Izginotje zvezdnice: Ko se zameriš Kitajski ...

Borut Planinšič ml.
16.11.2021 17:02

Kje je teniška igralka Shuai Peng, ki je visokega politika obtožila spolnega napada? Kako si upa odzvati svet? Kaj se zgodi, ko Kitajska unovči ekonomsko moč, so denimo že izkusili v NBA

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Shuai Peng: "Kot da bi vešča letela v plamen ..." 

Reuters

Kje je Shuai Peng? Kitajsko teniško igralko, pred sedmimi leti št. 1 v dvojicah, išče ves svet. No, razen tistih, ki vedo, kje je, kar je skrivnost, ki naj bi segala vse do kitajskega političnega vrha. Ko je nedavno upokojena športnica pred dvema tednoma bivšega podpredsednika komunistične partije Gaolija Zhanga obtožila spolnega napada, je izginila. Njeno sporočilo na omrežju Weibo, kitajski različici Facebooka, je bilo izbrisano v pol ure. V prikrivanju sledov so državni spletni cenzorji tako temeljiti, da so v iskalnikih onemogočili številne ključne besede, še "tenis" je ena od njih. Na vprašanje, kam je izginila Pengova, je govorec kitajskega zunanjega ministrstva Wenbin Wang hladno odvrnil: "Nisem slišal za to zadevo. In to ni diplomatsko vprašanje."

Že desetletje naj bi Zhang, danes star 75 let, s svojim skoraj brezmejnim vplivom igralko silil k razmerju. Pred tremi leti jo je povabil k sebi domov, na partijo tenisa z njim in njegovo ženo, je pisala 35-letnica. V hiši naj bi jo posilil. To je prvi primer na Kitajskem, ko take obtožbe letijo na političnega liderja. V državi, ki se v reformah in nadzoru gospodarstva in družbe vrača k najtrši liniji, kjer je kaznovano že zvezdništvo, kakršnega je užival šef Alibabe Jack Ma, zato jih je dobil po prstih in izginil iz javnega življenja, je Pengova vedela, da je ob razkritju ne obvaruje niti status ene največjih domačih športnih zvezdnic. "Četudi bo, kot da bi vrgla kamenček ob skalo, kot da bi vešča letela v plamen in tvegala samouničenje, bom povedala resnico," je zapisala.

"Ženske, ki se opogumijo s takimi razkritji, morajo biti slišane, ne cenzurirane," opozarja Steve Simon, predsednik teniškega združenja WTA. Vse zveze je uporabil, igralke iz azijsko-pacifiške regije poslal v iskanje stika s Pengovo. Kaj je dobil nazaj? Malo. Da dekle ni ogroženo, mu je zatrdilo nekaj virov, med njimi kitajska teniška zveza. Kar seveda ni dovolj. Teniški svet zahteva preiskavo. Novak Đoković je izginotje igralke, ki jo je srečeval na številnih turnirjih, označil za "šokantno, lahko le upamo, da jo najdejo, da je z njo vse v redu".

Kako si sploh upa odzvati svet, ki je vse bolj talec ekonomske moči Kitajske? Simon je napovedal, da je WTA pripravljena umakniti turnirje iz Kitajske. A od besed k dejanjem je zavita pot, sploh če teniški biznis na Kitajskem daje tretjino vseh prihodkov WTA. Kaj se zgodi, ko Kitajska unovči ekonomsko moč, je že znano. Družba NBC, ki je za ameriško tržišče za 7,5 milijarde dolarjev kupila televizijske pravice olimpijskih iger do leta 2032, je morala na pogajanja, kako se bo čez tri mesece, v času OI v Pekingu, lotevala tem o človekovih pravicah. In ko je menedžer košarkarskega kluba Houston Rockets Daryl Morey predlani tvitnil v podporo protivladnim protestom v Hongkongu, je, čeprav je Morey tvit skoraj takoj izbrisal, kitajski telekomunikacijski gigant Tencent, ki je partnerstvo z ligo NBA zapečatil s poldrugo milijardo dolarjev vredno pogodbo, za 15 mesecev prekinil prenos tekem raket na Kitajskem. V spletnem nakupu prek Alibabe pa iskanje artiklov s ključno besedo Houston ali Rockets ni dalo nobenega zadetka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta