Prvi obrisi Zorčičeve stranke, znano je tudi njeno ime

Luka Mlakar Luka Mlakar
21.12.2021 12:28

V krogu blizu predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča naj bi že zbrali potrebnih 200 podpisov za ustanovitev nove liberalne stranke. Njen ustanovni kongres bo januarja prihodnje leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pri Igorju Zorčiču naj bi že zbrali 200 podpisov za ustanovitev nove stranke.

Robert Balen

Nova stranka, ki jo ustanavlja predsednik državnega zbora in nepovezani poslanec Igor Zorčič, se bo po naših informacijah imenovala LIDE oziroma Liberalni demokrati. Ustanovni kongres nove stranke bo januarja prihodnje leto, pri Zorčiču naj bi že zbrali potrebnih 200 podpisov za ustanovitev nove stranke, ki se vlagajo na upravnih enotah. Po zakonu o političnih strankah lahko stranko ustanovi najmanj 200 polnoletnih državljanov, ki podpišejo ustanovno izjavo. Podpis na ustanovni izjavi mora biti overjen pri notarju ali upravni enoti. Po zbranih in overjenih 200 podpisih se lahko skliče ustanovni kongres stranke, na katerem se določi program in statut stranke ter izvoli organe stranke, kar so tudi pogoji za kasnejšo registracijo stranke.

Gantar: Če bom ocenil, da gre to v pravo smer, sem pripravljen sodelovati

Kdo bo del nove Zorčičeve liberalne stranke, še ni jasno, se pa v povezavi s tem neuradno omenja tudi nepovezano poslanko Janjo Slugo, nekdanjega zdravstvenega ministra iz kvote DeSUS Tomaža Gantarja in nekdanjo pravosodno ministrico iz kvote SMC Lilijano Kozlovič. Gantar je za Večer potrdil, da se je pogovarjal z Zorčičem, a je dodal, da do zdaj ni bilo dorečenega še nič konkretnega. "Res sva govorila z gospodom Zorčičem, ampak več kot to pa trenutno ne, tudi kar se tiče moje udeležbe in nadaljnjih korakov. Sem pa seveda pripravljen, če bom ocenil, da gre to v pravo smer, pri tem tudi sodelovati," je pojasnil Gantar. Ob tem je dodal, da noče prehitro povleči določenih potez: "Spomladi sem izstopil iz DeSUS, trenutno nisem v nobeni stranki. Preden se odločim, da naredim drug korak, moram točno vedeti, kaj se dogaja."

Pri Zorčiču naj bi se neuradno pogovarjali tudi z nekdanjo evropsko komisarko Violeto Bulc. Slednja nam je na vprašanje, ali že ve, v kakšni vlogi se bo politično aktivirala pred naslednjimi volitvami, če se bo sploh odločila za to, nedavno odgovorila, da tega še ne ve, "ker se stvari še niti približno niso izkristalizirale". Na vprašanje, ali se pogovarja z Zorčičem, Bulčeva ni neposredno odgovorila, je pa dejala: "Če sem zelo odkrita, se pogovarjam z zelo veliko ljudmi ali pa z nobenim. Mislim, da se bo tudi v sredini pojavila neka nova zgodba, vendar še z zanimanjem opazujem, kako se bo oblikovala."

Zorčič naj bi bil pripravljen podpreti Goloba za mandatarja

Zorčič je z aktivnostmi za ustanovitev stranke začel, še preden se je za politično aktivacijo odločil Robert Golob. Neuradno je mogoče slišati, da je Zorčič zainteresiran za sodelovanje in povezovanje z Golobovim gibanjem Bodi sprememba, če bi se ta odločil za to. Če bi bil Golob pripravljen na sodelovanje, naj bi ga bil Zorčič po naših informacijah pripravljen podpreti tudi za mandatarja.  V povezavi z novo stranko se je Zorčič pogovarjal tudi s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom, ki je prejšnji četrtek nastopil na Golobovi javni tribuni. Vesel, ki se mu devetletni mandat na čelu računskega sodišča izteče v prvi polovici prihodnjega leta, je dejal, da sodelovanje na javni tribuni še ne pomeni začetka njegovega političnega udejstvovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta