Alg se še niso otresli, a Ivarčko jezero je spet živo. Kaj o vzdušju pravijo obiskovalci

Urška Polanc
31.07.2021 06:00
Preverili smo, kakšno je vzdušje ob Ivarčkem jezeru po slabem mesecu dni, odkar so novi lastniki začrtali razvoj in jezero ponovno vabi obiskovalce.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kopalci na novem pomolu 
Urška Polanc

Če so še nedolgo tega parkirišče ob Ivarčkem jezeru polnili zgolj rekreacije željni pohodniki, za katere je bilo zapuščeno Ivarčko jezero izhodišče za vzpon na najbolj priljubljeno koroško goro - Uršljo, danes ni več tako. Nahrbtniki obiskovalcev niso več polni le pohodniške opreme, temveč tudi plavalne. Prav brisača v roki in mokri lasje so pri osnovnošolki iz Velenja, ki smo jo srečali na parkirišču, razkrili, da se je na ta vroči počitniški dan hladila v jezeru.

"Prvič sem bila tukaj. Ko sem skočila v jezero in se me je nekaj dotaknilo, je bilo malo strašljivo. Bila je alga," nam je nasmejana povedala. Da bi morali jezero še malo počistiti, ji je hitro pritrdil Marko Vižintin, ki pa mu je na jezeru - glede na to, kako grozljivo je bilo (pre)dolgo, nekoč pa tako lepo -, dobro. "Jezero spremljam že 40 let, sva iz Velenja, a živel sem v Slovenj Gradcu in sem navezan na ta konec. Celoten kompleks bi morali oživiti tako, kot je bilo nekdaj. Tu je bilo tudi eno lepših, prijaznejših smučišč," je povedal. Kako je medtem na Velenjskem jezeru, nas je zanimalo. "Lepo, urejeno, zaenkrat tudi brezplačno. Urejeno imajo tudi varstvo za otroke, ki tam res uživajo," je razložil.

Ivarčko jezero
Urška Polanc

Ko smo se pomikali proti vhodu, je mir v neokrnjenem zelenju zmotilo nekaj oddaljenih šumov, ki smo jih takoj lahko pripisali zabavi v vodi. Tudi naslednja obiskovalka, s katero smo spregovorili, je bila iz Velenja. Ob opazovanju svojega vnuka na otroškem napihljivem otroškem igralu nam je povedala, da se je tudi ona k Ivarčkemu jezeru vrnila po več letih. "Dobro je, da imamo poleg Velenjskega jezera v bližini še nekaj. Pogrešamo pa tu še kakšno dodatno gostilno," je dodala Marjeta Ternik.

Ivarčko jezero, kopalci, jezero, Ravne na Koroškem (foto: Urška Polanc)
Urška Polanc

Algam navkljub, voda je naravna

Oba pomola, ki so ju na jezeru nedavno obnovili, sta bila dodobra zasedena. Pred odhodom v vodo smo na pomolu zmotili domačinko Dragico Trost, ki je jezero obiskala skupaj z vnukom Galom. "Na Ivarčko sem hodila že pred leti, nato pa je vse skupaj preveč let stalo, zato je iz jezera gledala sama trava. Zdaj so uredili toliko, da je za silo. Pravijo, da ga bodo še bolj. A boljše je kot vsak bazen, je fajn naravna voda," je povedala. "Tudi ti uživaš?" smo vprašali osnovnošolca. "Ne, niti pod razno," je bil sam nejevoljen. "Moti ga voda, alge. Ko je bil mlajši, se je več kopal, danes se bo tu prvič. Zdaj je pač minil že en mesec in se je spet nabralo alg. Bodo že počistili," je mirila Trostova. Da se raje kopa v morju, a pot do njega je predolga, nam je dejal bodoči šestošolec, ki pravi, da ima še raje kot počitnice šolo. "Včeraj smo bili na bazenu, a tam je bilo zelo glasno, tu v naravi je bolj mirno. Prijetno je ležati na pomolu," je še povedala Trostova. Medtem pa se je njen vnuk že opogumil, zaplaval v jezeru, nato pa nam pokazal svoje skakalne veščine. Najprej, za preizkus, ali je voda dovolj globoka, je skočil "bombico", nato pa babici, ki ga je naučila plavati, pokazal več skokov na glavo.

Starejši so to pogrešali

Na drugi, bolj mirni strani jezera smo opazili nekaj mladih ribičev. Med njimi je bila v spremstvu babice devetletnica, ki nam je povedala, kaj vse se skriva pod površjem. "Po navadi so tudi kake ščuke, kleni, kakšni večji raki, tudi ena radovedna želva tu ven gleda, žabe, kačji pastirji," je naštevala, nato pa je njeno pozornost prevzela ribica, ki se ji je ujela na trnek.

Ivarčko jezero, kopalci, jezero
Urška Polanc

Kar dva dni zapored je Nika Mlinar s svojimi štirimi otroki in pasjim mladičkom obiskala Ivarčko. "Odlično je, tu smo lahko res vsi, veliko stvari si prinesemo s sabo, tudi sup. Voda je naravna, tukaj v gozdni senci smo umaknjeni in na samem. To je velika pridobitev, upam samo, da kasneje ne bodo uvedli previsokih cen, saj to potem ne bo imelo smisla. Ne gre za to, da bi morali imeti čisto brezplačno, nekaj namreč morajo nameniti za vzdrževanje, a naj bo ugodno, saj bo le to privabilo ljudi, tako kot je v Avstriji," je povedala Mlinarjeva. Razmišlja, da bi se v jezeru dosti poznalo, če bi alge iz njega pobirali vsakodnevno. "Razen tega, da supam, ne grem v vodo. Povem po resnici, da zame to ni, ampak punce uživajo. Otrok alge sploh ne motijo, tudi ko govorim s starejšimi, se jim zdi čudovito. Pogrešali so to, to je le kar tu pri nas. Mi smo sicer iz Mežice, tako da so nam nekatera jezera v Avstriji, kjer je tudi drugi nivo, bližje, a zdaj pač zaradi koronaukrepov čez mejo ne hodimo."

Ivarčko jezero, kopalci, jezero, Ravne na Koroškem (foto: Urška Polanc)
Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta