Včeraj potrdili 99 okužb, Janša: Razmere še vedno obvladljive, potrebe po strožjih ukrepih trenutno ni

A.L., P.L.T., STA
29.09.2020 10:20

V Sloveniji so v ponedeljek ob 2382 testih potrdili 99 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Po podatkih Sledilnika za covid-19 delež pozitivnih testov tako znaša 4,16 odstotka. Od 84 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 jih je 16 potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 19 oseb, umrl ni noben bolnik s covidom-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Največ okužb so v ponedeljek potrdili v starostni skupini med 25 in 34 let, in sicer 22. 19 novih okužb je med starimi od 45 do 54 let, 15 pa v skupini od 35 do 44 let. Med mladimi od 15. od 24. leta so našteli 11 novih primerov, v starostni skupini od 55 do 64 leta pa 14. Šest okužb so potrdili v starostni skupini od 65 do 74 in sedem okužb v skupini od 75 do 84 let. Po dve okužbi so odkrili med starejšimi od 85 let in med otroki, starimi od pet do 14 let. Eno okužbo so potrdili tudi v najmlajši starostni skupini do 4. leta.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v ponedeljek v Sloveniji 1656 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno pa so doslej okužbo potrdili pri 5487 osebah. Doslej je umrlo je 149 oseb s covidom-19. Po zadnjih podatkih sledilnika je med 16 bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, 11 takih, ki so na ventilatorju.

Največ hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 je bilo v Sloveniji sicer konec marca, 30. in 31. marca se je v bolnišnicah zdravilo 119 oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Intenzivni oddelki so bili najbolj obremenjeni 10. aprila, ko je intenzivno nego potrebovalo 37 oseb.

Največ okužb, 10, so potrdili v Ljubljani, sledi Celje s šestimi okužbami. Pet okužb so potrdili v Kranju in Škofji Loki, po štiri okužbe pa v občinah Domžale, Črna na Koroškem in Žalec. Na Ravnah na Koroškem, v Divači, Ajdovščini in Kočevju so potrdili po tri primere. Po dva primera so potrdili v občinah Maribor, Šentjur, Trbovlje, Nova Gorica, Velenje, Šmarje pri Jelšah, Brežice in Ljutomer. Drugod so potrdili po eno okužbo.

Kljub večjemu številu potrjenih okužb kot v prvem valu epidemije covida-19 so razmere zaradi manjšega števila hospitalizacij še vedno obvladljive, zato potrebe po strožjih ukrepih trenutno ni, je v nastopu na poslovnem zajtrku Amchama Slovenija dejal premier Janez Janša. Je pa v kratkem napovedal javno predstavitev načrta nadaljnjega ukrepanja.

Neda Hudopisk, predstojnica ravenske enote NIJZ: "Najbrž ni smisla, da ko me nekdo ne nadzira, ne spoštujem ukrepov"

Gledano po regijah, se v zadnjem obdobju razmere slabšajo zlasti na Koroškem, kjer v primerjavi s spomladanskim delom širitve koronavirusa v dnevu zaznavajo toliko okužb, kot so jih prej v tednu dni. V občini Črna na Koroškem je tako delež okuženih glede na prebivalstvo najvišji (prek odstotka), na kar vplivajo zlasti koncentrirane okužbe v CUDV - Centru za usposabljanje, delo in varstvo. Zaznali so že tudi okužbe v proizvodnji - v mežiškem Cablexu so jih po včerajšnjih podatkih potrdili šest, posledično so odrejene prve, s tem povezane karantene zaposlenih.

O zaostrovanju razmer in predvsem omejevanju in preprečevanju nadaljnjega širjenja okužb smo se pogovarjali z Nedo Hudopisk, predstojnico ravenske enote NIJZ (celoten intervju bomo objavili v jutrišnjem Večeru). Kako ocenjuje nadaljnji potek: "Težko je karkoli predvideti. Vse je odvisno od nas vseh, kako resno bomo vzeli stvari in kako se bomo vsi trudili za zaustavitev. Težko je torej delati projekcije, dejstvo pa je, da več kot bo okuženih, večja je tudi možnost za večje število bolnikov s težjo klinično sliko, ki bodo potrebovali hospitalizacijo, ustrezno nego in sledenje. Vse je odvisno od tega, kako uspešno bomo zaustavljali širjenje okužb in varovali tiste, ki jih moramo najbolj varovati." 

Hudopiskova ugotavlja, da bi se morali bolj zavedati osebne odgovornosti in zato vsak po svojih močeh spoštovati zaščitne ukrepe, saj so lahko učinkoviti. "Žalostno je tudi, da moramo priti do sankcij, da mora nekdo zunanji, ne vsak posameznik, prevzemati odgovornost, kot tudi, da priporočila niso dovolj, ampak učinkujejo šele prepovedi in represivni ukrepi. Najbrž pa ni smisla v tem, da ko me nekdo ne nadzira, ne spoštujem ukrepov. Na ta način le izigravamo sebe in druge, zdravstveni sistem, tudi družine ne nazadnje, in najbolj moreče pri vsem je, da se sploh moramo na ta način pogovarjati," dodaja predstojnica območne NIJZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta