(REPORTAŽA) Prekolesarili smo današnji kraljevski vzpon Toura: Če imaš dober dan, nanj vzameš par sekund, če imaš slabega, izgubiš pol ure

Uroš Gramc Uroš Gramc
16.09.2020 07:25

S kolesom smo preizkusili delček tega, kar čaka kolesarje na dan, ko se bodo dvakrat (in edinkrat letos) povzpeli čez magičnih dva tisoč metrov nad morjem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vrh gre mimo golf igrišča, letališča in čez smučišče.
Sašo Bizjak

Če imaš dober dan, nanj vzameš par sekund, če imaš slabega, izgubiš pol ure. Tako najboljši hribolazec Tadej Pogačar pogleduje proti današnjemu kraljevskemu vzponu 107. dirke po Franciji - Colu de la Loze (2304 metri). Sedemnajsto etapo lahko mirne duše kar v celoti označimo za kraljevsko, čeprav se bodo kolesarji povzpeli le dvakrat. Toda obakrat - in edinkrat letos - čez oziroma točno na 2000 metrov, najprej na 17-kilometrski prelaz Madeleine in nato še na štiri kilometre daljšega in 300 metrov višjega, kjer bo tudi cilj.

Novinec v eminentni družbi

To so osnovni parametri dveh klancev ne prve, ampak ekstra kategorije ali hors categorie – nekaj izven vseh kategorij - kot temu pravijo Francozi. Ker v začetkih označevanja težavnosti se na takšne menda niti z avtomobilom ne bi mogli povzpeti oziroma le z vzvratno vožnjo. Danes ni več tako, ampak za kolesarje so še vedno enak izziv. In ko smo začeli vrtati po podatkih, smo ujeli, da se je na Madeleine, ki je v ušesu vsakega dokaj rednega spremljevalca Toura znano ime, karavana v zgodovini iz različnih smeri povzpela že 25-krat, Loze pa je novinec v eminentni družbi.

Še električno kolo ne garantira, da bo cilj dosežen.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta