Kaj ima z uspehi Tamare Zidanšek Mariborčan, ki hodi bos po Parizu

Miha Dajčman
10.06.2021 06:01
Del ekipe Tamare Zidanšek na Roland Garrosu je tudi mentalni trener in športni psiholog Matej Lunežnik
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Vzdušje v ekipi je fenomenalno, veselimo se uspehov," iz Pariza sporoča športni psiholog Matej Lunežnik (levo).
EPA

Že na lanskem Roland Garrosu je Matej Lunežnik, dobro leto član ekipe Tamare Zidanšek in njen športni psiholog, dejal, da bo v primeru zmage Konjičanke na rdečem pesku po Parizu hodil bos. Favorizirana Garbine Muguruza je jeseni s težavo le premagala slovensko teniško igralko, stavo pa je Lunežnik prenesel v leto 2021. Zdaj na družbenih omrežjih, kjer z ljudmi deli del dogajanja v francoski prestolnici, poziva Slovenke in Slovence, da v primeru uvrstitve 23-letnice v finale bosi hodijo tudi po domovini. To sta v Mariboru že storili njegovi mali hčeri.

"Vzdušje je fenomenalno, veselimo se uspehov. Težko je vse opisati. Vemo, da so to stvari, na katere dolgo čakaš, za njih dolgo delaš, zato so nekaj neverjetnega. Nepopisno je, ponosni smo. Dogajajo se stvari, v katere dolgo verjameš," opisuje dogajanje zadnjih dni v ekipi Tamare Zidanšek športni psiholog Lunežnik. "Delamo na tem, da je Tamara pripravljena za določene psihološke momente v tenisu, ki je po mojem mnenju ena najtežjih mentalnih iger na svetu, če ne celo najbolj zahtevna. Ogromno je treba trenirati, da si pripravljen na določene situacije in da znaš kljub pritisku zdržati fokus," pojasni svoje delo.

Da je Zidanškovi uspelo priti do polfinala grand slama, za Mariborčana ni presenečenje. Preskok med najboljše je naredila že prej, pravi: "Večina misli, da je potrebna ena beseda, en stavek, morda hollywoodski govor, ki ga psiholog naredi, in športnik kar naenkrat začne dobro igrati. To ni res, tako je le v filmih. Za kaj takega moraš dolgo delati, da dobiš občutke, ki jih imaš na tekmi, za formo, ki jo prikažeš. Vaje delava zelo dobro, pripravljava se, velikokrat narediva situacije, ki se dejansko zgodijo. Gre za trdo delo. Podobno kot moraš trenirati mišico na telesu, je tudi ostalo pripravo treba trenirati. Ni dovolj, da samo preveriš, kaj bi moral delati, ampak da dejansko delaš."

V delu s športniki je pogosto pomembno, da se ekipa skupaj dobro počuti. "Klima je pozitivna. S Tamarinim menedžerjem in trenerjem sva zelo sproščena, pozitivna, imamo se fajn. Iz vsega delamo tudi hec. Rekel sem, da bom hodil bos, če bo zmagovala, in dejansko ji uspeva. Žuljev nimam, sile še ni, lahko pa rečem, da je bil Kekec car," se nam je iz Pariza oglasil Lunežnik. Po spletu je zaokrožil video, ko Novak Đoković čestita Zidanškovi, na enem od Lunežnikovih posnetkov pa ponovi njegov vzklik "Bravo, Tamara!" S prvim igralcem sveta je Mariborčan, sicer tudi smučarki trener, spregovoril nekaj besed. "Novak prihaja iz smučarske družine, povedal sem mu, da sem bil nekoč trener srbske smučarske reprezentance. Sledil je 15-minutni pogovor, ker rad smuča. Bil sem na Kopaoniku, kjer je tudi on smučal in začel trenirati tenis, ko je imel pet let. Gre za zelo v redu fanta, veliko da na mentalno pripravo. Na tem nivoju je najboljši na svetu."

Danes ob 15. uri se bo Zidanškova pomerila z Rusinjo Anastazijo Pavljučenkovo, v Parizu jo bodo podpirali tudi sorodniki, številni bodo organizirano spremljali polfinale, predvsem v njenem domačem kraju. Priprave Slovenke na tekmo pa ne bodo bistveno drugačne od prejšnjih, nam je pojasnil član njene ekipe: "Najtežje je bilo v prvem krogu, ko je igrala z Bianco Andreescu, sedmo igralko sveta, ki je pred dvema letoma slavila na odprtem prvenstvu ZDA. Vsaka tekma je posebna, ne vidim nobenega problema. Tamara je v glavi prehodila že veliko ovir, niti malo se ne obremenjujemo s polfinalom, pripravili se bomo, skovali taktiko in videli, kako bo." Preveliko breme ni niti zajetna medijska pozornost, ki jo ima Konjičanka te dni v Sloveniji, primerno ji jo dozira ekipa. "Pazimo, da dogajanja ni preveč, da ima svoj mir. Nekaj intervjujev opravi, nato pa jo izoliramo od tega. Tudi sama nima preveč rada rompompoma, to spoštujemo," nam je še dejal Matej Lunežnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta