Celo vsak četrti cepiva proti covidu-19 verjetno ne bo dobil pred letom 2022

16.12.2020 15:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Celo vsaka četrta oseba verjetno ne bo dobila cepiva proti covidu-19, vsaj ne pred letom 2022, ker so bogate države, ki imajo manj kot 15 odstotkov svetovne populacije, rezervirale več kot 50 odstotkov vseh doz najobetavnejših cepiv, so objavili raziskovalci Šole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg v ZDA.

To pomeni, so objavili, da bi si preostanek cepiva morale razdeliti države z nizkim in povprečnim BDP-jem, v katerih živi več kot 85 odstotkov svetovne populacije. Ameriški raziskovalci dodajajo, da morajo za učinkovit odgovor na pandemijo države z visokim BDP-jem sodelovati v pravični distribuciji cepiva povsod po svetu in da je ključno, kako se bo postavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

V poročilu Johns Hopkins Bloomberg piše, da so najbogatejše države po 15. novembru vnaprej naročile kar 7,5 milijarde doz cepiv trinajstih proizvajalcev in da so tu vštete tudi Japonska, Avstralija in Kanada, ki imajo skupno več kot milijardo doz, a le 1 odstotek globalnih novih primerov koronavirusa ta čas.  

Tudi če vsa protikoronska cepiva vodilnih proizvajalcev izdelajo v predvidenih maksimalnih količinah, morda celo četrtina svetovne populacije ne bo imela dostopa do cepljenja še leto dni in več, so opozorili.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta