Tadej Pogačar po kronometru na EP: Spet sem se naučil nekaj novega

09.09.2021 21:30
Naslov v Italiji ubranil Stefan Küng, Tadej Pogačar tik za deseterico
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa09350289 Swiss rider Stefan Kung of the Groupama-FDJ team in action during the 20th stage of the Tour de France 2021, a time trial over 30.8 km from Libourne to Saint Emilion, France, 17 July 2021. EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT-TESSON (foto: Christophe Petit-tesson)
Christophe Petit-tesson

Stefan Küng je stari in novi evropski prvak v kronometru, v Trentu je Švicar ubranil naslov iz Plouayja v Franciji. Drugo mesto je osvojil prvi favorit, Italijan Filippo Ganna, ki je zadnjič nastopal v mavrični majici svetovnega prvaka, saj bo naslednja dirka prav zanjo, bron pa je šel belgijskemu čudežnemu dečku Remcu Evenepoelu, ki se letos vrača po hudi poškodbi in je dobro formo v zadnjem času potrdil z zmagami na nekaj dirkah v nižjih ligah. Edini Slovenec Tadej Pogačar je med specialisti za uro resnice, ki jim je bila ravninska trasa med italijanskimi vinogradi pisana na kožo, osvojil enajsto mesto.

"Vedno je lepo obdržati majico. Proga je bila zelo hitra, zelo pomembno je bilo, da si obdržal moč za ovinke in mostičke tik pred koncem. Po vmesnem času sem vedel, da sem blizu prvima dvema in da je vse možno, ker sem v drugem delu vedno zelo hiter," je povedal Stefan Küng, ki je kar 14 od 21 profesionalnih zmag osvojil v vožnji na čas. Pa še nekaj je gnalo prvega po Belgijcu Victorju Campenaertsu, ki je ubranil naslov - razočaranje na olimpijskih igrah. Verjetno je že marsikdo pozabil, a on ne, da je tam kolajno izgubil za pičle štiri desetinke. "Ves čas sem imel v mislih Tokio. In vse od Tokia imam v mislih eno drugo majico, moj cilj je 19. september," je Švicar razkril, da želi Ganno sleči iz mavrične. Italijanu pa je verjetno žal, da je dan prej do zlata praktično sam vlekel italijansko reprezentanco v mešanih štafetah, enak uspeh med posamezniki bi zagotovo bolj zadovoljil njegove apetite in apetite cele države.

Z njimi pa ni imela težav Slovenija, Tadej Pogačar seveda ni bil v prvi bojni vrsti med prekaljenimi mački, čeprav njegov uspeh tudi ne bi bil senzacija. Že na polovici proge ni imel več stika z najboljšimi, a s pol minute zaostanka je bil še znotraj deseterice. Pet kilometrov pred ciljem je mimo njega švignil Flilippo Ganna, in ko ga mladenič iz Komende ni prijel za rep, je bilo jasno, da bo za predstavo z oznako vrhunsko premalo. "Najprej sem mislil, da mi bo vzpodbuda, da Ganna starta za menoj, da me bo gnal, ko pa sem videl, da me že v prvih desetih kilometrih lovi, mi je postal grožnja. Tudi radia nisem več slišal, verjetno sem ga utopil v znoju. Ko pa se mi je začel približati še Evenepoel, mi je vse padlo dol. Poskušal sem se pobrati, ampak ni bilo več pravega ritma," je povedal Pogačar. Enajsto mesto je tretja (najboljša) slovenska uvrstitev. Lani je bil Jan Tratnik šesti, Primož Roglič sedmi leta 2016, ko so prvič na prvenstvu stare celine nastopili tudi profesionalci. "Moj performans je bil soliden, med slabšimi, ampak naprej gledam s pozitivnimi mislimi. Spet sem se naučil nekaj novega. V nedeljo bo proga malenkost boljša zame, bomo videli, kako se bo odvijala cestna dirka," je dejal dvakratni zmagovalec Toura.

Cestna dirka profesionalcev bo dolga 179,2 kilometra in s skoraj 4000 metri višinske razlike. EP se bo nadaljeval že danes s cestno dirko v mladinskih kategorijah in pri mlajših članicah. Jutri se bodo merili še mlajši člani in profesionalke.

Rezultati, Trento-Trento, 22,4 km: 1. Stefan Küng (Švica) 24:29 (povprečna hitrost 54,9 km/h), 2. Filippo Ganna (Italija) +0:08, 3. Remco Evenepoel (Belgija) 0:15, 4. Stefan Bisseger (Švica) 0:23, 5. Max Walscheid (Nemčija) 0:38 ... 11. Tadej Pogačar (Slovenija) 1:21 (52 km/h).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta