Barve nanaša z golimi rokami, brez čopiča

A.P.
13.10.2022 11:35

Po štiridesetih letih Oskar Rotovnik - Oki razstavlja svoje slike v rodnem Slovenj Gradcu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slikar Oskar Rotovnik - Oki pred izbranimi slikami na svoji razstavi Abstraktni Vnebohod.
Ajda Prislan

V Knjižnici Ksaverja Meška so na ogled njegova dela, poimenovana Abstraktni Vnebohod, naslikana v olju, in sicer v današnjih časih posebni tehniki iz 17. stoletja, ko slikar z rokami, brez čopiča, nanaša barve na slikarsko podlago. Naslov pojasni, da motivika, ki se je avtor loteva že vrsto let, izvira iz svetopisemskih zgodb Stare in Nove zaveze, tokrat sicer na prehodu v abstrakcijo. Po drugi strani pa nakazuje dolgoletno prepoved, ki jo je imel za razstavljanje v Slovenj Gradcu, a hkrati odobravanje njegovega ekspresionističnega slikarstva v tujini.

"Že vrsto let se dotikam svetopisemske motivike, zgodbe so poiskale mene. Želim pokazati obdobje, počutje ljudi in stvarstva, v času prehoda iz Stare zaveze v Novo zavezo. Poraja se mi vrsta vprašanj in razmišljanj o eksistenci v tistih prelomnih časih, kar prenašam na slikarska platna. Da pa ohranjam tisto energijo, barve nanašam brez čopiča, torej z golimi rokami," je dejal sam umetnik.

Rotovniku je v sedanjem slikarskem trendu uspelo preiti v prostor osebnega intimnega in hkrati izvirnega, je že leta 1999 poudaril umetnostni zgodovinar dr. Leo Steiner: "Kot umetnik slikar že skoraj pozabljene kulture Rotovnik ni potegnil ostre meje med preteklostjo in sedanjostjo. Zanj je čas enkraten v zgodovinskih in njegovih tokovih ter v mitskih globinah, kjer je odkril stalnico človeka in tragično usodo življenja." Nazadnje pred Slovenj Gradcem je Oskar Rotovnik – Oki razstavljal v Tokiu na Japonskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta