V času praznikov verski obredi? Druženje tudi s prijatelji? Kacin: "So tudi samski, so tudi prijatelji ..."

M.R.
17.12.2020 12:48
Vlada še pripravlja načrt o ukrepih, ki bodo veljali med prazniki. Govorec vlade Jelko Kacin je povedal, da bo zagotovo tudi med prazniki deloval potniški promet. Verjetno pa bo vlada dovolila tudi druženja oseb iz različnih gospodinjstev. Kaj bo z verskimi obredi?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Govorec vlade Jelko Kacin je povedal, da bo vlada pripravila načrt ukrepov, ki bodo veljali v času med božičnimi in novoletnimi prazniki. Ko bo načrt sprejet, bo o tem tudi seznanila javnost. Iz Kacinovih odgovorov je razvidno, da bo druženje dovoljeno, koliko ljudi se bo lahko družilo, pa bo vlada še določila. V to število ne bodo všteti otroci, je poudaril govorec.

In, kot izhaja iz Kacinovega odgovora, bo druženje dovoljeno tudi med prijatelji. "Ne gre samo za družinske člane, so tudi samski ljudje, so tudi prijatelji. Zgornje število bo določeno in še enkrat, otroci v to število ne bodo zajeti," je odgovoril Kacin. 

V načrtu bodo tehtali tudi o tem, katere trgovine bodo lahko po 23. decembru še naprej odprte. "Ko bo ta načrt usklajen, bo vlada tudi povedala, katere dejavnosti naj bi se takrat ustavile oz. katere se bodo nadaljevale. Zagotovo lahko potrdim, da bo ne glede na vse druge okoliščine potniški promet deloval tudi med prazniki," je povedal.

Kacin je na vprašanje, zakaj so trgovine z oblačili in obutvijo odprte samo v štirih regijah in ali so na vidiku tudi kakšne spremembe na področju trgovin s tehniko, odgovoril: "Imam zelo močan občutek, da vam bom lahko na popoldanski konferenci povedal kaj več in kaj lepega." 

Bodo lahko potekali tudi verski obredi?

Sicer pa je vlada sinoči sprejela tudi odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode. Danes na vprašanje o tem odloku ni želel odgovarjati niti minister za delo Janez Cigler Kralj, saj da ni pristojen za to. Odlok je bil namreč sprejet na pobudo ministrstva za kulturo. "Lahko povem, da vlado pri vseh odločitvah vodi iskanje ravnotežja, da zagotavljamo čim bolj normalno uresničevanje vseh pravic, dolžnosti in odgovornosti državljanov. Po drugi strani pa, kot vidite, zasledujemo cilj izboljšanja epidemioloških razmer," je povedal Cigler Kralj. 

"Ta odlok je jasen in je objavljen, ampak manjkajo mu še nekateri elementi, ki so v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, zato bomo takrat, ko bo odločeno, kako je z omejitvijo gibanja ponoči, lahko povedali kaj več," pa je odgovoril Kacin in predlagal, da se to vprašanje zastavi ministru za kulturo. 

V sporočilu vlade po sinočnji seji je zapisano, da odlok ureja "začasna omejitev kolektivnega uresničevanja verske svobode na primerljiv način, kot so začasno omejene dejavnosti trgovin oziroma knjižnic, tj. ob upoštevanju zdravstvenih oz. varnostnih omejitev".

Z odlokom se kolektivno uresničevanje verske svobode omejuje tako, da morajo verske skupnosti zagotoviti:

– minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti,
– redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda,
– obvezno nošenje zaščitnih mask,
– razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

Ob tem bo potrebno upoštevati vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužb, ki sta jih izdala ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz).

Odlok določa, da se število oseb v zaprtih prostorih, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, omeji na 30 kvadratnih metrov na posameznega udeleženca oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, ki lahko sedijo skupaj. "Osebe morajo ohranjati razdaljo 1,5 metra, razen če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, se število oseb omeji na enega verskega uslužbenca in udeleženca oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva," še piše v vladnem sporočilu za javnost. Ta odlok naj bi začel veljati v soboto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta