Brat in sestra iz Slovenske Bistrice z jadrnico do Guinnessovega rekorda

Tomaž Ajd
06.06.2021 04:00
Uroš Kraševac in Maruša Močnik sta minulo nedeljo odjadrala na lov za Guinnessovim rekordom. Njun cilj je, da z jadrnico brez kabine premagata razdaljo najmanj 670 kilometrov oziroma 360 navtičnih milj iz Piranskega zaliva do Dubrovnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Kraševac in Maruša Močnik med preizkušnjo Foto: Layline.si
Layline.si

"To je še ena od Uroševih fantastičnih idej, pri katerih ne morem manjkati. Fizično sva v super formi, jadralsko pripravljena in usklajena, mentalno pa … To vam zaupam v Dubrovniku, če se do tja ne pobijeva," je pred startom nenavadno idejo opisala Maruša.

Pogoji za osvojitev rekorda so strogi, saj jima pri tem ne sme nihče pomagati. Imata pa spremstvo, ki potuje za njima na določeni razdalji in skrbi za varnost ter snema v dokaz doseženega. Jadralca imata GPS- sledilnik, ki bo poleg posnetka glavni dokaz o prevoženi razdalji. Tako je njun podvig lahko po spletu spremljala tudi javnost. Pred zaključkom redakcije sta bila malo pred ciljem, pri otoku Mljetu. Čas za dosežek prejadranih kilometrov ni omejen.

Ta preizkušnja je del Uroševih priprav na kvalifikacije za regato Mini Transat leta 2022. Z zgolj 6,5 metra dolgo barko razreda mini 650, ki velja za najmanjšo regatno oceansko jadrnico, prečkajo Atlantik na preko 4000 navtičnih milj dolgi atraktivni in pustolovski regati. Tekmovalec na takšni solo regati mora biti vsestranski jadralec in športnik, sposoben sprejeti vse izzive, ki jih postavlja Atlantik, saj pomoč ni dovoljena, niti podpora pri vremenskih napovedih preko satelitov. Oba z Marušo sta nekdanja jadralna tekmovalca. Uroš je zaposlen na Jadralni zvezi Slovenije kot trener mladinske reprezentance v razredu laser standard, je tudi učitelj smučanja, deskanja in teka na smučeh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta