(VIDEO) Bo Evrovizijo nocoj stresel rokerski šok? Na stavnicah vodi Italija z zelo jezno skladbo

Denis Živčec Denis Živčec
22.05.2021 06:00
Arena Ahoy nocoj gosti finale trenutno največje prireditve na svetu. Sodeč po stavnicah se festival vrača k svojim ustanoviteljicam in morda seli k našim sosedom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanska skupina Måneskin bo s svojo zelo jezno skladbo utrujeni in vsega siti Evropi morda zelo prijala.
Ebu/Thomas Hanses

Slovenska molitev je izzvenela v prazno, a Evrovizija, ki se je po letu koronske kome vrnila v življenje ni zaradi tega nič manj spektakularna. Bilo bi seveda vznemirljivejše, če bi nocoj lahko pesti stiskali tudi za Ano Soklič in njen Amen, a sta veličastni oder in dvorana s 3500 gledalci, ki sedijo drug ob drugem, kar dober obliž. Skoraj se zdi, da se pandemija ni zgodila. A se je in s svojim repom močna maha tudi po rotterdamski Evroviziji, ki ji bodo organizatorji zagotovo v slovo pomahali s kakšnim sivim lasom več. Po seriji pozitivnih hitrih testov med nastopajočimi, ki so se nato na PCR testih izkazali za negativne, se je čisto pravi covid vmes polotil Islandske delegacije. Odštekani Islandci so ostali v hotelski izolaciji, gledalci smo v drugem polfinalu videli posnetek z vaje, precej večjo težavo pa predstavlja okužba Duncana Laurenca, pevca, ki je s skladbo Arcade Pesem Evrovizije pripeljal na Nizozemsko.

​Zmagovalec je staknil covid​

​Zvezdnik kaže blažje simptome okužbe. Ponedeljkov prvi polfinale je odprl s pompozno točno, pred tem je dobil negativni izvid covid testa, v sredo pa zaznal prve znake okužbe, ki jo je potrdil še hitri test. Zaradi obvezne 7-dnevne izolacije tako nocoj ne bo smel nastopiti. Igral bi pomembno vlogo in težko si je predstavljati finale brez tistega, ki je uresničil evrovizijske sanje države gostiteljice. Duncan naj bi zaradi nepričakovanega razpleta bil zelo žalosten in razočaran, zveza EBU pa sporoča, da bo vendarle nekako del finala, a v drugačni obliki. Kako je z voditelji in ostalo ekipo, ki so bili v stiku z njim, zaenkrat še ni jasno.

Znani so vsi, ki se bodo v sobotnem finalu spopadli za zmago na Pesmi Evrovizije 2021. V drugem polfinalnem večeru je nastopilo 17 držav. Žiranti in gledalci so v finale poslali še Albanijo, Srbijo, Bolgarijo, Moldavijo, Portugalsko, Islandijo, San Marino, Švico, Grčijo in Finsko. Voditelji Evrovizije so Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley in Nikkie de Jager, 190-centimetrov visoka mojstrica ličenja, ki se je rodila v moškem telesu, kar je javnosti priznala šele lani. Katero mesto je Ana Soklič zasedla v polfinalu, bo jasno po razglasitvi končnega zmagovalca.

Živahno je zadnje ure na spletnih stavnicah, kjer vse kaže, da bi se večer utegnil razplesti rokersko, kar bi bilo prvič po letu 2006, ko so slavile finske pošasti Lordi. Na prvem mestu stavnic namreč kraljujejo Måneskin, letošnji zmagovalci sanremskega festivala. Rockovska zasedba iz Rima je na domačih tleh zaslovela v televizijskem glasbenem šovu X Factor. Upirajo se klišejem in nastopajo v visokih petah, z nalakiranimi nohti, včasih na pol razgaljeni, včasih oblečeni v mrežaste in najlonske obleke. V Rotterdam so prinesli sporočilo, da je drugačnost povsem sprejemljiva.​

​Velika vrnitev francoščine​

​Njihova zelo jezna skladba Zitti e buoni, Tihi in dobri, odlično uteleša splošno razpoloženje v utrujeni in vsega siti Evropi. "Zmago posvečamo tistemu profesorju, ki nam je ves čas govoril Bodite tiho in dobri," so povedali po osvojenem Sanremu.

Italija je na Evroviziji nazadnje zmagala leta 1990, ko je z zimzeleno Insieme v Zagrebu slavil Toto Cutugno, pred tem pa le še leta 1964 z Non ho l'età Gigliole Cinquetti. Za vrat jim na stavnicam diha še ena evrovizijska "staroselka", Francija, za katero letos poje Barbara Pravi, ki nas bo popeljala v zlata leta šansona.

Tretja je Malta, z Evrovizijo obsedena država brez zmage, ki jo tokrat zastopala karizmatična in korpulentna 18-letna Destiny.

Četrta je Švica, država, ki je gostila prvo Evrovizijo in nazadnje zmagala leta 1988 s Celine Dion. Letos za Švicarje poje 22-letni Gjon's Tears, tenkočuten pevec kosovsko-albanskih korenin, ki bo pel v francoščini.

Peterico največjih favoritov zaključuje ukrajinska skupina Go_A z nenavadno in zelo zanimivo etno skladbo Šum.

Veliko pozornost pritegujejo sekspilne Srbkinje Hurricane, ki so tudi edine predstavnice kakšne bivše jugoslovanske države v finalu.

Članice srbske skupine Hurricane so raven seksapila na Evrovizji dvignile na povsem novo raven.
Epa

Prenos finala, v katerem bo nastopilo 26 držav, se bo na TVS 1 začel ob 21.00 in trajal vse tja do 00.55, komentirala bo Mojca Mavec, glasove slovenskega glasovanja bo v Rotterdam sporočila Lorella Flego. V finalu bomo videli tudi nekaj nekdanjih evrovizijskih zmagovalcev, med njimi Heleno Paparizou, Lorde, Mansa Zelmelöwa, Lenny Kuhr in skupino Teach-In.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta