Cepivo vrača upanje v koroške domove za starejše

Tomaž Ranc
29.12.2020 06:25
Iz doma Črneče - Dravograd 20 odmerkov cepiva odstopili Domu svete Eme v Šentjanžu. Včeraj cepili še v Radljah in Slovenj Gradcu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožica Heber se po cepljenju počuti odlično. Foto: KDS Črneče-Dravograd

Prva cepljenja proti covidu-19 so zdaj opravili v vseh domovih za starejše na Koroškem. Včeraj tudi v Domu Hmelina v Radljah. "Začeli smo malo po 9. uri. Prva cepljena stanovalka je bila Dragica Lipnik. Naročili smo 60 odmerkov, cepili pa 45 stanovalcev in pet zaposlenih, ker je prišlo deset odmerkov manj. Tudi rečeno je bilo, da jih bo malo in da najprej cepimo stanovalce. Srčno pričakujemo, da bomo manjkajoča cepiva nadomestili. Rečeno nam je bilo, da jih dobimo takoj, ko bo možno," je povedala direktorica Silva Duler. Zdaj že sprejemajo nove stanovalce, skupaj jih imajo 133. Koliko pa so jih izgubili zaradi smrti od 1. januarja do 28. decembra letos v primerjavi z enakim obdobjem lani? "Letos imamo devet smrti več. Lani jih je bilo 39, letos 48, pri čemer letos spomladi nismo imeli gripe. Več o tem, ali so umrli zaradi covida ali s covidom, bi lahko povedal zdravnik, a so se verjetno druge bolezni pospešile, ko je bil zraven še covid," je dejala Dulerjeva.

Počutje "dan potem" odlično

V največjem domu za starejše, Koroškem domu starostnikov (KDS) Črneče - Dravograd, je prvi odmerek v nedeljo prejela Jožica Heber, sicer častna občanka Dravograda - z nazivom so jo počastili to poletje v zahvalo za pomoč pri razvoju in zagotavljanju trajnega pomena za ugled in promocijo občine. Kot zgled zaposlenim pa se je cepil tudi direktor doma Srečko Mlačnik. "Oba se počutiva odlično. Nobenih stranskih učinkov, kar je bilo pričakovano. Oba sva zdrava," se je odzval na naše poizvedovanje dan po cepljenju.

Mariji Šmigoc je bil namenjen prvi odmerek na Prevaljah. Foto: DSO na Fari


Za domova v Črnečah in Slovenj Gradcu so naročili cepiva za 92 stanovalcev in 23 zaposlenih, so pa v KDS, ki pokriva tudi enoto v Slovenj Gradcu, prejeli manj odmerkov od naročenih. "Nastala je napaka, pozabili so na Dom svete Eme v Šentjanžu, in smo mu mi odstopili 20 cepiv. Ampak ni panike, konec tega tedna bomo dobili novo pošiljko in bomo lahko cepili tiste zaposlene in stanovalce, ki jih še nismo mogli. Nekateri so bili prejšnji teden cepljeni proti gripi in zdaj niso smeli biti cepljeni. Stvari tečejo po planu in programu. Danes cepimo še v Slovenj Gradcu."

Ljudmila Urbancl je bila včeraj prva cepljena stanovalka doma v Slovenj Gradcu. Foto: KDS Črneče-Dravograd

"Cepila se bom, takoj ko pridem na vrsto in ko se bom lahko," je povedala Marjana Kamnik, vodja poslovne enote Slovenj Gradec. "Danes smo cepili 20 stanovalcev, kolikor smo dobili cepiva - to so stanovalci, ki še niso preboleli covida. Nekaj jih je trenutno doma ali v bolnišnici in se bodo cepili kasneje. Skupno pa bo cepilo okoli 90 odstotkov stanovalcev, torej skoraj vsi. Tudi večina od 72 zaposlenih se bo cepila, mislim, da se jih ne bo le deset, ki pa imajo določene razloge za to ali o tem še razmišljajo," je povedala. Prva cepljena v tem domu je bila slovenjgraška profesorica Ljudmila Urbancl, ki je poleti skupaj z ekipo iz doma (ob pomoči pilota) s helikopterjem poletela nad Triglav.

Odpiranja za nove stanovalce

V domovih KDS sicer nimajo več nobenega okuženega stanovalca, tu in tam se pojavi kakšna okužba med zaposlenimi. V oba že sprejemajo nove stanovalce - in sicer po posebnem protokolu. "Osem na teden jih lahko sprejmemo v Črneče in štiri v Slovenj Gradec. Najprej jih damo v sivo cono, kjer opazujemo, da ni kakšne okužbe, po osmih dnevih pa spet testiramo, in če ni okužbe, gredo v sobo, ki postane njihov dom," je opisal Mlačnik. V prazničnem tednu sprejemov sicer ne bo, da ne pride do prevelikih čustvenih napetosti, doda. V Črnečah imajo zdaj 220 stanovalcev, v Slovenj Gradcu pa 68. "Trenutno je okoli 20 odstotkov postelj praznih, ker ni bilo novih sprejemov. Smrti pa je okoli deset odstotkov več, kot je običajno v primerjalnem obdobju. Vsa praznovanja so, imeli smo božično po internetu, samo so malo drugačna kot običajno," je sklenil direktor.

Življenje se normalizira

V Domu starejših na Fari na Prevaljah je bila prva cepljena stanovalka v nedeljo Marija Šmigoc. Morali pa so zmanjšati število cepljenih med zaposlenimi, saj so skupaj za stanovalce in zaposlene prejeli le 40 odmerkov in ne 55, kolikor so jih naročili. Direktorica Stanka Vauh pravi, da so ji pristojni za preostanek obljubili, da morda pride v prihodnjem tednu.

Jožica Heber se po cepljenju počuti odlično. Foto: KDS Črneče-Dravograd

In kakšen je bil interes? "Veliko covida smo preboleli, zato je težko reči, kakšen je realen interes. Tisti, ki so ga preboleli, namreč niso med prvimi prejemniki, priporočeno je, da naj bi se cepili šele tri mesece po prebolelosti. Sicer pa je v domu zdaj življenje povsem drugačno kot prej. Vse se spravlja v stare tirnice, nimamo nobene okužbe med stanovalci in zaposlenimi. Za zaposlene imamo redna testiranja ob ponedeljkih. Če bi kdo od stanovalcev kazal znake okužbe, pa mu takoj naredijo PCR-test," je povedala.

V Slovenj Gradcu se je prvi testiral župan Tilen Klugler. Foto: Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Zdaj imajo 150 stanovalcev, po dolgem času so začeli sprejemati nove. ​"Že po prvem valu se je število zmanjšalo, ker smo morali imeti proste postelje in nismo sprejemali novih. Bilo pa je 20 smrti starostnikov s covidom, poslovi se tudi kdo, ki je imel pred dvema mesecema covid in umre sedaj naravne smrti," je povedala Vauhova.

Redna testiranja zaposlenih, tako kot bo danes cepljenje, za dom opravlja Zdravstveni dom Ravne, ki je po mnenju Vauhove najbolj usposobljen za to, poskrbi tudi za teste in se dogovarja z zavarovalnico. "Oni so vendarle zdravstvena institucija, dom pa socialnovarstveni zavod za oskrbo in nego. V našem domu imamo srečo, da je lahko bila po dvanajst ur na dan prisotna zdravnica Zdenka Koželj Rekanović, tudi ponoči, če je bilo potrebno," pravi direktorica. To je dokaz, kako domovi potrebujejo zdravnike, pa ne le v epidemiji. A jih je za delo v domovih težko navdušiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta