Tradicija se nadaljuje, nova paraolimpijska kolajna strelcu Tiršku

sta, šr
30.08.2021 19:10
Franček Gorazd Tiršek je s svojo že tretjo srebrno paraolimpijsko medaljo poskrbel, da se naši športniki invalidi sedmič zapored ne bodo vrnili praznih rok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Tiha želja se je slovenski reprezentanci na paralimpijskih igrah v Tokiu uresničila že prvi dan strelskih tekmovanj. Franček Gorazd Tiršek je svoji zbirki medalj na največjih tekmovanjih za športnike invalide dodal še tretjo srebrno in tako nadaljeval tradicijo osvajanja kolajn, ki traja že sedem iger. Skupno pa je Tirškova že jubilejna 50. za slovenske športnike invalide na paralimpijskih igrah, upoštevajoč tudi nastope za nekdanjo Jugoslavijo, pa čeprav je v majhni odpravi na Japonskem le sedem športnikov, od tega pa trije novinci.

Za las zaostal za Švedom

Težkega bremena si niso nalagali, držali so se načela, da bi bila kolajna češnja na torti, a vsi so tudi vedeli, da je eden glavnih adutov zanjo prav Tiršek, ki je v pravem trenutku je pokazal mirnost, znanje in unovčil izkušnje. V dan je sicer prvi startal veteran Franc Pinter, 68-letnik je v svoji paradni disciplini z zračno puško za las ostal brez finala na desetem mestu. Tiršek si tega ni dovolil, saj so bili v predtekmovanju pred njim le trije. A povsem brez težav ni šlo. Šele v zadnji, šesti seriji je prišel do vstopnice za finale, ki se mu je odmaknil s slabšo četrto. "Izredne težave sem imel z vidljivostjo in sem vsaj petkrat ustrelil v meglo. To je strel po instinktu in vrhunski strelci to razumejo. To ni sreča, ampak znanje. Morda so bili trije streli, ki so mi odnesli zlato, a so bili dovolj dobri, da so mi prinesli srebro," je povedal slovenski junak.

Reuters

V finalu je nastopil zelo dobro in bil večino časa v območju dobitnikov medalj. Z zadnjimi streli si jo je najprej zagotovil, nato je bil zanesljiv dobitnik že srebra, na koncu pa se je še močno približal vodilnemu Philipu Jonssonu. A je tudi Šved nastopil odlično in slavil z novim paralimpijskim rekordom 252,8 kroga. Slovenec je zaostal za zgolj 0,4 kroga. "Vedel sem, da sem odlično pripravljen. Osredotočal sem se na Tokio in verjel vase, kar sem tudi dokazal. Res pa je, da sem za svoje sposobnosti in znanje slabo nastopil. Če bi bil še kakšen strel, bi se tale medalja drugače lesketala. A to je šport, vrnil sem se in dokazal, da se da," je dejal Tiršek.

Ne le stres, nočna mora

Meni, da finala ni začel najbolje. "Toda vedel sem, da enkrat mora pasti odličen strel. Začutil sem se in vedel, da sem na pravi poti. Rekel sem si, ostani miren in medalja bo tvoja." Za blede obraze celotne slovenske odprave, ki ga je podpirala na strelišču Asaka, je poskrbel v enajsti seriji, ko je zelo dolgo čakal, preden je sprožil, le sekunda ali dve še in ura bi mu prekrižala načrte. "To ni samo stresno, ampak za trenerja nočna mora. Jaz ne smem dajati zvočnih signalov. Bili smo dogovorjeni, da bo pomočnica deset sekund pred koncem zavpila deset, če bo prišlo do takšnega položaja, a je bila na žalost previsoko na tribunah in se je ni slišalo. Takrat sem imela pulz 160. Če ne bi ustrelil, bi bila to ničla in avtomatsko osmo mesto," je najbolj stresni trenutek podoživela trenerka Polonca Sladič.

Tokyo 2020 Paralympic Games - Shooting - R4 - Mixed 10m Air Rifle Standing SH2 - Medal Ceremony - Asaka Shooting Range - Final Range, Tokyo, Japan - August 30, 2021. Silver Medallist Francek Gorazd Tirsek of Slovenia, Gold Medallist Philip Jonsson of Sweden and Bronze Medallist Andrea Liverani of Italy celebrate on the podium REUTERS/Issei Kato (foto: Issei Kato)
Issei Kato

Bron si je pristreljal Italijan Andrea Liverani z 230,7 kroga. Pred tem so v bojih na izpadanje ostali štirje, brez medalje je ostal Ukrajinec Vasil Kovalčuk. "Vedel sem, da to ne bom jaz. Kajti takrat sem se odločil, da sem na pravi poti in da je medalja za Slovenijo osvojena," je bil samozavesten Tiršek, ki je po Londonu in Riu de Janeiru v zbirko dodal še tretjo srebrno odličje. "Padla nam je skala od srca, ne le kamen, težko najdem besede, da povem, kako velika. Bili smo postavljeni kot potencialni dobitniki medalje, breme se je čutilo, a ga je Tiršek izvrstno prenesel," je dodala Sladičeva. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta