile vedno prisotne, a jih je bilo treba izbrusiti. Novi trener Pancho Alvarino je samo en del ekipe, zaenkrat še nismo prav veliko sodelovali z njim. V prihodnosti bom zagotovo več. Ti uspehi pa so produkt vseh v ekipi, Marjana Čuka, Mateja Lunežnika. Tudi nekdanjega trenerja Zorana Krajnca, ki me je peljal čez vsa moja teniška leta do zdaj."

Kaj je odločilo četrtfinalni dvoboj? Vaša večja zbranost? Igra tekmice preveč na silo? Včasih se je zdelo, da Badosa udarja iz jeze.

"Bom odgovorila na kratko in jedrnato. Odločila je odločnost."

V polfinalu vas čaka Rusinja Anastazija Pavljučenkova. Ste si ogledali njeno zmago v četrtfinalu?

"Po pravici povedano: nisem gledala drugih dvobojev. Ga je pa pogledal vodja ekipe Marjan. Jutri se bomo o tem pogovorili, zdaj je čas, da malo uživamo v tem uspehu, proslavimo zmago."

Vaša velika želja, na žalost še neuresničena, je bila, da bi zmagali na turnirju serije WTA. So zdaj cilji drugačni? Kar naenkrat govorimo o največjih dosežkih na grand slamu.

"Cilji so še vedno isti. To so zgolj oznake. Turnir WTA, grand slam … Res je, da eden šteje več, a mi še vedno vsak dan gradimo. Vsak dan izpopolnjujem sebe, svoj tenis, osebnost. Vsako zmago, ki bo prišla, bom vzela, ne glede na to, na katerem turnirju bo."

Kaj ste počeli med prostim dnevom pred četrtfinalom? Je bilo kaj časa za kakšen sproščujoč sprehod po Parizu?

"Nič takega nisem počela. Poskušala sem se sprostiti, vse sem dala na off, malo smo se pohecali. Smo v mehurčku, tako da kaj veliko v Parizu ne moremo delati. Ampak dnevi kar hitro minevajo."

Koliko ste bili pred dvobojem v stikih s trenerjem? Španec verjetno pozna Španko bolje kot kdo drug.

"Ja, z vsemi trenerji smo v kontaktu. Vse gre preko Marjana Čuka, skupaj se dogovorimo za taktiko."

Kaj lahko pričakujemo v četrtek? Nas boste spet navduševali z lepo gradnjo igre, značilnim forehandom, krasnimi zaključki?

"Sama pričakujem, da bom šla na igrišče in tam pokazala svojo najboljšo igro. Rezultat ne bo odvisen samo od mene, ker bova na igrišču dve igralki, a zagotovo se bom borila do konca."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta