Mama Janje Garnbret: Ona res nikoli ne 'jamra'

04.08.2021 17:05
Po zmagi v olimpijskih kvalifikacijah smo se pogovarjali z mamo najboljše športne plezalke na svetu. Le kdo bi Janjo Garnbret poznal bolje kot mama Darja?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/STA

Kakšen dan za slovensko športno plezanje! Igre v Tokiu so prve, odkar so ta v Sloveniji izjemno priljubljen šport sprejeli v olimpijsko družino. Po včerajšnjih moških kvalifikacijah, te za slovensko javnost niso bile tako zanimive, je bilo v danes, ko so se za osem mest v finalu pomerila dekleta, povsem drugače. Predvsem zaradi Korošice Janje Garnbret, ki že nekaj let velja za popolno športno plezalko na svetu. Spored se je s preizkušnjo v hitrosti začel ob 10. uri po slovenskem času, Garnbretovi, ki je svoj osebni rekord v tej disciplini že spustila pod osem sekund, pa ni šlo po načrtih. S časom 9,44 je zasedla 14. mesto. "Bila sem presenečena, saj Janja ni pokazala vsega, česar je sposobna. Mislim, da si je ustvarila preveč pritiska. Bila je živčna, veliko bolj kot na tekmah svetovnega pokala," nam je povedala mama Darja Garnbret. "Vsi vemo, da je Janja v vseh treh disciplinah vrhunsko pripravljena. Mogoče jo je zmedla še vročina, tudi ura je bila že skoraj 11. zvečer. V balvanih je bila suverena, v težavnosti pa bi po mojem mnenju tudi lahko prišla do vrha. Ne vem, kaj se je zgodilo." Zgodilo se je prvo mesto v kvalifikacijah, po zmagi v balvanih in četrtem mestu v težavnosti bi v hitrosti lahko bila tudi zadnja, seštevek vseh treh disciplin pa bi jo še vedno pripeljal na vrh. "Po nastopu v hitrosti se je počutila slabo, v to sem prepričana. Vedela je, da je sposobna veliko več. Kar nekako je zablokirala."

Hčerko, pravi Darja Garnbret, je nazadnje videla 15. julija, a se skoraj vsak dan slišita po telefonu. "Vedno mi pove, da je zadovoljna, da ima dobre občutke in da je vse okej. Ona res nikoli ne 'jamra'. Ko se pogovarjava in jo sprašujem, sicer potrdi, da pritiski so, a da ne more nič obljubljati. Ljudje smo pač taki, da pričakujemo, si želimo, tudi mediji, potem si nekaj pritiska ustvari še sama. Midva kot starša nisva nanjo nikoli pritiskala. Verjamem pa da bo v petek vse na pravem mestu," je prepričana Janjina mama, ki je kvalifikacije spremljala doma, z možem Vilijem in omo. 'Družbo' jim je delala tudi Adidasova snemalna ekipa, ki o koroški plezalni superzvezdnici snema dokumentarec. In komu je bilo težje, mami ali očetu? "Oba sva bila zelo živčna, morda jaz za odtenek bolj. Saj veste, mame smo pač mame." Pravi tudi, da bi bila, če bi lahko odpotovala v Tokiu, tam še bolj živčna kot doma.

Janja, ki je svoj prvi naslov svetovne prvakinje osvojila, ko ni bila stara še niti 18 let, bo v finalu nastopila v petek, tekmo pa si bo v živo mogoče ogledati tudi na velikem zaslonu v mestnem jedru Slovenj Gradca. Spored bo podoben današnjemu, hitrost bo na vrsti ob 10.30, balvani uro kasneje, težavnost pa ob 14. uri in 10 minut. V domačem Slovenj Gradcu (družina Garnbret sicer prihaja iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu) bosta tudi Janjina mama in oče. Obljubljata, da bosta v mesto prišla takoj, ko bo zeleno luč dala že omenjena snemalna ekipa, ki bo pri Garnbretovih tudi v petek. Mama Darja pa obljublja tudi, da Janjo ne glede na petkov razplet ob povratku domov čaka njen najljubši obrok, palačinke z orehi. "V vsej živčnosti že komaj čakam, da se vrne. Vem pa, kako zelo želi si uspeha. Kako trdo je trenirala, pravzaprav garala. Koliko odrekanj je bilo," je zaključila Darja Garnbret.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta