Koliko okuženih je med zaposlenimi v trgovinah, ki se med epidemijo niso zaprle? Razlog za izostanek običajno ni okužba ...

Asja Lednik Štrukelj
27.11.2020 12:00
Izsledki analize Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o okužbah, predstavljeni v sredo, potrjujejo ugotovitve, da trgovina ni vir okužb, so včeraj v sporočilu za javnost zapisali v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Prodajalne je zato treba spet odpreti, pozivajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Po analizi NIJZ je delovno mesto tisto, ki najverjetneje doprinese največji delež okužb z novim koronavirusom. Visoko na lestvico se uvrščajo tudi zasebna druženja, pa širjenje okužbe znotraj posameznih gospodinjstev, veliko je tistih, ki izvora okužbe ne znajo pojasniti. Podatki torej kažejo, da trgovine niso prav visoko med verjetnimi mesti okužb. Kakšno pa je stanje z okužbami med trgovci, ki nemoteno delajo tudi v drugem valu epidemije?

V Hoferju pojasnjujejo, da imajo sprejete številne preventivne ukrepe, zato okužb ni veliko, "jih je pa, upoštevajoč splošne trende okužb v državi, več kot v prvem valu". Podatkov o tem, ali so se v kateri izmed njihovih prodajaln po državi okužili tudi kupci, nimajo, opažajo pa, da tako kot v prvem valu tudi v drugem valu ljudje navodila v veliki večini upoštevajo. "Zavedamo se, da je oskrba z živili ena od kritičnih dejavnosti, nujno potrebnih za delovanje države, zato si v največji možni meri prizadevamo za nemoten potek dela, ob tem pa seveda skrbimo tako za svoje zaposlene kot kupce."

Koronavirus opazno vplival na poslovanje

Pravijo, da je koronavirus skozi letošnje leto zagotovo opazno vplival tudi na njihovo poslovanje in organizacijo dela. "Predvsem smo morali v prvih mesecih veliko vložiti v oblikovanje varne nakupne izkušnje, kar je bilo povezano z opaznimi stroški. Hkrati so se seveda občutno spremenile tudi nakupne navade, čemur se neprestano prilagajamo." Kupce ob tem opozarjajo k odgovornemu in varnemu nakupovanju. 

V Sparu podatkov o tem, kakšno je stanje z okužbami med zaposlenimi, niso sporočili, pravijo pa, da so se že v prvem valu epidemije ustrezno odzvali na izredne razmere in kupcem zagotavljali nemoteno nakupovanje, zato tudi trenutno delujejo po podobnih načelih. "Že ob prvem izbruhu smo sprejeli številne ukrepe, s katerimi zmanjšujemo tveganje za prenos okužb, ob tem pa vseskozi skrbno sledimo navodilom NIJZ. Posebno pozornost namenjamo tudi vsem zaposlenim, ki smo jih ustrezno informirali, da ravnajo po navodilih uradnih inštitucij." V prostore za zaposlene so namestili razkužila, ves čas nosijo maske, razdaljo držijo tudi v času malice, sporočajo v Sparu. Spomnimo, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je na eni od nedavnih novinarskih konferenc opozorila prav na malice in odmore v delovnem okolju, ko naj bi se ljudje sprostili in pozabili na higienska priporočila. 

"V vseh trgovinah, kjer imamo možnost, smo delovanje prezračevalnih sistemov za zajem svežega zraka nastavili na maksimum," dodajajo. "Natančno dnevno spremljamo stanje med zaposlenimi in izvajamo vse potrebne varnostne ukrepe, ki so usklajeni s priporočili NIJZ, saj je zdravje naših zaposlenih in kupcev za nas ključnega pomena." Vse kupce ob tem opozarjajo na obvezno uporabo rokavic na oddelku sadja in zelenjave ter kruha.

Število okužb v Lidlu daleč pod povprečjem v državi

Kako pa je v Lidlu? Že februarja so ustanovili tako imenovani krizni tim, ki je v podjetju centralno telo. "Njegov namen je, da spremlja s strani države in strokovnih inštitucij predlagane ukrepe ter na njih po potrebi naslavlja tudi vprašanja. Hkrati pa z operativno skupino ukrepe vpeljuje na način, da v največji možni meri poskrbi za varnost tako naših zaposlenih kot tudi kupcev. Krizni tim se virtualno srečuje vsaj trikrat na teden."

Zaposleni se ukrepov držijo, enako je v upravi, sporočajo v Lidlu. "Nošenje maske, razkuževanje rok, varnostna razdalja, omejitev števila oseb v skupnih prostorih, pa tudi selitev sestankov na splet, čim manj eksternih obiskovalcev, rotacija dela od doma s prisotnostjo v pisarni ..." naštevajo. 

"Redno in vztrajno upoštevanje ukrepov za preprečevanje okužb je rezultiralo z zgolj nekaj okuženimi v prvem valu, pa tudi v drugem imamo v podjetju s približno 1800 zaposlenimi relativno nizko število primerov, ki je daleč pod povprečjem v državi," pojasnjujejo. Če pri komu od zaposlenih pride do potrjene okužbe, nemudoma ukrepajo v skladu z navodili NIJZ. 

Sicer pa so zadnji meseci tudi Lidl Slovenija postavili pred pomembno preizkušnjo. "Ukrepi, sploh prepoved prodaje določenih izdelkov – prodaje oblačil, obutve in tehničnega blaga, ki smo jim priča v teh dneh - bodo vsekakor velik udarec za naše poslovanje, saj gre za izdelke, ki jih pri nas ponujamo zgolj kratek čas, zdaj pa bodo ostali na zalogi. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je na trgovce padlo tudi veliko stroškov, ki so del ukrepov za varno nakupovanje in jih moramo zagotavljati – stroški razkužil, varovanja, v prvem valu tudi omejevanje delovnega časa in podobno."

Pri večini zaposlenih razlog za odsotnost z dela višja sila

O "zelo malo" okužbah med zaposlenimi v prvem in drugem valu poročajo tudi iz Mercatorja. "Še posebej, če upoštevamo število zaposlenih v operativni dejavnosti in število kupcev, ki dnevno obiščejo naše trgovine. Posebej pomembno je, da primarni vir okužb ni delovno mesto, ampak druga okolja, zato dnevno skrbimo za ugotavljanje morebitnih tveganih kontaktov in jih izločamo iz delovnega procesa že ob najmanjšem sumu ali indicu, da bi lahko prišlo do prenosa."

Za večino zaposlenih, ki so trenutno odsotni z dela zaradi epidemije novega koronavirusa, je vzrok odsotnosti višja sila, pojasnjujejo. Tako posamezni zaposleni z delovnega mesta izostajajo zaradi skrbi za otroka do 5. razreda osnovne šole, nekateri tudi zaradi ukinjenega javnega prevoza in le manjši del zaradi okužbe. "Dosledno izvajamo preventivne ukrepe na delovnem mestu ves čas delovnega procesa, prav tako izvajamo preventivne ukrepe za kupce. Le tako, da vsak posameznik zaradi sebe in svojih bližnjih resnično dosledno upošteva vse preventivne ukrepe, lahko ustavimo širjenje okužbe."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta