12. Koff: Letos v naboru tudi koroški Divji petelin

Brina Kerič Brina Kerič
17.02.2024 08:24

Letošnji Koroški outdoor film festival (Koff) je postregel z osmimi filmi, vseh pet tujih filmov pa je bilo podnaslovljenih. Kako bodo v prihodnjih letih privabili več domačih ustvarjalcev?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na 12. Koffu je svoje mesto dobil tudi koroški animirani film o divjem petelinu
Brina Kerič

Narodni dom Mežica je gostil tradicionalni, že 12. Koff, ki je tokrat obiskovalcev prinesel kar osem filmov s tematiko različnih adrenalinskih doživetij na prostem. »Tematike so različne, od deskanja na snegu, smučanju z gora, base jumping, kolesarjenje, smučanje z gora,« pojasnjuje Boštjan Lesjak, lastnik agencije Steber Team, ki organizira festival. Prvega je organiziral za prijatelje, dve leti kasneje je festival privabil več kot 300 obiskovalcev, zadnja leta pa beležijo približno 250 obiskovalcev. In tudi letos ni bilo drugače.

"Koff ni kino, je druženje" je tudi letos slogan festivala
Brina Kerič

V preteklosti je filmski del trajal tudi po pet ur, sedaj traja 180 minut, velik poudarek pa dajejo druženju po samem kinu. »Koff ni kino, je dogodek,« je namreč tudi letos bil slogan festivala. Trije letošnji predvajani filmi so bili slovenski, ostali pa tuji. »Letošnja posebnost je, da smo uspeli čisto vse filme opremiti s podnapisi,« pravi Lesjak. Že v preteklosti so filmom dodali slovenske podnapise, a jim običajno ni uspelo vseh opremiti s podnapisi. »Na Boffu so tiste boljše opremili s podnapisi,« pojasnjuje. Festival Koff namreč pri izboru filmov ostaja zvest matičnemu festivalu Boff, od koder tudi izberejo najbolj primerne, ki jih bodo potem predvajali v Mežici. V naboru predvajanih filmov je bil tudi koroški Divji petelin: Skrivnostno življenje v letu in četrt. Ta je svoje mesto dobil tudi na 18. Festivalu gorniškega filma. »Zdelo se mi je prav, da ga predvajamo. Je animiran, posrečen in zelo poučen,« meni Lesjak in poudarja, da imajo filmi, ki jih naredijo znanci oziroma nekdo iz lokalnega okolja, večjo težo. Priznava tudi, da je bilo v zgodnjih edicijah festivala prisotnih več domačih filmov, vendar je kljub vsej tehniki, situacija v zadnjih letih vendarle nekoliko drugačna. »Razmišljal sem tudi že o tem, da bo treba ponuditi kakšno denarno nagrado,« se je za konec nekoliko pošalil.

12. KOFF, Narodni dom Mežica
Brina Kerič
Festival v zadnjih letih v povprečju obišče 250 ljudi 
Brina Kerič

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta