Civoz razmišlja o referendumu proti pridelavi hmelja

Jasmina Detela Jasmina Detela
01.08.2019 21:16

Prebujata jih vonj po kemiji in zvok škropilnic. Slovenjgraška občina naročila monitoring tal, pridelkov in zraka med 1. in 10. avgustom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Civilna iniciativa hoče več nadzora, hmeljarji se temu upirajo.
Osebni Arhiv Hmeljarjev

Hmeljišča oziroma njihovo škropljenje v Slovenj Gradcu in okolici še vedno razburjajo nekatere občane. Kot je znano, se hmeljarji niso odzvali na pobudo slovenjgraške mestne občine, da jim sproti sporočijo napovedi škropljenja, ki bi jih občina po tem objavila na svojih spletnih straneh. Z izjavo za javnost so se zdaj oglasili še predstavniki Civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja občanov (Civoz).

Civilna iniciativa hoče več nadzora, hmeljarji se temu upirajo.
Osebni Arhiv Hmeljarjev

​Bi obveščanje pomirilo spor?

"Sprašujemo se, zakaj se uporabniki fitofarmacevtskim sredstev (FFS) tako otepajo tega minimalnega koraka, a hkrati nujnega, ki bi omogočil, da se ljudje ne izpostavljajo FFS, zaščitijo svoje živali in vrtnine. To svetuje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Ne nazadnje bi to tudi zelo verjetno vsaj nekoliko pomirilo ljudi in pripomoglo k vzpostavitvi normalnega dialoga med vsemi stranmi. Nasprotovanje obveščanju oziroma posredovanju informacije kje, kdaj in s čim se bo tretiralo obdelovane površine, kvečjemu poraja dodatne dvome in vzbuja prepričanje, da se morda informacije namenoma prikrivajo," so zapisali v Civozu. Dodajajo še, da v današnjem času, ko je informacijska tehnologija prepletena z našim vsakdanjim življenjem in je pretok informacij preprost, odpade izgovor, da bi obveščanje povzročilo dodatno delo ali stroške.

Datuma občina ne razkriva

Prihodnji teden se predstavniki Civoza sestanejo tudi s slovenjgraškim županom Tilnom Kluglerjem. "Z aktivnostmi občine nismo zadovoljni. Župan se sicer trudi, a konkretnega učinka ni. Dogovoriti se je treba tudi glede monitoringa tal, pridelkov in zraka. Po naših podatkih nekateri pridelovalcev hmelja nasprotujejo monitoringu v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, češ da je zaradi prizadetosti hmelja po toči potreben poseben tretma rastlin," pravi predsednik Civoza Peter Metulj.
Če se na sestanku pri županu ne dogovorijo za ustrezno rešitev, tudi glede omejitve območij trajnostnih nasadov v občinskem prostorskem načrtu, Civoz napoveduje celo možnost vložitve pobude oziroma zahteve za razpis referenduma. Referendumsko vprašanje še ni oblikovano, verjetno pa bo v smeri, ali naj se prepove hmeljarstvo v Mislinjski dolini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta