(POGOVOR) Zastavonoša Bojan Tokić ne bi bil jezen na Dončića, Pogačarja, Rogliča

Bojan Tokić, ki je z Evo Terčelj čez japonski nacionalni stadion vodil slovensko olimpijsko reprezentanco na slovesni otvoritvi, bo jutri že z loparjem za mizo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/STA

Vzneseno je vihtel slovensko trobojnico na slovesni otvoritvi 32. olimpijskih iger na Japonskem igralec namiznega tenisa Bojan Tokić in kajakašica Eva Terčelj mu je pri tem pomagala, ko sta vodila našo reprezentanco čez nacionalni stadion, ki je bil glavni objekt iger že leta 1964, tokrat pa bo v prenovljeni podobi gostil še atletska tekmovanja in nogometni turnir. Slednji se je s predtekmovanjem že začel, toda na drugih prizoriščih. Od jutri do nedelje, 8. avgusta, se bo zvrstilo še vse drugo.

Po bolj odgovorni kot naporni vlogi bo naš zastavonoša slavnostna oblačila za športna zamenjal že danes, igral bo v metropolitanski gimnaziji, ki je bila glavna olimpijska dvorana pred 67 leti in zaradi Mira Cerarja za Slovence tudi zelo uspešna. Tokrat bo gostila le igralce tenisa za mizo. Zgovorni Primorec je prvo nalogo opravil z odliko. "To je velika čast, ki je nisem pričakoval glede na to, kakšne šampione imamo. Olimpijskemu komiteju sem hvaležen, da je prepoznal vrednote moje kariere. Za vedno bo ostalo zapisano, da je bil Bojan Tokić zastavonoša na olimpijskih igrah. Mislim, da je to nekaj velikega, posebnega, sploh, ko vidiš korakati za sabo to našo četo, to je nekaj čudovitega," je povedal igralec iz Jajca, ki je v Sloveniji dom našel pred tremi desetletji.

Bojan Tokić je s pomočjo Eve Terčelj vzneseno vihtel slovensko zastavo. Foto: Anže MALOVRH/STA
Anže Malovrh/STA

Na malce provokativno vprašanje, koga bi on izbral za to funkcijo, je v tem slogu odgovoril. "Kdo nosi zastavo, tisti, ki je najboljši, najbolj priljubljen? Nosi jo kapetan. Jaz sem na olimpijskih igrah četrtič, drugi mulci so skoraj 20 let mlajši od od mene, bodo še imeli priložnost. Tako da bi definitivno izbral sebe," je potrdil pravilnost izbora krovne nacionalne športne organizacije. A se je še v isti sapi dopolnil: "Ne bi pa bil jezen, če bi jo nosili Dončić, Pogačar, Roglič. Pričakovano bi bilo, normalno. Veste, kako je v nogometu. Ne nosi vedno kapetanskega traku tisti, ki zabija gole. To je podobno razmišljanje."

Tokić je, logično, tudi kapetan namiznoteniške ekipe, ki jo sestavljata še Darko Jorgić in Deni Kožul in ki se je prvič uvrstila na olimpijske igre. Njenemu prvemu možu se je s tem s pleč odvalilo veliko breme. "Počutim se sproščeno, prej sem vedno moral za vse poskrbeti sam, od prevozov v dvorano, do iskanja partnerjev za trening, priprave na tekmo, da ne govorim o vseh organizacijskih obveznostih pred igrami. Zdaj pa sem popolnoma prepuščen ekipi, za nič ne skrbim. Selektorica me samo obvesti, kako in kdaj. Fantastično je v primerjavi s preteklostjo."

V Pekingu in Londonu se je uvrstil v tretji krog, v Riu de Janeiru v četrtega, kaj pa pričakuje od svojih četrtih iger? Znana sta že njegova prva tekmeca, najprej Kanadčan Jeremy Kazin, jutri zmagovalca čaka Hrvat Tomislav Pucar. "Prvega sem dobil primernega nasprotnika. Malce sem se pozanimal, koliko mi je nevaren, in dobil odgovor, nič se ne boj, kar mi je dalo pozitive. Sproščen sem, kolikor sem pač lahko pred prvo tekmo in na olimpijskih igrah."

Nato bo za 66. igralca na svetovni lestvici prišel trši oreh, najvišje rangirani in 15 let mlajši Hrvat je točno za polovico višje. "Na njegovi strani sta mladost in kakovost, na moji izkušnje, ker sem že velikokrat videl pet krogcev, in medsebojni dvoboji, saj proti njemu še nisem izgubil. Lepo bi bilo, da bi lahko spet pogledoval proti tretjemu, četrtemu krogu," pravi Tokić. Veliko pričakuje tudi od ekipne tekme naslednji konec tedna. V prvem krogu jim je žreb namenil Korejce. "Mi smo nosilci od devet do 16, pred nami so 'top guni', vsi so VIP. Imamo fantastičnega Darka, ki lahko proti vsaki reprezentanci osvoji dve točki, in to vedo tudi Korejci," se Tokić zanaša na moštvenega kolega, ampak ve, da bosta morala kaj dodati tudi s Kožulom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta