Amandmaji k proračunu v Radljah ob Dravi še poglobili nesoglasja

Urška Polanc Urška Polanc
05.02.2019 16:23

S pisnimi amandmaji, ki jih je k dopolnjenemu predlogu proračuna predložila SDS, druga najmočnejša stranka v Radljah, še dodatna nesoglasja med svetniki, ki so se še nedavno dogovarjali o podpisu koalicijskega sporazuma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Radlje ob Dravi - proračunska razprava župana je bila o več temah, tudi s kritikami Večera. 
Sašo Bizjak

Že nekaj časa je jasno, da sporazuma, o katerem so se svetniki SDS sprva skušali uskladiti s stranko SD o sodelovanju, v Radljah ne bo. Na ponedeljkovi seji občinskega sveta, na kateri so svetniki z desetimi glasovi za in šestimi proti sprejeli letošnji proračun, je pri proračunski razpravi več razlogov, zakaj do podpisa ni prišlo, navedel župan Radelj Alan Bukovnik. Povedal je, da poleg njihove stranke v drugih (SLS, DeSUS) ni bilo posebnega navdušenja, da razgovore sploh pričnejo. Med drugim je v svojem daljšem monologu, med katerim je omenjal tudi okoliščine, vezane na kazensko ovadbo zoper njega, skušal ponazoriti, da je sodelovanje nemogoče zaradi razlik v programih obeh stranke. Obenem so vloženi amandmaji SDS-a, vezani na javno razsvetljavo, odvajanje meteornih voda in asfaltiranja, zadnji dokaz o tem, da je stranka SDS vstopila v opozicijo, je dejal. Zmotilo ga je tudi, kako so se v stranki do padlega sporazuma opredelili v objavi v našem časopisu. Dejali so namreč, da ne bodo v opoziciji, da bodo še vedno aktivno sodelovali pri pomembnejših projektih, njim pa naj bi sporočili, da vendarle odhajajo v konstruktivno opozicijo, v kateri bodo podpirali dobre predloge, slabe pa zavračali. Župan je še v isti sapi poudarjal, da v Večeru ne dobi priložnosti, da bi izražal svoja stališča, čeprav smo ga še isti dan, kot že ničkolikokrat prej, skušali priklicati.

Ponesrečeni predlogi

"Najprej ste mi poslali predloge, za katere sem vam že na sestanku povedal, da so že upoštevani v proračunu oziroma bodo v tem mandatu upoštevani na podlagi programa ekipe Alana Bukovnika. Prispeli so amandmaji, ni bila zapisana niti ena pobuda, ampak so vsi ali pa večina prepisani iz programa ekipe Alana Bukovnika in sorodnih strank. Če nekaj prepisuješ, je potrebno navesti tudi vir. Imamo torej primer, ko stranka iz opozicije vlaga amandamaje iz programa koalicijskih strank, da bi dokazala, da je ona pobudnica za te projekte," je povedal Bukovnik.

Rezultate bodo preverili

"Nihče ni prepisoval iz tega dokumenta, papir tako vse prenese. Ljudje imajo poln "kufer" strategij in vizij. Sploh tisti, ki niso v centru. Potrebujejo varno pot v službo in šolo. Urejeno kanalizacijo, vodo in cesto, za ostalo lahko poskrbijo sami. Ne glede na to, na kateri strani smo, vsi tukaj smo izvoljeni od ljudi. Če so amandmaji, ki jih vloži neka svetniška skupina, ki je dokaj močna, tako grozna stvar, smo zelo daleč od demokracije," je dejala Alenka Helbl, ki se po mnenju Bukovnika bori za oblast v občini. "Ne gre za oblast, moč, ampak za sklepanje kompromisov. Bomo videli ob koncu leta 2019, ob koncu mandata, koliko od tega bo narejeno, bomo takrat naredili realizacijo," mu je odgovorila.
Občina bo imela prihodkov za 11,629.902,94 evra in odhodkov za 11,847.092,37 evra. Med drugim je Helblovo zanimala natančna razporeditev proračunskih sredstev za odnose z javnostmi, za katere bodo namenili 47.500 evrov. Ta je namenjena za občinsko glasilo Novičkar in Radio Radlje. Želela je izvedeti še, kakšna je situacija z radeljskim hotelom. Občina je vzpostavila infrastrukturo turizma, pri čemer da je vprašanje, kdo pa ga zdaj izvaja in na kakšen način. Bodo kaj od tega imeli tudi občani? Tudi tega, kakšna bo najemnina za hotel, na seji nismo izvedeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta