Slovenska odprava v Belgiji v negotovosti. Bo Tadej Pogačar nastopil na spomeniku?

Na štartu nedeljskega dirke Liege-Bastogne-Liege zagotovo Matej Mohorič in Jan Polanc, UAE Emirates lahko morebitno zamenjavo za Tadeja Pogačarja prijavi do jutri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V sredo je nastopil na Valonski puščici, nato pa se je Tadej Pogačar zaradi smrti v družini vrnil v Slovenijo.
Uroš Gramc

V Liegeu so se predlani slovenski kolesarji s Primožem Rogličem na čelu vpisali med zmagovalce največjih enodnevnih klasik, Tadeju Pogačarju je uspelo lani, Matej Mohorič pa je tudi že bil blizu. Naši sveti trojici, ki trenutno zaseda najvišja mesta na svetovni lestvici v zgodovini, medse je na tretje spustila le Belgijca Wouta van Aerta, je teren pisan na kožo, a letos vseh ne bo na startu. Roglič je udeležbo odpovedal zaradi zdravstvenih težav, Pogačar je po sredini Valonski puščici zaradi smrti v družini odpotoval v domovino, za Mohoričem pa je sicer miren teden po brutalni nedelji s Pariz-Roubaixom.

"Pred nami je ena najpomembnejših klasik, zelo dolga, seveda se posebej pripravljamo po lanski zmagi. To je eden od pomembnejših ciljev sezone, sploh pri enodnevnih dirkah. Imamo močno ekipo in verjamem, da se bomo na cilju spet veselili," je dejal športni direktor moštva UAE Emirates Andrej Hauptman. Ali se bo dvakratni zmagovalec Toura vrnil v Belgijo, bo znano jutri. "Ob 15.45 je skrajni čas, da damo imena, prijavljenih imamo sedem kolesarjev in dve rezervi," je povedal Domžalčan, ki bo iz avtomobila zagotovo vodil Jana Polanca. Emirati imajo več orožij, Marc Hirschi, ki je bil predlani le za Zasavcem, se po operaciji pozimi vrača v formo. "Odreagiramo lahko na različne taktične različice. Od starta bo treba biti pazljiv, narediti pametne poteze, do finala potrošiti čim manj in tja priti v najboljši poziciji," je dejal Hauptman.

Jan Polanc je ob odsotnosti Tadeja Pogačarja Emirate vodil na ogledu trase.
Uroš Gramc

To dirko ima za nekaj posebnega: "Če je bila po Flandriji za kompletne kolesarje, Pariz-Roubaix za močne z znanjem vožnje po kockah in tehnično zelo zahtevna, je tehnična tudi Liege-Bastogne-Liege, ampak tukaj pridejo v ospredje boljši v vožnji v klanec. In seveda kompletni tipa Mohorič." Za slednjega bo v prvi vrsti ključno, ali se je odpočil po potresu na francoskem podeželju. "Teden dni je kratka doba, ni mogel narediti kvalitetnih treningov ali ogleda proge. Toda odpeljal je kar nekaj Liegeev in v zadnjih letih se niso veliko spremenili. Upam, da si je oddahnil, je pa bil kar medijsko zaposlen ta teden," je povedal športni direktor Bahrain Victoriousa Gorazd Štangelj.

Tudi Novomeščan ima več orožij, drugo je Dylan Teuns, zmagovalec Valonske puščice. "Ta dirka je dokaj predvidljiva, vsako leto se na enak način odloči o zmagovalcu. V nedeljo bo drugače, v zadnjih letih odloča sprint manjše skupine. Zanj nimamo najhitrejšega tekmovalca, Matej, ki bi bil najprimernejši, zna imeti težave na zadnjem vzponu. Če Dylan pride čez, bo treba odigrati taktično, ampak to so sladke skrbi, najprej je treba biti v tem položaju. Zmagati je zelo zahtevno, mi bi bili zadovoljni že s stopničkami," je dejal Štangelj.

Stara dama je s 4500 metri višinske razlike ob Lombardiji od spomenikov najbolj hribovita, a v Italiji je manj daljših vzponov, v Valoniji pa deseterica med enim in štirimi kilometri. Zadnji, Roche-aux-Faucons (1,3 kilometra, 11 odstotkov naklona), bo devet kilometrov do cilja. Še za ljubitelje statistike: rekordnih pet zmag ima Eddy Merckx, Michele Bartoli je zadnji slavil dvakrat zapored (1997, 1998), Moreno Argentin pa je kot zadnji poskrbel za tri zaporedne zmage ene države (1985-1987), Italije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta