Potrjenih 25,8 odstotka okužb. Kacin: Številke kažejo, da so ukrepi učinkoviti

A.L., M.R., STA
17.12.2020 09:32
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 6350 testiranj in potrejenih 1642 okužb. To pomeni, da je bilo pozitivnih 25,8 odstotka testiranih. Hospitaliziranih je 1229 bolnikov s covid-19 (22 manj kot v torek), 208 (trije manj kot v torek) se jih zdravi na intenzivni negi. Včeraj so iz bolnišnic odpustili 116 ljudi, 43 bolnikov s covid-19 pa je umrlo (29 v bolnišnicah, dva pacienta sta umrla v negovalnih bolnišnicah, v domovih za starejše pa 12). 

V primerjavi s prejšnjim tednom so številke tokrat nižje. Takrat so pri nas potrdili 1849 novih okužb. Opravljenih je bilo 6410 testov. Delež pozitivnih testov je bil 28,85-odstoten.

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da je bilo včeraj potrjenih 207 manj okužb kot pretekli teden. "To pomeni, da se število novo odkritih okužb znižuje že peti dan zapored, tokrat pa res opazno," je povedal Kacin. Dodal je, da ta spodbuden podatek kaže, da so ukrepi učinkoviti in "predvsem na to, da, ko se vsi držimo ukrepov, epidemijo res lahko omejimo in na daljši rok tudi premagamo".  

Po na novo potrjenih okužbah izstopajo Brežice, kjer je bilo potrjenih 47 okužb, v Celju 36, v Kopru 42, v Krškem 37, v Novem mestu 40, na Ptuju in v Sevnici 30, v Sežani 32, v Zagorju ob Savi 29 in v Kamniku 28. V Ljubljani je bilo potrjenih 161 novih okužb, v Mariboru pa 71.

Glede na 14-dnevno incidenco so najboljše štiri regije, kjer je dovoljeno tudi prehajanje med občinami. Najnižja incidenca na 100.000 prebivalcev je v obalno-kraški regiji, kjer je znaša 661,4 okužbe na 100.000 prebivalcev, v goriški regiji znaša 718,6 okužbe na 100.000 prebivalcev, v osrednjeslovenski znaša 726,9 okužbe na 100.000 prebivalcev, v gorenjski regiji pa 736,6 okužbe.  Najslabše stanje pa je v pomurski regiji (1703,7), v jugovzhodni Sloveniji (1489,8), v podravski regiji (1343,6) in v primorsko-notranjski regiji (1075,5). 

Aplikacijo ima skoraj 300.000 ljudi

Po Kacinovih besedah v veljavi ostajajo omejitev gibanja v nočnih urah, prepoved druženja, prepoved prehajanja občin v osmih regijah, prepoved prehajanja med regijami, v štirih regijah (obalno-kraški, osrednjeslovenski, goriški in gorenjski) pa je od torka dovoljeno prehajanje med občinami vsem, ki imajo na svojih telefonih nameščeno aplikacijo #Ostanizdrav.

Kacin je povedal, da si je do včeraj aplikacijo na svoje telefone naložilo skoraj 297 tisoč ljudi, od tega 269.954 uporabnikov operacijskega sistema Android in 26.722 uporabnikov operacijskega sistema iOS. 

Še naprej bo v veljavi tudi odlok, ki določa omejitve pri prehajanju mej

Vlada je sicer včeraj pričakovano sklenila podaljšati razglasitev epidemije še za 30 dni od 18. decembra naprej, je že sinoči po seji pojasnil Kacin. Kot je dodal, pa še ni odločila, kakšni ukrepi bodo veljali med prazniki. Je pa denimo sprostila delovanje nekaterih kulturnih ustanov v regijah z boljšo epidemiološko sliko.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Ukrepov, ki naj bi veljali med prazniki pa tokrat vlada še ni dorekla, ampak so še v fazi usklajevanja, je povedal Kacin. Dodaja, da bodo ti ukrepi znani v najkrajšem možnem času. "Gleda se, kako se odločajo druge države. Želimo biti kolikor toliko usklajeni, vsekakor je namera, da bi v tistem času dovolili tudi gibanje izven občin, ampak za omejeno število ljudi in za zelo kratek čas," je poudaril.

Vlada je dopolnila tudi ukrep s področja kulture, s čimer bodo lahko v štirih epidemiološko bolj ugodnih regijah (osrednjeslovenska, gorenjska, obalnokraška in goriška) delovale knjižnice in muzeji, je povedal Kacin.

Pojasnil je še, da vlada tudi ni sprejela nobene nove odločitve glede vrtcev, šol in športnih dejavnosti in je podaljšala trenutno veljavne ukrepe. 

Vlada je do 25. decembra podaljšala odlok, ki govori o obvezni namestitvi razpršilnikov za rakužilo v večstanovanskih stavbah, odlok o omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti pa je podaljšala do 3. januarja. 

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Sprejet je tudi odlok, ki veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so zaradi začasne prepovedi iz 1. člena tega odloka potekla ali potečejo od 16. novembra 2020 do 25. decembra 2020, podaljša do 28. februarja 2021.

Še naprej bo v veljavi tudi odlok, ki določa omejitve pri prehajanju mej. Od 19. decembra bodo na zeleni seznam članic EU oziroma schengenskega območja so dodane administrativne enote Norveške, umika pa se danska pokrajina Ferski otoki. Na rdečem seznamu članic EU je nekaj sprememb pri administrativnih enotah Francije in Grčije, na rdečem seznamu tretjih držav pa ni sprememb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta