Po tragediji v Gerečji vasi srčna solidarnost: Pomagajo športniki, glasbeniki, učitelji...

Hojka Berlič
05.01.2021 16:45
Ob nepojemljivi tragediji v Gerečji vasi so številni priskočili na pomoč štiriletnemu dečku in njegovemu stricu, ki sta ostala sama. Da imajo veliko srce, so znova pokazali tudi slovenski športniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za pomoč Mihi in Matiji bo mogoče dražiti tudi dres Nastje Čeha.
Sašo Dobnik

Na božični večer je Slovenijo pretresla grozljiva tragedija v Gerečji vasi, ko je 35-letni moški ubil nekdanjo partnerico ter njena očeta in mamo. Priča grozljivemu dogodku je bil štiriletnik, ki je ostal brez mame in starih staršev, skrb zanj pa je prevzel njegov stric, 31-letni Miha Lešnik, ki je v tragediji izgubil oba starša in sestro. Med prvimi, ki so se jima odločili javno priskočiti na pomoč, je bil vratar državnih nogometnih prvakov iz Celja Matjaž Rozman, sicer sovaščan iz Gerečje vasi ter družinski in Mihov prijatelj vse od otroških let. Le tri dni po tragediji je tako dal na dražbo svoj reprezentančni dres iz lige narodov: "Miha zdaj z nečakom začenja neko novo življenjsko pot. Želel sem jima stvari nekoliko olajšati, da bi lahko zaživela znova neko normalno življenje." Rozman, pravi, odziva, kakršen je bil, pravzaprav ni pričakoval, zelo ga je razveselila tudi višina končnega izkupička. Dres je namreč za 1600 evrov odkupilo podjetje UVM Partner, še 2000 evrov je prispevala Nogometna zveza Slovenije.

Težki časi

Ob tem pa so se odzvali tudi drugi slovenski šampioni, dražbo njihove opreme je prevzel še eden Mihovih dobrih prijateljev, muzikant in humorist Sašo Dobnik: "Vem, da bi Miha za vsakega od nas naredil enako. Vsem nam je hudo. Tistega, kar je izgubil, mu ne moremo povrniti. Lahko mu pa na tak način pomagamo." Kot dodaja Dobnik, je njegov prijatelj čez noč pravzaprav prevzel očetovsko vlogo, pa tudi vse druge odgovornosti so padle nanj: "Hvala bogu, da je že od prej odgovoren. Že to, da mu je bilo pri njegovih letih zaupano vodenje Športnega društva Gerečja vas, govori o tem. Najhujše ga gotovo še čaka, a Miha bo to zmogel. Bo pa zagotovo težko."

Doniralo že več kot 20 športnikov

Prvo dražbo, in sicer podpisanega dresa štirikratnega svetovnega prvaka v motokrosu Tima Gajserja ter čelade pred kratkim upokojenega štajerskega kralja smučarskega krosa Filipa Flisarja, so zaključili danes. Popoldne je kazalo, da bodo s prvo dražbo za dres in čelado skupno zbrali 1800 evrov. Jutri zjutraj pa začenjajo že novo dvodnevno dražbo dresa nogometaša Nastje Čeha iz belgijskega Club Bruggea z njegove prve tekme, odigrane v ligi prvakov. "Čeh je sicer ta dres hranil za njegova otroka, ki pa sta želela, da ga v imenu vseh daruje za dražbo, saj je bila Mihova mama njuna učiteljica," je o posebni zgodbi dresa povedal Dobnik. Hkrati se začenja dražba rokavic nekdanjega boksarskega šampiona in še enega od Mihovih znancev Dejana Zavca, s posebnim posvetilom. Do zdaj se je za doniranje različnih kosov opreme odločilo že več kot 20 športnikov iz najrazličnejših športnih panog, med drugimi Valter Birsa, Rene Krhin, Marcos Tavares, Martin Milec, Rok Marguč, NK Domžale, tako da bo priložnosti za draženje, ki poteka na Dobnikovem facebook profilu, še kar nekaj: "Vesel sem, da smo znova pokazali, da znamo stopiti skupaj."

Športniki pa niso edini, ki so se odločili priskočiti na pomoč Mihi in njegovemu nečaku. Denarna sredstva zanju zbirajo še številni glasbeniki pa tudi sovaščani, prijatelji ter sodelavci pokojne Mihove mame, Jožice Lešnik, ki je bila učiteljica na ptujski osnovni šoli. "Vsi zaposleni smo za sina in vnuka prispevali del plače. Sredstva jima bo namenil tudi sindikat," je povedala Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne šole Ljudski vrt.

Soočanje z izgubo sodelavke in učiteljice

Na največji ptujski osnovni šoli so sicer po besedah Vaupotič Zemljičeve preživljali težke dneve, saj je bila Lešnikova izjemno priljubljena sodelavka in odlična učiteljica. "Učenci so začeli samoiniciativno nositi sveče pred šolo, pisati sporočila. Za otroke oddelka, katerega razredničarka je bila, smo izpeljali srečanje s strokovno sodelavko iz mariborskega društva Hospic. Odprli smo žalno knjigo na spletni strani šole. Težko je bilo priti nazaj v šolo. Na ponedeljkovih razrednih urah so razredniki predmetne stopnje imeli tudi pogovor z učenci. In povedali so, da je bila to najtežja razredna ura. Veliko otrok je jokalo. Vsi, ki jih je učila. Težko bo tudi, ko bodo prišli nazaj in bodo šli v učilnico. Ko bodo učitelji šli v zbornico in bo njen stol ostal prazen," je ravnateljica povzela soočanje vseh na šoli z dogodkom, ki ga je težko razumeti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta