(POGOVOR) Od Brestrniškega jezera do Tokia? Mariborska veslača bi se rada približala olimpijski normi

Zmago Gomzi
08.04.2021 06:01
Mlada mariborska veslača Nika Krebsa in Jako Časa čaka ob koncu tedna evropsko člansko prvenstvo v Italiji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčana sta v čolnu zamenjala poziciji.
Vzs

Včeraj so se v italijanskem Vareseju končale dodatne evropske olimpijske kvalifikacije v veslanju za omejeno število nastopajočih, med katerimi ni bilo slovenskih posadk, zadnje kvalifikacije z možnostjo uvrstitve na olimpijske igre pa bodo ob koncu maja v Luzernu. Morda tudi z udeležbo slovenskih veslačev. Slovenci so zadnjič na olimpijskih igrah v veslanju nastopili leta 2012 v Londonu, štiri leta kasneje v Riu pa Slovenija ni imela predstavnikov.

V Vareseju bo ob koncu tedna še evropsko člansko prvenstvo, na katerem bodo nastopili tudi štirje slovenski veslači - v lahkem enojcu Rajko Hrvat iz kluba Arga Izola, v težkem enojcu Filip Fajfar iz Ljubljanice in veslača mariborskega kluba Dravske elektrarne Nik Krebs in Jaka Čas, ki bosta veslala v dvojcu brez krmarja. Mariborsko posadko bo na poti in tekmovanju spremljal njun trener Dušan Jurše.

​Zamenjava sedežev v čolnu

Dušan Jurše: "Večina posadk ima kakovostne sparinge doma, tako da lahko ocenijo trenutno pripravljenost, mi te možnosti nimamo."
Andrej Petelinšek

Za tekmovanje dvojcev brez krmarja je v Vareseju prijavljenih 14 posadk, sedem med njimi si je že izborilo nastop na olimpijskih igrah, tako da bo konkurenca izjemna. "Večina posadk, ki bodo nastopile v Vareseju, ima kakovostne sparinge doma, tako da lahko ocenijo trenutno pripravljenost, mi te možnosti nimamo. V Varese gremo z željo, da ocenimo, kje smo v primerjavi s tekmeci, kje je trenutno njuno mesto v konkurenci svetovnih in evropskih prvakov, najboljših in že izkušenih posadk, ki prihajajo iz Hrvaške, Romunije, Italije, Francije, Španije, Belorusije ... Težko je napovedati, kako uspešno se bosta Nik in Jaka kosala z njimi. Če se bosta dobro odrezala, bi si morda zaslužila priložnost nastopa v Luzernu na dodatnih evropskih kvalifikacijah, kjer bo konkurenca prav tako zahtevna. Krebs in Čas še nista veslala na jezeru Varese, jaz sem že bil tam. Tekmovalne razmere so dobre, običajno tudi premočnega vetra ni. Fanta bosta imela na voljo en dan, da spoznata progo, v petek pa ju že čaka nastop," je še pojasnil Dušan Jurše.

Nik Krebs (levo) in Jaka Čas sta večino priprav opravila na Bresterniškem jezeru.
Andrej Petelinšek

​Veslača sta optimista​

Slovenski veslači v dvojcu brez krmarja v članski konkurenci na evropskih prvenstvih že vrsto let niso osvojili kolajne. Sta pa jo v začetku lanskega septembra na prvenstvu stare celine v Duisburgu osvojila Krebs in Čas, vendar v konkurenci do 23 let. Dosežek iz Nemčije veliko obeta, toda mariborska veslača se dobro zavedata, kakšni tekmeci ju čakajo med člani. "Priprave so bile dobre, žal pa z Jako nisva mogla preveriti pripravljenosti na tekmah, saj teh ni bilo. Od septembra 2019, ko sva na predlog trenerja Juršeta odvrgla eno veslo in iz dvojnega dvojca presedlala v dvojec brez krmarja, sva imela dovolj časa, da sva se uveslala, predvsem pa piliva tehniko veslanja," razloži 22-letni Nik Krebs, študent dentalne medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. "Na jezeru Varese še nisem veslal, malo sem se pozanimal, kakšne so tekmovalne razmere, da se bova z Jako bolje znašla. Progo bova lahko tudi preizkusila. Čaka naju izjemna konkurenca, težko je reči, kje je najino mesto v njej. Upam, da se bova čim bolj približala tistim, ki nimajo olimpijske norme, ali jih prehitela. Z dobrim veslanjem bi si morda tudi odprla možnosti za nastop v Luzernu v kvalifikacijah za uvrstitev na olimpijske igre."

Optimist je tudi 20-letni Jaka Čas, študent Fakultete za šport v Ljubljani, čeprav se je moral spopasti s koronavirusom. "Po njem sem potreboval nekaj časa, da sem si opomogel in spet začel trenirati s polno močjo. Pripravljenost je dobra, testiranja so pokazala, da se še izboljšuje. V Vareseju naju čaka ostra konkurenca, za naju bo to prva mednarodna članska tekma. Ne vem, kaj lahko pričakujem od nje, radoveden sem, kako se bova kosala s tekmeci," je dejal Jaka Čas, ki se je v čolnu znašel v novi vlogi, kot štroker. "Z Nikom sva se že navadila na spremembo in se tudi uveslala. V Varese potujeva polna optimizma, nimava česa izgubiti, naposled bova po letih med najmlajšimi, zato potrebujeva tudi izkušnje. Upam, da bova dobro veslala in si morda priveslala možnost nastopa na olimpijskih kvalifikacijah v Luzernu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta