(FOTO in VIDEO) Slovenj Gradec je postal Zlati Gradec

06.08.2021 16:07
Ko je bilo jasno, da Janji Garnbret olimpijskega zlata ne more nihče več odvzeti, je v Slovenj Gradcu eksplodiralo. Še ena navijaška eksplozija se obeta v sredo na sprejemu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Današnji petek bo za vedno zapisan v zgodovino slovenskega športa. Korošica Janja Garnbret, čeprav jih ni slišala, je do zlate olimpijske kolajne prišla tudi s pomočjo velikega števila podpornikov, ki so zanjo navijali v centru Slovenj Gradca. Navijači, med njimi nista manjkala niti oče Vili in mama Darja, so se začeli zbirati že kmalu po 10. uri dopoldan. Čeprav je dejala, da tako živčna še ni bila in da od včeraj sploh še ni jedla, je mama Darja tekmovanje spremljala dokaj mirno. Osredotočeno. Vidno olajšanje sta starša doživela že po drugem preplezanem balvanu, ko je bilo jasno, da je v tej disciplini ne more več nihče prehiteti. "Da so olimpijske igre sanje vsakega športnika in, da je danes plezala tudi za vse bivše plezalce in plezalke," je vidno ganjena razlagala nekdanja reprezentantka, zdaj pa trenerka športnega plezanja Katja Planinc.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Najbolj srečna mama na svetu

Morda ji je zagon za juriš proti olimpijskem zlatu dala tudi mama, s katero se je slišala med preizkušnjama v balvanih in težavnosti. "Danes sem najbolj srečna mama na svetu. Uresničila se je Janjina želja. Izjemno. Nekaj neverjetnega je, kako trdo je garala za to kolajno," so bile prve besede Darje Garnbret. Medtem je oče Vili pojasnil, da pred začetkom Janjine športne kariere sploh niso vedeli, kaj je to športno plezanje.Najboljšo plezalko na svetu je v svojem domačem okolju spremljal tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ki pred igrami ni želel dajati kakšnih napovedi, zdaj pa ima Slovenija že pet kolajn, od tega tri zlate. "Napovedi športnikom predstavljajo velik pritisk. Pri Janji smo vsi upali, da osvoji kolajno in uresničilo se je. To je tudi prva olimpijska medalja za slovenjgraški šport, kar gotovo predstavlja dobro motivacijo tudi za ostale športnike. Koroška ima 75 tisoč ljudi, Slovenija 2 milijona, Kitajska pa milijardo in 400 tisoč," se je smejalo prvemu možu slovenskega športa.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Prepričan o zmagi čudežne deklice je bil, tako kot mnogi drugi, že pred sklepnim dejanjem tudi župan Tilen Klugler, ki je poskrbel, da je bila penina na hladnem že vsaj uro pred koncem olimpijske preizkušnje v športnem plezanju. "Izredno ponosni smo in počaščeni smo. Olimpijska medalja za Zlati Gradec. Leta 2019 smo Janjo sprejeli kot svetovno prvakinjo in že takrat sem namignil, da bo naslednja medalja olimpijska," je bil navdušen župan Klugler, ki se je, prepričan v uspeh, že pred nastopom  opremil z majico, na kateri je pisalo zlata Janja. Ponos je izžareval tudi iz Antona Sedarja, predsednika Vaške skupnosti Šmartno pri Slovenj Gradcu, od koder prihaja zlata Janja Garnbret. "Pred časom mi je obljubila, da bo osvojila olimpijsko medaljo. Kot vedno se je držala obljube. Zelo ponosni smo nanjo, na našo preprosto Janjo, cela družina je takšna kot ona. Šmartno pri Slovenj Gradcu je res morda majhno, a ima veliko in bogato športno srce," je dejal.

Mama Darja in oče Vili.
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Sprejem bo v sredo ob 18. uri

V Slovenj Gradcu je bilo danes res tisto pravo navijaško vzdušje, ki je, ko je postalo jasno, da Janji nihče ne more vzeti zlata, eksplodiralo. Sploh veliko navijačev se je zbralo ob zadnji disciplini, težavnosti. Verjetno se je poznala tudi nekoliko bolj pozna ura, mnogi so nam povedali, da so ravno ob 14. uri končali s službo, a se še pred odhodom domov ustavili v danes zlatem Slovenj Gradcu. "Mi Korošci" in "Kdor ne skače ni Slovenc" je odmevalo na Trgu svobode, kjer se je okoli treh prava zabava šele začela. Veselje ob zmagi Janje Garnbret, ki je po Tini Maze postala druga Korošica z zlato olimpijsko kolajno, se bo nadaljevalo v sredo ob 18. uri, ko v Slovenj Gradcu pripravljajo sprejem za zlato občanko. Takrat se v mestnem jedru obeta še več ljudi, saj bo tudi ura prijaznejša od današnje.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta