17 let dela Jazz Ravne: Ponosni so na domače glasbenike in na svojo publiko

Urška Polanc Urška Polanc
06.03.2024 14:15

S tremi mednarodnimi koncerti na Ravnah in fotografsko razstavo v Vitanju bodo obeležili 17. jubilej. Slovenskim zvezdam jazza bodo ob boku stali glasbeniki iz Amerike, Argenne, Kolumbije, Turčije in Velike Britanije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odprtje razstave v okviru festivala slovenskega jazza. Postavljene so bile na Ravnah na gradu. 
Nika Hölcl Praper

S koncertom mednarodnega kvarteta Synchronicity, ki ga vodi slovenski saksofonist Igor Lumpert, Jazz Ravne v četrtek, 7. marca, pričenja 17. rojstni dan. Gre za enega najbolj kreativnih in prepoznavnih slovenskih saksofonistov, ki se bo na Ravnah nastopil prvič, nam je povedal Robi Jamnik iz Jazza Ravne. Njegova glasba je unikatna zmes jazza, funka in vzhodnoevropskih ritmov. Na odru kluba Kompleks na Ravnah (tam bosta tudi druga dva koncerta) se mu bodo pridružili še z Grammyjem nagrajeni pianist Leo Genovese in ameriški dvojec Drew Gress na kontrabasu ter živa legenda jazzovskih bobnov Jeff Williams. Čez natanko tri tedne sledi premierna izvedba dela Via Ad Aeterna. "Po pred desetimi leti izvedenem koncertu Via Ad Infinitum bo to naša že druga jazz-rockovsko obarvana suita z elektronskim pristopom. Prepletajoče zvrsti ponujajo posebno izkušnjo improvizirane glasbe, v njej pa je možno zaslediti vpliv vzhodih, afriških, latinsko-ameriških in balkanskih korenin. Na delo v Valenciji živečega trobentača in profesorja na tamkajšnji univerzi Berklee Timoteja Kotnika smo še posebej ponosni, saj je plod znanja domačih glasbenikov," o  delu domačega glasbenika iz Radelj ob Dravi, sporočajo iz Jazz Ravne. "Na ta 'špil' sem najbolj ponosen, pa tudi, delamo v smeri, da vključimo lokalne ljudi, tudi če zdaj živijo kje drugje, ko potem oni še koga pripeljejo zraven in vključijo tudi domačine," razmišlja Jamnik. 

Odprtje razstave v okviru festivala slovenskega jazza. Postavljene so bile na Ravnah na gradu. 
Jože Požrl

Prvi aprilski četrtek je rezerviran za ekstravagantni duet Elliot Sharp & Saadet Türköz, ki predstavlja srečanje različnih kultur, tradicij in ustvarjalnih pristopov. Skupaj z društvom ustvarjalcev D.tajl in revijo Odsevanja v Centru vesoljskih tehnologij Noordung pa bodo v Vitanju v soboto, 23. marca, predstavili ulično fotografsko razstavo Matjaža Merčnika. V kolekciji 'Orion, saksofon, mesec, kontrabas', navdihnjeni z elementi glasbene dediščine slovenskega prostora, so po izboru Blaža Prapotnika prikazana v Sloveniji ročno izdelana glasbila iz delavnic Ignaca Zaletelja, Pavla Skaze, Dejana Podstenška in Petra Jeraja, njihov zven pa bo v živo predstavila ad hoc zasedba glasbenih zanesenjakov. "Razstavo smo na podoben način delali že v okviru festivala slovenskega jazza, sodelovanje z D.tajl pa traja še naprej. Razstavo, ki jo že imamo, zdaj selimo še v druge kraje. Tokrat bo še koncert na teh glasbilih, ki so na fotografijah," je povedal Robi Jamnik. Kot največji uspeh v teh letih si štejejo, da imajo svojo jazz publiko. Kot zelo dobro se je v teh letih izkazalo, da sodelujejo z društvi, ki delajo podobne stvari in na tak način v svoje vrste dobivajo nove obraze.

Nika Hölcl Praper
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta