Ravne ta konec tedna v znamenju 16. Festivala slovenskega jazza

A. Č. K.
04.06.2021 13:00
Zaradi možnosti neviht se drugi del letošnjega festivala iz grajskega parka seli v Kulturni center Ravne. Vsi koncerti bodo brez vstopnine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Program 16. Festivala slovenskega jazza. Več informacij je na https://www.fsj.s.
www.fsj.s.

Prvi koncert bo v soboto ob 16.45. Nastopili bodo udeleženci in mentorji Šole Jazz Ravne. Šolo vodi Samo Kolar, ki je skupaj z Vidom Jamnikom in Maticem Črešnikom tudi mentor. "Po (pre)dolgem času končno na odru in v živo pred publiko! Pridite in prisluhnite mladim talentom!" vabijo organizatorji. To so Kulturno društvo Drugi zvoki, Jazzovsko društvo in Carinthia jazz.
Drugi koncert v izvedbi tria Resnik/Šalamon/Krhlanko se bo začel ob 17. uri. Nastopili bodo Cene Resnik – tenor saksofon, Samo Šalamon – kitara in Bojan Krhlanko – bobni, trije izjemni glasbeniki srednje generacije slovenske jazza. "Trio bo predstavil spoj improvizirane in komponirane glasbe vseh treh glasbenikov. Moderno in sveže!" napovedujejo organizatorji.
Tretji koncert z začetkom ob 18.30 bo izvedel Kopač/Nikolić/Curtis Trio v sestavi: Jaka Kopač – altovski saksofon, Milan Nikolić (SRB/A) – kontrabas in Howard Curtis (ZDA/A) – bobni. "Jaka Kopač s svojim triom predstavlja inovativen pristop h glasbi velikanov jazzovskega saksofona. Skupni navdih treh glasbenih umetnikov in močna želja po nadaljnjem razvoju jazza delata glasbo polno in izrazno, v njej pa je čutiti različna kulturna ozadja sodelujočih glasbenikov," piše v vabilu.
Četrti koncert nosi naslov Liquid Carpet. O njem Jure Praper: "Liquid Carpet predstavlja okolje, pot, na kateri je možno preizkušati, uresničiti in razvijati glasbene ideje. Spontano in neobremenjeno. Namesto projektov me bolj pritegnejo stalne zasedbe. Njihova dinamika, komunikacija. Rad imam, če se glasbeni slogi prelijejo preko žanrskih okvirjev. Takrat glasba popušča v svoji rigidnosti in strogosti. Tokovi se združijo v novo strugo, nastane drugo nabrežje, izriše se nova krajina. To je okoliš, v katerem najraje, najlažje delujem. Smo skupina, ki se je sposobna družiti tudi po nastopu." Skupino sestavljajo Jure Praper – kitara, glasba, aranžmaji, Matjaž Mlakar – saksofoni, David Novak – bas in Matic Črešnik – bobni. Kot gosta bosta nastopila Sašo Vollmaier – klaviature in Vid Jamnik – vibrafon. Koncert se bo začel ob 20. uri.

Tudi na spletu

Od petka do nedelje si na spletu lahko ogledate fotografije Jožeta Požrla z naslovom Jaz(z) igram pa na fotoaparat ... "Jože Požrl, likovni pedagog in grafični oblikovalec, si je za svoj izrazni medij izbral fotografijo. Objektiv usmerja v različna tematska izhodišča, še posebno pa ga zanimajo jazzisti. Njegove figure glasbenikov so narativno, a avtorsko občuteno zabeležene, izrazno močne, hipno zaustavljene pri dinamičnem izvabljanju zvokov iz instrumenta. Igra svetlob in senc pa daje dodaten zven atmosferi dogajanja," povzemamo predstavitev fotografa umetnika.
Povezava do dokumentarnega filma Jazz in Jazz Ravne bo aktivna od 4. do 6. junija. Film je zaobjel večletno jazzovsko dogajanje in se še vedno dopolnjuje. Filmski studio na Gradu, ki ga vodi režiser dr. Uroš Zavodnik, je s filmsko ekipo dijakov (Nik Gradišnik, Tisa Praprotnik, Tina Geč, Andraž Kugovnik in Filip Dihpol) s kamero spremljal razgibano jazz sceno na Ravnah.
Povezavi sta objavljeni na spletni strani festivala https://www.fsj.si.

Tudi Šola Jazz Ravne v živo

Začela se bo že v petek ob 15. uri v Glasbenem domu Ravne. "Po (pre)dolgem času končno šola v živo! S prijatelji, v navdihujočem okolju, ob dobri glasbi in zabavi," vabijo organizatorji. Predhodne prijave sprejemajo na JazzRavne@gmail.com ali pri mentorjih osebno. Vodja šole: Samo Kolar, mentorji Samo Kolar, Vid Jamnik, Matic Črešnik.
Šola se bo nadaljevala v soboto ob 9. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta