Rafael Nadal: Uničen neuničljivi rekorder

Uroš Gramc Uroš Gramc
30.01.2022 20:12

Španski teniški as je uprizoril izjemno vrnitev ne le v finalu odprtega prvenstva Avstralije, ampak v karieri in v Melbournu osvojil 21. grand slam. Pri dekletih je tretjega na veselje domačega občinstva Ashleigh Barty

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Stodeseti Australian Open le ne bo ostal v spominu po anticepilski sagi Novaka Đokovića že pred začetkom, preveč dramatična sta bila maratonski finale med Danilom Medvedjevim in Rafaelom Nadalom ter epsko vstajenje Španca. Ne le, da se je 35-letnik vrnil po zaostanku 0:2 v nizih, ampak po eni od številnih poškodb, ko se je že spogledoval s koncem kariere. Osvojil je rekordni 21. grand slam ter prehitel Srba in Švicarja Rogerja Federerja ter se v zgodovino vpisal z zlatimi črkami. Veliko veselja je bilo tudi pri gostiteljih, Ashleigh Barty je prva avstralska zmagovalka po Chris O'Neil davnega leta 1978, med moškimi pari pa sta slavila Nick Kyrgios in Thanasi Kokkinakis.

"Rafa, si kaj utrujen?"

"Ravnokar sem ga vprašal, ali je utrujen, ker ni bil videti," se je po drugem najdaljšem dvoboju v Melbournu (5 ur in 24 minut) in kljub porazu pošalil Danil Medvedjev. Proti Špancu je izgubil še drugi finale turnirjev velike četverice po OP ZDA 2019. Spektakel med njima je očitno zagotovljen, saj je tudi v New Yorku šlo v pet nizov. A če je bil takrat Rus presenečenje na zadnji stopnički, tik pred tem se je prvič v karieri prebil v top 10 na lestvici ATP, Španec pa je bil sedmič zapored med najboljšo četverico grand slama, je bil tokrat položaj obrnjen. Že v tretjem krogu je Rafo malce namučil Rus Karen Hačanov, v četrtfinalu je s Kanadčanom Denisom Shapovalovim odigral pet nizov, v polfinalu pa enega manj proti Italijanu Matteu Berrettiniju. In če so skoraj vsi strokovnjaki v še enem maratonu več možnosti pripisovali desetletje mlajšemu Rusu, je Španec ne le demantiral vse po vrsti, ampak tudi zakone fizike. Na mentalno gorivo je šel po lovoriko, ki jo je v Avstraliji nazadnje osvojil davnega leta 2009. Z vsaj dvema na vseh grand slamih se lahko pohvali le še Đoković.

Epa

"To je bil eden najbolj čustvenih dvobojev v moji karieri in sem počaščen, da sem igrišče lahko delil s teboj," je Rafael Nadal vrnil kompliment Rusu. "Pred mesecem in pol nisem vedel, ali se bom sploh vrnil na turnejo, in sem razmišljal, da je to morda moje zadnje odprto prvenstvo Avstralije. Zdaj imam toliko energije, da bom naredil vse, da se vrnem naslednje leto," je dejal v nabito polni Rod Laver Areni, kolikor je pač v teh časih lahko bila, in pred legendarnim 83-letnim tenisačem, po katerem nosi ime.

O, ne, ponavlja se 2012, 2017

No, čeprav morda ni bil videti utrujen, je priznal, da je bil ob osvojitvi rekorda na koncu z močmi. "Uničen sem in super srečen. Ne morem povedati, kako poseben občutek je to. Ne morem verjeti, da sem se vrnil v tem dvoboju. Ampak obdržal sem duh, vero. Bil sem v tem težkem položaju (poraženca finala v Melbournu, op. p.) že trikrat in mi je hudo za Danila. Ampak to je zdaj moj trenutek," je dejal Španec. Finale v Avstraliji je sicer izgubil štirikrat, a enkrat ga je Đoković povsem razorožil, od vseh asov ima slabše razmerje le Škot Andy Murray (0:5), in bil je blizu, da nadaljuje negativno tradicijo ...

Epa

Zapravil je priložnost, da dobi drugi niz, in iz zaostanka 0:2 ni prav veliko poti na prestol. "Imel sem dvakrat veliko priložnost, vendar sem bil nervozen. Po dveh nizih sem bil že zelo utrujen in proti Danilu je zelo težko, ker je pameten, lahko spremeni dinamiko dvoboja, vedno najde rešitev in je velik šampion ter bo zagotovo tu osvojil še veliko pokalov. Potem sem le še poskušal preživeti. Rekel sem si, tukaj si velikokrat izgubil, ko si imel prednost, zdaj pa se bori do konca. Nikoli ne veš," je dejal novi rekorder. V petem nizu se mu je še enkrat skoraj ponovila zgodovina, ko je že imel igro na svoj servis za lovoriko, vendar je Rus izenačil na 5:5. "O, ne, ponovilo se bo 2012, 2017. Naredil sem dvojno napako, spet se mi je prikradla nervoza. Takrat sem si mislil, da me lahko premaga, vendar se ne smem predati. Zadnjo igro sem nato odigral odlično," je povedal Španec po dvoboju, ki se je za evropski čas začel dopoldne in bi se moral končati v času kosila, a se je zavlekel do popoldanske malice.

Sprehod Avstralke po Melbournu

Povsem drugače je bilo pri dekletih, Ashleigh Barty se je dobesedno sprehodila do svoje prve lovorike pred domačimi gledalci, saj v vseh sedmih dvobojih ni oddala niti niza. "Zaslužila si je zmago. Zelo dobro razmišlja, zelo je spretna, skoraj že šahistka pri gradnji točk," jo je pohvalila Daniele Collins, ki je že s finalom dosegla največ (pred tem je bila v Melbournu 2019 v polfinalu). Prva igralka sveta je trofeji v Parizu 2019 in Wimbledonu 2021 dodala še na tretjem grand slamu, kar ima od aktivnih v karavani le še Serena Williams. "Izpolnile so se mi sanje, ponosna sem, da sem Avstralka. Najpomembnejša stvar je bila, da sem lahko vse delila s svojimi ljudmi. In navijači so bili izjemni. Sprostili so me in hkrati prisilili, da sem odigrala najboljši tenis," je povedala 25-letnica iz Ipswicha na vzhodu države, ki se je le še utrdila na vrhu lestvice WTA.

Po 44 letih je pokal pri dekletih spet ostal doma. 

Epa

Rezultata, finale, moški: Rafael Nadal (Španija/6. nosilec) - Danil Medvedjev (Rusija/2) 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5; ženske: Ashleigh Barty (Avstralija/1) - Danielle Collins (ZDA/27) 6:3, 7:6 (2).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta