(INFOGRAFIKA) Elektrika se vse bolj draži: Povprečni gospodinjski odjemalec bo letno plačal okoli 100 evrov več

Srečko Klapš Srečko Klapš
04.12.2021 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Potem ko smo v Večeru prvi poročali o precej višjih cenah na položnicah, ki jih Mariborčani prejemajo za ogrevanje iz javnega podjetja Energetika, kar je tudi odneslo dolgoletnega direktorja Alana Perca, smo doživeli še en hladen energetski tuš. Tudi mariborska družba za prodajo električne energije Energija plus, ki je v 51-odstotni lasti Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in 49-odstotni lasti Elektra Maribor, kot smo poročali včeraj, s 1. januarjem zvišuje cene električne energije za skoraj 30 odstotkov.

Energija plus precej navila cene

V družbi, ki jo vodi Bojan Horvat, zagotavljajo, da bo ta podražitev povprečnemu gospodinjskemu porabniku električne energije zvišala znesek na položnici za okoli 8 evrov na mesec, oziroma kot so zapisali, "za manj kot 15 odstotkov". To pa zato, ker pomeni strošek električne energije dobro tretjino zneska na položnicah, preostali dve tretjini pa pobere država (omrežnine, prispevki, trošarine, davek na dodano vrednost). Ob čemer kupcem, ki so letos pristopili h kakršnikoli posebni ponudbi in si zagotovili nespremenjene cene za določeno časovno obdobje, cen ne bodo spreminjali, še mirijo v Energiji plus. Pravno gledano, bi podpisane pogodbene obveznosti pred iztekom tudi sicer težko spreminjali. Povprečni gospodinjski odjemalec bo tako na letni ravni za električno energijo plačal okoli 100 evrov več. Če k temu prištejemo še enormne podražitve ogrevanja Energetike Maribor, bo to nepremostljiv strošek za marsikateri družinski proračun.

Še bolj pa bode v oči novi cenik Energije plus, veljaven od 1. decembra, za tiste potrošnike, ki bi se na novo pridružili k njihovi ponudbi električne energije. Cene tarif z DDV so zanje višje tudi za 50 odstotkov od novega cenika, ki za obstoječe kupce začne veljati januarja. V primerjavi s konkurenco, kar je razvidno iz tabele, pa za še več. Tako bo moralo biti okoli 13.000 porabnikov električne energije, ki jim je Telekom Slovenije "ugasnil" luč in enostransko prekinil dobavo, zelo pozorni, kakšne pogodbe in predvsem cene bodo dobili pri "prisilni" zamenjavi dobavitelja, na kar opozarjajo tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in Agenciji za energijo.

Vezave s fiksno ceno nadomeščajo lojalnostni programi

Potem ko se je na nas obrnila bralka, ki je domnevala, da je imela sklenjeno letno pogodbo pri Energiji plus za paket Trajno fiksna cena, so ji odgovorili, da se je njen letni aneks iztekel konec junija in da na poslan ji dopis ni bilo odziva, "zato ste prešli nazaj na osnovni paket (brez aneksa)", so ji še odgovorili. Tudi sicer te ponudbe s trajno fiksno ceno na spletnih straneh Energije plus ni več zaslediti. Je pa mogoče vse aktualne cene znižati v okviru programa lojalnostih popustov, in sicer do 10 odstotkov.

Tudi konkurenčne družbe za obstoječe kupce opuščajo anekse s fiksno opredeljeno ceno, kar jim daje možnost sprememb cen brez časovnih omejitev. Z vzpodbujanjem udeležbe v lojalnostnih programih pa pospešujejo prodajo svojih storitev, pri Petrolu tudi blaga. Spomnimo, da je Petrol cene za električno energijo gospodinjskim odjemalcem zvišal s 1. decembrom, prav tako za okoli 20 odstotkov. V Petrolu so še pojasnili, da bodo tako končni računi za povprečnega obstoječega uporabnika višji za okoli 7 evrov ali za nekaj več kot 10 odstotkov. Končni račun za povprečnega kupca, ki bo uveljavil 20-odstotni lojalnostni popust, za kar bo moral pri Petrolu natočiti goriva ali kupiti blaga za 2500 evrov, da bo dobil 2500 zlatih točk, bo tako višji za zgolj okoli 2 odstotka ali 0,85 evra na položnico, zatrjujejo v Petrolu. Skupaj s Petrolom so cene električne energije zvišali še v njihovi družbi E3, medtem ko so nam iz Elektro Energije sporočili, da cen letos še ne bodo spreminjali. V Gen-I pa so nedavno sporočili, da bodo ohranili cene na enaki ravni do junija prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta