Leon Cizelj za Televizijo Slovenija: "Verjetnost, da se bo epidemija v prvi polovici januarja še malo hitreje širila, kot se širi danes, je precejšnja"

K. Š.
01.01.2021 20:24
Podatki zadnjih dni kažejo na rahlo hitrejše širjenje epidemije, slednje bi lahko razumeli kot posledico prazničnega rahlanja nekaterih ukrepov. Še večji vpliv pa bo imelo medpraznično druženje, zato lahko januarja pričakujemo povečanje števila okuženih, poroča Televizija Slovenija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter/sta

Kot je pojasnil dr. Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan, začenjamo videti učinke tistega, kar časovno sovpada z dodatnim odpiranjem trgovin, povzema MMC RTV. "Verjetnost, da se bo epidemija v prvi polovici januarja še malo hitreje širila, kot se širi danes, je precejšnja," opozarja. Poleg tega, da so se v tednu pred božičem odprle nekatere trgovine, frizerski saloni in druge storitve, se je namreč med prazniki zaradi druženja povečalo tudi število stikov. Posledice bodo vidne po 10. januarju.

"Če bi se reprodukcijsko število, ki je danes na približno ena, dvignil na 1,1, kar se bo v naslednjih dneh po vsej verjetnosti zgodilo, bi to pomenilo do sredine januarja kar kakšnih 100 več v bolnišnicah. Če bi se dvignil na 1,5, pa bi se lahko povečalo na 1800 ljudi v bolnišnicah, kar je pa precej huda rast, in upam, da se to ne bo zgodilo," je za Televizijo še izpostavil Cizelj.

Cepljenje bo sicer vplivalo na zmanjšanje števila hudo bolnih in umrlih, a se to še ne bo zgodilo tako kmalu. "Žal šele čez kak mesec ali mesec in pol. En mesec mora biti za bolnice, čez mesec in pol se bodo te številke začele poznati pri umrlih."

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je ob današnjem obisku Splošne bolnišnice Novo mesto sicer pozvala k čim bolj množičnemu cepljenju proti covidu-19. Z varnim cepivom in cepljenjem je treba doseči, da bo država začela normalno delovati, je opozorila. Najprej pa je treba največjo precepljenost doseči med zdravstvenimi delavci. "Treba je doseči, da je najprej med zdravstvenimi delavci in nato med ostalo infrastrukturo čim večja precepljenost, da smo mi tudi vzor in zgled preostali populaciji, da je to cepivo varno, da je potrebno, da bo država začela normalno funkcionirati," je poudarila.

Pristavila je, da ob cepljenju proti covidu-19, "ki mora steči in pri katerem morajo doseči 60- do 70-odstotno precepljenost v celotni slovenski populaciji", ljudje ne smejo pozabiti oz. zanemariti temeljnih zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. "Tega ne smemo izgubiti izpred oči," je podčrtala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta