(SPREMLJAMO) Karl Erjavec spet predsednik Desusa: Govorili bomo tudi o tem, ali bi bilo morda potrebno razmisliti o drugačni politiki

Žana Vertačnik
05.12.2020 09:53
Stranka Desus je za novega predsednika spet izbrala Karla Erjavca. Zanj je glasovalo 146 delegatov, za njegovega protikandidata Srečka Felixa Kropeta pa 71. Štiri glasovnice niso bile veljavne, 10 delegatov pa jih sploh ni glasovalo. Šlo je za glasovanje po pošti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karl Erjavec je dejal, da se v politiko ne vrača zaradi položajev, "ampak ker bo naslednje leto stranka praznovala 30 let obstoja in mislim, da je naša dolžnost, da jo popeljemo na tiste pozicije, ki jih je že zasedala v slovenskem političnem prostoru".
Robert Balen

Karl Erjavec je dejal, da epidemija tudi Sloveniji ni prizanesla. "Čakajo nas zelo težki izzivi," je Erjavec povedal po razglasitvi rezultatov. Prepričan je, da bodo ljudje povrnili zaupanje v stranko. "V naše delo v vladi, v naše delo v državnem zboru, zlasti pa tudi v delo, ki ga opravljajo mnogi svetniki občinskih, mestnih svetih in drugih lokalnih organizacijah," je dodal. 

"Prepričan sem, da bomo v prihodnjih mesecih vse te tegobe, s katerimi se danes soočamo, premagali. Mislim, da si Slovenija in slovenski državljani tudi zaslužijo," je pozneje pred novinarji še povedal ter dodal, da je bila stranka Desus vedno državotvorna. Napovedal je, da bo takšna tudi ostala. "Nas ne zanimajo politični interesi, ampak nas zanima, kako bodo ljudje gledali na sovjo prihodnost," je povedal in dodal, da bo stranka zastopala predvsem interese državljank in državljanov. 

"Mislim, da je tega pesimizma preveč in da stranka Desus z novim vodstvom lahko zagotovi bolj svež in bolj optimističen pogled na prihodnost," je prepričan Erjavec. 

V pondeljek bo vodstvo stranke govorilo tudi o vlogi stranke v sednji vladi in koaliciji. Nato se bodo sestali še s poslanci stranke, od katerih bodo želeli izvedeti, "kako sami vidijo svoj položaj v koaliciji" in kakšna je prihodnost stranke v njihovih očeh. 

Povedal je tudi, da ima stranka določene zaveze na podlagi sklepov svojih organov. "In tudi o tem bo razprava, ali so ti sklepi še vedno primerni, ali bi bilo potrebno razmisliti morda o kakšni drugačni politiki," je dejal. Pojasnil je, da bo to odločitev organov stranke. 

Za podpredsednike so bili izvoljeni Irena Majcen, Anton Balažek in Brigita Čokl

Karl Erjavec ob prihodu na Gospodarsko razstavišče ni bil zgovoren. Na vprašanje, kakšen bo rezultat, pa je odvrnil: "To pa ni odvisno od mene".

Gantar pa bil že ob prihodu prepričan v Erjavčevo zmago: "Smo v ključnem obdobju, zato rabimo stabilno vodstvo in poenotenje stališč znotraj stranke, potem lahko tudi sprejemamo odločitve," je dejal in izrazil pričakovanje, da bo zmagal Erjavec. {api_embed_photo}612050{/api_embed_photo}

Erjavčev protikandidat Srečko Felix Krope pa je ob prihodu povedal, da pričakuje svojo izvolitev. "Drugače pa je tako kot v športu, si bomo podali roke in gremo naprej. Tudi če ne bom prvi mož stranke, si želim, da bi bile opcije, kako s stranko naprej, tehtno preučne," je še povedal. 

Po kongresu še klavzura

Izid kongresa upokojenske stranke je sicer prčakovala tako rekoč vsa politična javnost. Po pričakovani Erjavčevi izvolitvi bo najkasneje v enem tednu izpeljana tudi klavzura 30 izbranih članov Desusa. Tam bi se utegnili odviti konkretnejši premisleki o vlogi stranke v aktualni vladi Janeza Janše. Erjavec je v pismu delegatom in javnosti namreč že nakazal, da bo bistveno bolj uporniški in problematičen koalicijski partner, kot je bila Pivčeva. 

Opozicijska Koalicija ustavnega loka (KUL) računa tudi, da bi povratnik na politični parket že kmalu pretehtal, ali naj stranko popelje iz te vlade. Po prvih javnih odzivih sicer temu (pre)velike naklonjenosti ni kazala peterica poslancev z vodjo Francem Juršo na čelu, ki jim ni bilo povšeči niti dejstvo, da se je Erjavec še kot kandidat za predsednika stranke pravzaprav že dodobra vrnil na politično prizorišče in se sestal z več političnimi akterji. Ob Erjavčevem molku, ki doslej ni komuniciral z mediji, saj da se uradno še ni vrnil v politiko, je javnosti znano zgolj, da se je v času pred kongresom sestal z Janšo, pogovarjal pa se je z mandatarskim kandidatom KUL Jožetom P. Damijanom, predsednikom državnega zbora in podpredsednikom SMC Igorjem Zorčičem ter tudi prvakom SMC Zdravkom Počivalškom

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta