Bolnišnica v Slovenj Gradcu dobila v. d. direktorja

STA, Va,J.D.
04.03.2024 20:49

Skupna izguba bolnišnice je dosegla 12 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je za v. d. direktorja bolnišnice imenoval dosedanjega pomočnika direktorja Ksandija Javornika. Kot v. d. direktorja bo nastopil 14. marca, dan prej mandat preneha dosedanjemu direktorju Janezu Lavretu, je sporočil predsednik sveta zavoda Primož Stošicki.

Lavre je eno leto pred iztekom mandata svetu zavoda v začetku februarja podal odstop z mesta direktorja bolnišnice oziroma odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu direktorja. Članom sveta zavoda je nato na seji 15. februarja v pojasnilih odstopa med drugim navedel neodzivnost ustanovitelja glede pomembnih točk za bolnišnico in podcenjenost nekaterih zdravstvenih storitev.

Slovenjgraška bolnišnica se sicer že nekaj časa sooča z negativnim poslovanjem in finančnimi težavami. "Meni je res žal, da jo direktor zapušča v teh težkih časih. Ampak dejstvo pa je, da bolnišnica ne posluje dobro, da so morda nastali tudi določeni komunikacijski problemi v bolnišnici, vsaj kolikor smo slišali od predstavnikov sveta zavoda in od zaposlenih," je v zvezi z dogajanjem v bolnišnici za Koroški radio dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Pomoč pri pokritju izgube po besedah ministrice ne bi nič pomagala, ker bi bolnišnica še naprej poslovala enako. "Zato je dejansko potrebno nekje presekati, pogledati, kaj je narobe pri poslovanju, stvari reorganizirati, pogledati, ali je število zaposlenih optimalno, in sprejeti neke sanacijske ukrepe. Sem prepričana, da bo novemu vodstvu to uspelo," je še dejala ministrica.

Svet zavoda je na ponedeljkovi redni seji, ki je potekla v hibridni obliki, potrdil letno poročilo za lani, ki kaže, da je bolnišnica lansko leto sklenila s 3,9 milijona evrov primanjkljaja ob realiziranih 64,8 milijona evrov prihodkov. Plan za lansko leto je sicer predvideval dobrih 70 milijonov evrov prihodkov, je povedal Stošicki. Skupna izguba zadnjih let skupaj z lansko je po njegovih besedah dosegla 12 milijonov evrov.

Svet bolnišnice je danes potrdil tudi finančni načrt za letos, ki predvideva uravnoteženo poslovanje s skupno 73,8 milijona evrov prihodkov. Imenoval je tudi komisijo za izvedbo razpisnega postopka za izbiro novega direktorja bolnišnice. Razpis bo objavljen v kratkem.

Novi v. d. direktorja bolnišnice je bil doslej zaposlen na mestu pomočnika direktorja za poslovno-pravne zadeve in nemedicinske dejavnosti. Na Večerovo vprašanje, ali se bo prijavil tudi na objavljen razpis za direktorja slovenjgraške bolnišnice, je odgovoril, da je še prehitro za odgovor.

Zanimalo nas je tudi, ali je vlada že podala soglasje k Lavretovi razrešitvi. Kot so nam odpisali z ministrstva za zdravje, mu je odpovedni rok začel teči 13. februarja, torej se mu izteče 14. marca. Vmes bo pripravljeno ustrezno vladno gradivo za potrditev njegovega odstopa. Kot nam je še sporočil Stošički, Lavre ostaja v bolnišnici kot zdravnik.

Zanimalo nas je tudi glede strokovne direktorice Natalije Krajnc. ali ostaja na položaju, predsednik sveta zavoda je odgovoril, da ni podala odpovedi ali odstopila, tako da v tem delu ni sprememb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta