Aplikacija za preverjanje PCT pogojev ne deluje. Krek zagotovil Poklukarju, da bo dostopna do konca dneva

Urška Polanc
27.07.2021 15:00
Ob robu obiska ravenskega zdravstvenega doma tudi pojasnilo ministra za zdravje v zvezi z (ne)delovanjem aplikacije za preverjanje digitalnih covid potrdil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Ob robu obiska ministra za zdravje Janeza Poklukarja v Zdravstvenem domu na Ravnah na Koroškem  je minister odgovarjal še na vprašanja glede aplikacije za preverjanje PCT pogojev, o kateri se potencialni uporabniki že več dni sprašujejo, kdaj jo bodo lahko pričeli uporabljati. Iz NIJZ so namreč sprva sporočili, da naj bi bila dosegljiva že do minule sobote popoldan, a tudi danes še kar ne deluje.

"Aplikacija, s pomočjo katere bo moč preverjati digitalno covid potrdilo, je namenjena vsem, ki to rabijo, zato je tudi splošno dostopna preko Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prej sem še enkrat govoril z direktorjem NIJZ Krekom (Milanom Krekom, op. p.), imam zagotovilo, da naj bi bila danes do konca dneva ta aplikacija tudi objavljena, tako da verjamem, da bo zadeva dejansko realizirana," je povedal minister. Cilj je, da vsem, ne samo v gospodarstvu, temveč tudi pri izvajanju kulturnih, športnih prireditev omogočijo čim lažjo spremljanje oziroma ugotavljanje pravilnosti digitalnih covid potrdil, je razložil in dodal, da odsotnost aplikacije podaljšuje postopke. 

"Ko nekdo pristopa k izvajanju aktivnosti, k tej aktivnosti pristopa prostovoljno, zato nihče od njega ne more zahtevati, da to digitalno covid potrdilo tudi izkaže, a s tem pač ne zadosti pogojem za sodelovanje na tej prireditvi oziroma dogodku," je povedal.

Ker je bilo v zadnjih dnevih tudi nekaj nejasnosti z legitimacijo, dodaja: "To seveda lahko naredijo samo za to pooblaščene osebe, to so v prvi vrsti policisti. Cilj organizatorja je samo ugotoviti, ali nekdo ima digitalno covid potrdilo, ki pa je anonimno, ne razkriva identitete, ne razkriva statusa, omogoča pa varen dostop udeleženca k prireditvi, nenazadnje pa tudi izvajalcu prireditve, da bodo vsi njegovi udeleženci šli varno in zdravo domov. Tudi, da bo v naslednjih dneh možno organizirati podobne prireditve, kajti s tem obvladujemo epidemijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta